Din handlekurv er nå tom!
Grovbrød med helkorn
Dette brødet kunne jeg egentlig bare kalt grov frustrasjon, av flere grunner. For det første, fordi jeg aldri får til å bake brød med mye grovt mel i deigen (men jammen fikk jeg det til på andre forsøk!). For det andre, fordi jeg sjelden har bygget opp så mye frustrasjon som jeg har gjort de siste ti dagene. Noen gravde over en nettkabel, ingen tar ansvar og GET kundesørvis snakker i gåter hver gang jeg ringer. HVER GANG! Og jeg har ringt MANGE ganger på disse ti dagene. Det er smått utrolig at et så stort selskap klarer å rote så inni granskauen mye. De har fremdeles ikke noe svar på når ting blir i orden.
Derfor er det et helt annet sted enn hjemme jeg nå sitter og lager dette blogginnlegget. Men samma det – jeg vet det er oppskriften du er ute etter, og den skal du få!
Først må jeg fortelle at jeg har skrudd en hel del på den opprinnelige oppskriften, som jeg fant her (sidene til opplysningskontoret for brød og korn). Første gang jeg lagde brødene gikk det ikke særlig bra, men da jeg fikk justert både væskemengde, gjærmengde og eltemetode gikk det så meget bedre. Den første dagen brukte jeg 25 gram gjær, økte til 30 gram på andre forsøk, men helt ærlig tror jeg det greier seg med 25 gram. Mine brød hevet nesten litt for raskt (etter min mening) med 30 gram. Til denne oppskriften får du 3 brød når du bruker former på 1.5 liter.
Grovbrød med helkorn (3 brød)
Bløtlegging dagen før du skal bake:
250 g hvete helkorn
250 g havregryn
150 g sammalt hvete grov
300 g sammalt rug grov
1 liter vann
Bland alt i en bakebolle. Rør med en sleiv til du får en grøt. Trekk en plastpose/ plasthette over bollen og la stå på benken til dagen etter.
Dagen etter tilsettes:
3 dl skummet kulturmelk
25-30 gram fersk blå gjær
12 gram salt
1 ss mørk sirup (eller honning, eller sukker)
3 ss olje (nøytral)
750 g hvetemel
Slik gjør du:
1. Bløtlegg først det grove melet. Rør sammen til en grøt (bruk en sleiv) og sett på benken under plast til dagen etter.
2. Dagen etter veier du opp resten av ingrediensene i bakebollen.
3. Bruk en krok og elt deigen sammen i en maskin på lav fart i ca. 12 minutter.
4. Dekk bollen med plast og la stå på benken i ca. 1.5 timer.
5. Smør formene med olje og fordel deigen likt mellom de tre formene på 1.5 liter. Jeg fikk ca. 990 gram i hver form. Ta vann på hendene og klapp deigen flatt i formen.
6. Sett formene til etterheving i ca. 1.5 time.
7. Brødene settes (midt i ovnen) i glovarm ovn (280 grader). Skrur ned til 240 grader med det samme. Om ikke ovnen din går så høyt, sett brødene inn på 230-240 grader.
8. Steker du på over/undervarme tar det mellom 30-40 minutter, med varmluft går det på ca. 30 minutter. Bruk gjerne et termometer og mål kjernetemperatur i brødet til 96 grader.
9. Ta brødene ut av ovnen og hell dem ut av formene. Avkjøl på rist.
Brødene kan gjerne fryses.
Grete Furnes
Hvordan tilsetter du gjær her? Rører du ut i melken?
Elin Krem.no
Jeg bare smuldrer gjæren rett i bakebollen. Eltingen gjør at den løser seg opp.
Liv Strømsvåg
Hei!
Kan kulturmelken byttes ut med vanlig melk, må det i såfall gjøres noen andre endringer?
Elin Krem.no
Den sure melka er brukt fordi det er såpass mye rugmel i deigen. Skal du bytte ut den, velg et annet syrlig produkt. Veit dessverre ikke hvordan du ellers kan erstatte det.
Cathrine Birkeland
Jeg baker mye rugbrød, med enda mer rug enn her og bruker da bare vann. Det funker kjempefint, så det burde kanskje gå her og. Må teste i helga 🙂
Silje Maria Westby
Dette brødet er veldig godt! Både voksne og barn spiser det her i hus, og det er ikke en selvfølge med hjemmebakte brød 😉
Det er ett av få brød som er skikkelig saftig også etter frysing!
Takk for super oppskrift!