Din handlekurv er nå tom!
Festkaker
Etasjekake med fioler er veldig enkel å lage og gjør seg godt på et kakebord. Du kan lage den til dåp, bursdagsfest, konfirmasjon eller bryllup.
Bløtkake Fyll , dekor og montering På toppen har jeg laget en kjegle av sukkerpasta med masse hull, slik at fiolene kan stikkes inn. Før du skal legge friske blomster på kaka, sørg for at de er friske og fine og at de har fått nok vann. Det lønner seg å vente med å legge på blomstene til den skal ut på bordet. Dette krever litt jobb der og da, men vil garantert se bedre ut enn om festkaka blir satt på bordet med visne blomster. Det er også mulig å lage små oppsatser med oasis som settes direkte på.
Sukkerpasta eller marsipan? Personlig må jeg innrømme at jeg liker best å jobbe med sukkerpasta. Konsistensen er lik marsipan, men den er faktisk enklere å jobbe med (jeg har kun jobbet med selvlaget sukkerpasta laget av melis, potetmel, gelatin og sitronsaft). Sukkermassen kan også brukes til å lage kakedekor, som for eksempel krøller eller skilt. Dekoren kan lages flere dager i forveg og massen stivner fort. Marsipan smaker kanskje bedre? Tja – det er jo smak og behag. Sukkerpastaen kan minne litt om engelsk konfekt. Når man vet at vanlig overtrekksmarsipan kun består av 18-20% mandler blir det jo nesten bare en smakssak. Uansett hva du velger; ikke kjevle kaketrekket for tykt. Ca. 2-3 mm er en god regel. |
Sukkerpasta (Fondant icing)
850 g melis 150 g potetmel 8 blader gelatin 60 g sitronsaft (gjerne fra flaske) Legg gelatin i bløt i minimum 5 minutter. Klem vannet ut og smelt i en mikrobølgeovn. Alt blandes og kjøres i en bakemaskin. Juster med melis til ønsket konsistens. Massen skal være tilnærmet lik marsipan i konsistens. Pakkes godt inn. |
Rull ut en lang, tynn lisse. Rull den tett rundt en rullepinne, og dra den av etter en kort stund, slik at det blir en fin spiral (den vil ikke falle sammen). La krøllene tørke til dagen etter.
Rull et tynt spisst emne til å ha i midten. Kjevle ut sukkerpasta, og bruk en trinse (pizzahjul) til å skjære ut en pæreform som er lang og spiss. Fold bladet rundt det spisse emnet, og legg i f. eks en eggekartong, slik at den blir i denne fasongen (dersom du legger den på et brett vil den bli helt flat under og miste noe av fasongen). Lag flere enn du trenger – noen vil alltid ryke eller bli vanskelige å få plassert på kaken.
____________________________________________________________________________________
Oppbevaring
Skal du lag en kake med kremfløte MÅ den stå kjølig. I min tid som konditor opplevde jeg stadig at kunder bestilte store kaker uten at de hadde tenkt at kaka måtte stå kjølig. Det som skal være den flotteste pryden på bordet vil i et varmt vær raskt synke sammen, eller det som verre er, bli sur. Det er lite som vokser mer i munnen enn varm, småsur fløtekrem… Fuktige kaker |
Når du lager kaker som andre skal spise er det viktig med god håndhygiene. Det er ti ganger så mange bakterier på mobilen din enn i do. Mange av disse bakteriene kan føre til magesyke. Noe å tenke på neste gang du lager mat og surfer på mobilen samtidig? Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av mikroorganismene, mens 99% av alle mikroorganismer forsvinner i 30 sekunder med såpe og vann.
|
Sachertorte
Kokesjokolade 100g
Smør (mykt) 100g
Melis 100g
Eggeplommer 5 stk
Vaniljesukker 1 ts
Eggehviter 4 stk
Finmalte mandler 100g
Mel 50g
Slik gjør du:
1. Smelt sjokolade over vannbad.
2. Pisk sammen eggeplommer, smør samt 1/3 av melisen til massen er luftig og kremete.
3. Bland i den smeltede sjokoladen.
4. Pisk eggehvitene stive med resten av melisen som tilsettes på slutten av pisketiden.
5. Bland vekselsvis og forsiktig inn mel, mandler og vaniljesukker og stivpisket eggehvite.
6. Helles i en smurt form.
Ovnstemperatur: 180 grader
Steketid: 40-45 min.
Bruk gjerne bringebær eller aprikossyltetøy på bunnene.
Ganache
Kok opp 2 dl fløte. Dra av platen og rør inn 200 gram sjokolade.
Hvordan lage roser?
Slik lager du roser av enten marsipan eller sukkerpasta. |
Sjokoladepynt, hvordan lage kremmerhus av papir eller andre nyttige pyntetriks finner du under dekorering
|
For å lage mønster i lissen jeg legger rundt kaka bruker jeg modelleringspinner. Du kan også bruke en gaffel, eller noe annet som gir mønster.
|
Susanne
Hei!
Super blogg du har her! Flink er bare fornavnet:)
Jeg lurte på noe ang. sukkerpasta oppskriften. Hvor langt rekker mengden i oppskriften og hvor lang holdbarhet har den?
Konditor-Elin
Takk for fine ord Susanne, så gøy at du liker bloggen min! Oppskriften på sukkerpasta holder til to kaker (ca. 26-28 cm). Selv om du pakker inn pastaen godt er den dessverre ikke så holdbar. Den blir dønn stiv etter noen få dager. Jeg har ikke prøvd å vakuumpakke, kanskje det er tingen? Når jeg skal lage kaker med sukkerpasta lager jeg den gjerne en dag i forvegen, eller samme dag som den skal brukes.
