Prinsessekake med kardemommefyll og vaniljekrem

Prinsessekake med kardemommefyll og vaniljekrem

Prinsessekake er alltid populært og i dag har jeg laget en ny variant med favorittsmakene: grovmalt kardemomme og vaniljekrem. Hurra for to bursdagsprinsesser i morra!

Mange av dere vil huske at jeg bakte denne tangzhong da jeg gjestet God Morgen Norge for en stund siden. Jeg har laget den rund også.

Grunnen til at jeg ikke legger et lag deig i bunnen og ikke smører vaniljekrem på snurrene, er fordi det ofte blir rått. For mye fuktighet gjør deigen vanskelig å gjennomsteke. Dessuten, jo lenger du steker en bolledeig, jo tørrere blir den i kantene. Denne steker ferdig på et kvarter, bollene blir saftige og gode.

Om det er godt med mye kardemomme sammen med vaniljekrem? La meg sitere en i husstanden: disse var EKSEPSJONELT gode.

Til denne varianten har jeg brukt en vanlig langpanne 30 x 40 cm.

Prinsessekake i langpanne med vaniljekrem og kardemommefyll  (langpanne med 24 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Fyll:
100 g mykt smør
100 g brunt sukker (eller bruk det sukkeret du har)
2 ts grovmalt kardemomme
Røres sammen med en skje eller sleiv.

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle et langt rektangel (ca. 110-120 cm), smør på fyll. Del i 24 biter og plasser i en langpanne 30 x 40 cm kledd med bakepapir.
8. Settes til etterheving i ca. 45- 60 minutter. Klem groper i bollene og legg på vaniljekremen.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader i ca. 10-15 minutter eller på varmluft 200 grader 10-12 minutter. 
10. Avkjøl. Ha på melisglasur (vann og melis røres sammen til passe konsistens)

Kjevle ut et langt rektangel, ca. 110-120 cm x






Be the first to write a review
6 Kommentarer
  • Astrid Elizabeth Derbyshire - Haaland
    Svar
    Skrevet på15:00, 20. januar 2022

    Disse så veldig gode ut og jeg gleder meg til helg bakst

  • Dorthe Sandli
    Svar
    Skrevet på13:03, 23. januar 2022

    Hei,
    Legger du på vaniljekremen etter de har hevet seg?

      • Ingeborg Dønnem
        Svar
        Skrevet på13:44, 2. februar 2022

        Hei

        Hva har skjedd?Andre gangen jeg prøver denne oppskriften , men denne gangen ville ikke deigen heve seg under forhevinga. Eneste forskjellen jeg kan se er at jeg første gang brukte mer lunken væske og denne gangen kald. Ellers like lang elting. 🤔

          • Kirsten Aaland
            Skrevet på10:32, 26. februar 2022

            Fantastisk gode, forsvant på en blunk😋

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...