Din handlekurv er nå tom!
Rundstykker med potet
Har du kokte poteter til overs fra middagen? Bruk dem i deigen! Hvor mange poteter du vil tilsette er opp til deg, jo flere, jo bløtere deig, men poenget er at de kan reddes fra den grønne påsan. Poteter i baksten gir nemlig supersaftig og mjuk bakst.
Hvis du mener å ha sett dette før, så stemmer det, jeg bakte rundstykker med søtpotet for mange år siden, men da putta jeg en halv kilo poteter i deigen. Det gjorde den umulig å forme. Deigen ble fordelt i smurte muffinsformer. Kjempegode altså, men i dag ville jeg bruke de potetene jeg hadde (ca. 200 gram) og vise at du kan bruke de potetene du måtte ha. Klissete deig eller ei – sluttresultatet blir uansett veldig godt.
Hvis jeg skal komme med en ting jeg ville gjort annerledes, så er det å ha i mer salt. Jeg syntes det smaker veldig lite av disse rundstykkene. Men, jeg får stort sett alltid kritikk for å ha i for mye salt, derfor lot jeg 2 ts stå. Vil du det skal smake mer, tilsett det dobbelte.
Potetrundstykker (24 små)
ca. 200 g kokte poteter (ca. 2-3 mellomstore poteter)
3 ½ dl vann
20 g fersk blå gjær
500 g mel
2 ts salt
2 ss sukker
Slik gjør du:
1. Skrell kalde poteter og knus dem med en gaffel.
3. Vei opp de andre ingrediensene i bakebollen, tilsett de moste potetene.
4. Elt deigen godt, minimum 10 minutter, ta gjerne glutentesten og la deigen hvile en times tid. Dekk til bollen.
5. Del deigen i 24 biter (ca. 40-45 gram) og rull til boller. Plasser i en form med bakepapir 30 x 40 cm.
6. La heve ca. 45 minutter. Pensle med vann og dryss på litt valmuefrø om du vil.
7. Sett i ovnen på 280 grader, sett formen i ovnen og skru ned til 240 grader. Bruk over/undervame eller varmluft, hva som funker best for din ovn. Med varmluft går det fortere. Jeg kastet litt vann nederst i ovnen (i en liten form jeg hadde plassert der). Dampen gjør at varmen trekker raskere inn i bakverket og forhindrer at det sprekker.
8. Stek i ca. 8-12 minutter.
7. Dra hele bakepapiret ut av formen og over på rist etter at de er ferdig stekt. Avkjøl.
Sophie Berg
Kan man ha litt grovt mel?
Elin Krem.no
Du kan godt erstatte noe av hvetemelet med grovt, men da må du kanskje tilsette mer væske.
Inger Johanne Sundby
Var overraska over den høye steketempen.
Er det lurt å steke all små bakst ved denne temp?
Elin Krem.no
Salt gjærbakst, ja
Mette Sandnes
Ikke noe smør i deigen?🧐
Elin Krem.no
Om du vil må du gjerne det, men nei, jeg har ikke det i denne deigen.