Susanne
Takk for svar:-D
Jeg så nemlig en oppskrift på sukkerpasta som inneholdt litt mer «uvanlige» ingredienser som bl.a. glucose, den holdt seg i flere måneder innpakket i plast.
Line S.
Hei:) For en super blogg du har! Jeg elsker å bake og har laget både bryllupskaker og konfirmasjonskaker i etasjer. Jeg foretrekker marshmellowsfondant, da den er veldig smidig, smaker godt og holder seg veldig lenge, hvis du pakker den godt inn i plastfilm:) Den er også enkel å lage. Har til og med brukt fondant over gulrotkake med ostekrem i midten og et tynt lag oppå. Det var godt. Skal prøve mange av oppskriftene dine fremover og den første blir langpanne sjokoladekaka di til bursdagsselskap denne uka:) Tusen takk for oppskrifter og tips!!!
Konditor-Elin
Værsågod Line! Del gjerne dine kreasjoner på instagram ved å merke bildet #kremno 🙂
Line72
Det skal jeg gjøre:)
1234
Hei:) Ser at du ikke har cmc, matfett flytende glukose eller slike ting i oppskrifen sin her. Lurer på om denne er like smidig som di andre fondantene? Du skriver at det er dårlig holdbarhet. Altså blir det gammel/ikke brukbar etter noen dager?
Konditor-Elin
Nei, ikke like smidig. Min sukkerpasta er fullt brukbar etter noen dager og har sånn sett lang holdbarhet, forskjellen er at den tørker fort inn. (men kan knas sammen igjen i en kjøkkenmaskin tilsatt litt fuktighet)
Kamilla
Heii 🙂 skal lage min første marsipan kake i sonnen min sin 1 årsdag,
vi feirer på lørdag. men kan jeg pynte med marsipan og fondant på fredag?
Konditor-Elin
Hei Kamilla, ja det går fint! Lykke til 🙂
Elin
Hei!
Har nettopp prøvd å lage sukkerpastaen her, men den ble ganske tørr. Er det noe jeg kan gjøre for å redde den? Å er det en bestemt rekkefølge jeg bør ha i ingrediensene til en annen gang?
Konditor-Elin
Hei Elin! Ha i mer vann. Har ingen bestemt rekkefølge, men passer på å få gelatinen inn mens den er flytende, hvis ikke kan det oppstå klumper. Er sukkerpastaen blitt tørr, kjør den opp igjen med eltekrok på nytt med litt væske (som nevnt) og kjør til den har ønsket konsistens.
Elin
Flott. Takk!
Malene
Hei 🙂 Mye fristende her! Hvordan er det å bytte ut vanlig sjokolade med hvit sjokolade i kakeglasur? Har ei frøken her som snart har bursdag og har bestilt Elsa-sjokoladekake 🙈😅
Konditor-Elin
Det går fint, men du må trolig tilsette litt mer hvit sjokolade enn det står i oppskriften. Det kommer av at den hvite sjokoladen er mer flytende enn mørk. Ved å tilsette mer vil den stivne bedre.
Wenche Laukholm
Blir så inspirert av denne siden🤗Gleder meg til å prøve slik pynting av kake👌Går det bra å legge fondant på kaka en til to dager i forveien? Og hvor lenge i forveien kan jeg lage pynten og den fortsatt spiselig?
Konditor-Elin
Hei Wenche! Du kan godt kle kaken med sukkerpasta en til to dager i forveg. Pynten er holdbar (og spiselig) i en halv evighet. Dette er pynt som tørker ut, og er spiselig i lang, lang tid (i mange uker).
Wenche Laukholm
Toppers👍🤗Glemte å spørre hvordan en best oppbevarer pynten?🙈
Konditor-Elin
Oppbevares best i romtemperatur, i en boks eller lignende.
Therese
Hei! Jeg skal lage en bryllupskake med fondant til en venninne, og må montere den dagen før. Jeg ser du anbefaler esker til oppbevaring i kjøleskap. Den blir 4 etasjer så den vil ikke passe i en vanlig kake eske. Jeg lurte derfor på om det vil fungere å bruke en stor pappeske som er ment til oppbevaring eller flytting? Vil det isåfall sette pappsmak på kaken? Det vil nok også oppbevares annen mat i kjøleskapet og er redd for at det setter smak hvis jeg ikke har noe rundt kaka. Takk for svar!
Konditor-Elin
Jeg ville forsøkt å få tak i en stor plastpose som du kan tre over kaken. Bruker du en eske tror jeg ikke esken vil sette smak. Jeg har også latt bryllupskake stå hel uten noen ting natten over – det går fint det også, så lenge kjølerommet/ kjøleskapet ikke er for fuktig.
Torild Andersen
Hei . Jeg pleier å bruke marsipan til trekk på kakene mine . Nå har du fristet meg til å prøve sukkerpasta . Kan jeg lage kaken dagen før den skal spises ,som jeg pleier når jeg lager med marsipan trekk ? Sukkerpastaen blir ikke hard når den oppbevares ? Jeg skal lage kake til min sønns bryllup , så jeg vil at det skal bli bra . Du har så mye fristende på siden din . Veldig inspirerende 🤩
Torild
Elin Krem.no
Det går fint å lage kaken dagen før. Sukkerpasta vil stivne utenpå, ja.