Vridd sjokobakst

Vridd sjokobakst

Torsdags-terapi

Har du oppbygd frustrasjon? Føler du deg som en klut? Lengter du etter helg? I dag gir jeg deg litt torsdags-terapi som gjør underverk for sjel og sinn. Kors på halsen!  

Pust rolig. Bare en dag igjen nå. Dette klarer du, det vet jeg.  Bare lukk øynene, trekk pusten og se det for deg:

Tenk deg at du setter deg ned ved et kjøkkenbord og lar blikket flyte. Det er lørdag. Du ser ut av vinduet. Foran deg er et åpent landskap. Du vet knapt hva klokken er. Du skal ingen steder, har ingen avtaler. Det er så stille at du til og med kan høre den svake tikkingen fra kjøkkenklokken. Kjenner du hvor godt det er? I hendene holder du noe varmt og godt. Du drikker. Sakte. Ute er solen i ferd med å bryte gjennom skyene. Fra der du sitter kan du se en liten koloni snøklokker. Kjenner du duften av søt gjærbakst? 

Det romler i magen. Nå skal det smake godt med noe å spise. Kaffeduft blander seg med lukten av sjokolade og ferske boller. Bare noen minutter til nå, så skal baksten ut av ovnen. Du har knadd deigen med dine egne hender. Gitt den all din frustrasjon. I tankene har du fortalt en viss person hva du virkelig mener. Holdt en tordentale til sjefen. Du har brukt utestemme inni deg og med rå kraft slått deigen i benken, gang på gang. I fullt alvor har du gitt den et par ekstra knyttnever. Lekset opp hva problemet EGENTLIG er. Og smurt litt ekstra godt på. (Med verdens beste fyll)

Og for virkelig å visualisere frustrasjonen har du vridd bakverkene, akkurat som du følte deg før du begynte; Som en oppvridd klut. Lettere skrudd og temmelig ute av balanse. 

Men det var før. 

Alt ble lagt igjen der i deigen. Du fikk satt ord på det. Du fikk utløp for det som hadde bygget seg opp. Derfor er du helt rolig nå. I løpet av et par timer har du gått fra å være en stresset utgave av Knut Jørgen Røed Ødegård, til å bli oksen Ferdinand som sitter under kork-eiken og dufter på blommorna. Tenk at det kan komme så mye godt ut av melk, gjær, sukker og mel, humrer du, mens du løfter platen med de nystekte sjoko-snurrene ut av ovnen. 

Og idet du setter tennene i sjokobaksten, tenker du at nå kan alt annet være. Det smaker himmelsk. Tankene vandrer til bestemor, hun som lærte deg å bake. Du lener deg bakover. Trekker pusten og forstår at det er dette du har lengtet etter. Ute har det begynt å blåse, men inni deg er det stille. Ikke stille som før stormen. Men virkelig stille. Som på en vakker morgen hvor disen letter og solen speiler dugget i gresset. Hvor fiskens vak skaper ringer i vann.

______________________________________________________________________________________________________________

Grunnoppskrift gjærdeig
550 g hvetemel (ca.10 dl)
100 g sukker (1,1 dl)
1/2 ts kardemomme 
100 g smør
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 egg 

220 grader 10 -15 minutter

Som fyll i disse har jeg brukt denne hjemmelagde nøtte-sjokolade-pålegget (gianduja). Du kan også bruke kanel og sukker, eller annet sjokoladebasert pålegg du liker godt.

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. 
2. Tilsett smeltet smør og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og deles opp i passe store emner som trilles til boller/ andre varianter og settes på plate med bakepapir. 
6. La bakverket heve på et varmt sted før det pensles med egg utblandet med litt vann. 
 
 

Be the first to write a review
2 Kommentarer
  • Marte
    Svar
    Skrevet på07:32, 11. april 2014

    Fantastisk innlegg om gjærbakst som terapi 👍

    • Gjærbakst-Elin
      Svar
      Skrevet på07:53, 11. april 2014

      Tusen takk Marte 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...