Din handlekurv er nå tom!
Prinsessekake med kardemommefyll og vaniljekrem
Prinsessekake er alltid populært og i dag har jeg laget en ny variant med favorittsmakene: grovmalt kardemomme og vaniljekrem. Hurra for to bursdagsprinsesser i morra!
Mange av dere vil huske at jeg bakte denne tangzhong da jeg gjestet God Morgen Norge for en stund siden. Jeg har laget den rund også.
Grunnen til at jeg ikke legger et lag deig i bunnen og ikke smører vaniljekrem på snurrene, er fordi det ofte blir rått. For mye fuktighet gjør deigen vanskelig å gjennomsteke. Dessuten, jo lenger du steker en bolledeig, jo tørrere blir den i kantene. Denne steker ferdig på et kvarter, bollene blir saftige og gode.
Om det er godt med mye kardemomme sammen med vaniljekrem? La meg sitere en i husstanden: disse var EKSEPSJONELT gode.
Til denne varianten har jeg brukt en vanlig langpanne 30 x 40 cm.
Prinsessekake i langpanne med vaniljekrem og kardemommefyll (langpanne med 24 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt
En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Fyll:
100 g mykt smør
100 g brunt sukker (eller bruk det sukkeret du har)
2 ts grovmalt kardemomme
Røres sammen med en skje eller sleiv.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle et langt rektangel (ca. 110-120 cm), smør på fyll. Del i 24 biter og plasser i en langpanne 30 x 40 cm kledd med bakepapir.
8. Settes til etterheving i ca. 45- 60 minutter. Klem groper i bollene og legg på vaniljekremen.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på 225 grader i ca. 10-15 minutter eller på varmluft 200 grader 10-12 minutter.
10. Avkjøl. Ha på melisglasur (vann og melis røres sammen til passe konsistens)
Astrid Elizabeth Derbyshire - Haaland
Disse så veldig gode ut og jeg gleder meg til helg bakst
Dorthe Sandli
Hei,
Legger du på vaniljekremen etter de har hevet seg?
Elin Krem.no
Ja! Takk som spør, det hadde falt ut av fremgangsmåten. Lagt inn nå!
Ingeborg Dønnem
Hei
Hva har skjedd?Andre gangen jeg prøver denne oppskriften , men denne gangen ville ikke deigen heve seg under forhevinga. Eneste forskjellen jeg kan se er at jeg første gang brukte mer lunken væske og denne gangen kald. Ellers like lang elting. 🤔
Elin Krem.no
Vanskelig for meg å svare på når jeg ikke vet noe om temperatur, gjær og deig..
Kirsten Aaland
Fantastisk gode, forsvant på en blunk😋