Din handlekurv er nå tom!
Wienerbrød – trinn for trinn
Knasende gode, fylt med vaniljekrem, makronfyll, eple og bringebær
Jeg skal ikke mase så mye med det, men et er sååå utrolig lenge siden jeg lagde wienerbrød. Selvtilliten var på bånn da jeg startet, men steg til nye høyder da resultatet var ferdig. Gøy var det også!
Skal du lage wienerbrød for aller første gang er dette tingene du skal ha i bakhodet:
Deigen skal være så kald som mulig – hele tiden. Smøret skal ha omtrent samme konsistens som deigen. Det er neimen ikke lett, men jeg tror du får det greit til likevel.
Til fyll har jeg brukt hjemmelaget eplemos, ferdigkjøpt bringebærsyltetøy, vaniljekrem (angrer på at jeg ikke lagde min egne – kjøpekremen er alltid nedtur..) og et hjemmelaga makronfyll. Utfordringen med å bruke hjemmelaget eplemos er at den inneholder litt for mye fuktighet, det er heller ikke det vil kaller «bakefast». Resultatet er at fyllet renner lit utover, men DU VERDEN så godt det var med eple og vaniljekrem sammen.
Et tips: Ikke vær for hard med kjevla. Flyter stekebrettet av fett når du steker? Da er deiglagene blitt ødelagt, noe som ofte kommer av for varm deig eller at du har vært for hardhendt med kjevla.
3 dl vann
25 g gjær
35 g sukker
1 egg
1 ts kardemomme
500 g hvetemel450 g smør/ margarin (jeg halvblandet)
Oppskrift på vaniljekrem finner du her.
Makronfyll:
80 g mandler
80 g melis
1 eggehvite
Kjøres sammen i en foodprocessor til en jevn masse.
Slik gjør du:
1. Rør gjær ut i iskaldt vann. Hell i bakebollen sammen med resten av ingrediensene (ikke smøret).
2. Kjør sammen til en deig – ca. 3-5 minutter.
3. Ha deigen over i en annen bolle og sett i kjøleskapet (dekk til med plast).
4. Vei opp smør/ margarin og kjør det passe mykt i bakebollen (bruk krok). Ha smøret ut på et matpapir – form det til en firkant. Legg i kjøleskapet.
5. Kjevle deigen ut til et rektangel og legg smøret på den ene siden. Pakk inn smøret slik at det er helt innpakket i deig.
6. Kjevle deigen ut til et rektangel igjen, sørg for å ha skarpe kanter, at det er smør helt ut i kantene.
7. Brett deigen slik at det blir tre lag over hverandre (se bilder). Legg deigen i kjøleskapet ca. 10 min.
8. Gjenta dette TO ganger til.
9. Siste gang du bretter, kjevle deigen litt ut, skjær av en bit av deigen og begynn å lage wienerbrød etter ønske (se bilder).
10. Legg på fyll etter ønske, etterhev i ca. 45 minutter og stek på 225 grader over/ undervarme et hakk ned i ovnen i ca. 15 minutter (Jeg skrudde over på varmluft etter ca. 8 minutter og stekte til de var gylne). Avkjøl og ha på melisglasur. Wienerbrød kan gjerne fryses ustekt, men egner seg ikke særlig til frysing etter steking.
Kammer: Kjevle firkantene litt, så de blir litt mer avlange. Legg på fyll, fukt kantene med vann og klem godt sammen. Lag små hakk i deigen og bøy.Avskjæret knadde jeg sammen og kjevlet ut. Smurte på litt rester av makronfyll og vaniljekrem (du kan bruke bare litt kanel og sukker også) rullet sammen og skar i biter.
|
|
Ragna
Ser nyyyydelig ut, de skal jeg forsøke meg på i helgen 🙂 Er det en grunn til at du benytter både smør og margarin?
Konditor-Elin
Ja, det er det. Smør har et lavere smeltepunkt enn margarin og ved å blande de to får du en konsistens som ikke litt mer smidig. Ofte er smøret så hardt i forhold til deigen med det resultat at det går hull i deigen, eller, det er så bløtt at det emulgerer inn i deigen (deiglagene ødelegges). Trening gjør mester!
Edith Haadem
Skal wienerbrødene etterheve i kjøleskapet eller i romtemperatur?
Elin Krem.no
Romtemperatur.
Unni sende sivertsen
Hvorfor er de ikke egnet å fryse???? Det er jo gjærbakst!!!!
Elin Krem.no
Smør og deig lag på lag blir sprøtt. Ikke like sprøtt etter opptining…
svein rivelsrud
Har bakt disse flere ganger. De er yppelige å fryse.
La de tine på benken og sett dem i ovnen på 190-200 gr. varmluft i 10min.
Like gode som nybakt
Kristine Bergem
Går det an å bruke tørrgjær?
Elin Krem.no
ja
Konditorlærling som ikke får til wienerbakst
Hva er forskjell på wienerdeig og crossiant deig?
Ser at du har egg i, men 3 oppskrifter jeg har av proffe bakere er uten egg, hvorfor?
Hva gjør jeg galt om bakverket ikke blir sprøtt, selv om lagene er fine. Har prøvd å steke mere men de blir bare mørke og ikke sprø.
Elin Krem.no
Sorry, jeg veit ikke. Spør en som kan – en baker!
Irene
Kommer man vaniljekremen ovenpå wienerbrød
Før elller etter stekning?
Elin Krem.no
Før
Turid Opheim
Hei, det danner seg bobler når jeg kjevler (er forsiktig og kjevler lett) disse boblene går det hull på og smøret kommer frem. Hvordan unngår jeg det?
Elin Krem.no
Stikk hull med en nål eller lignende.