Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Frokostbrød tangzhong

Frokostbrød tangzhong

Frokostbrød med valmuefrø er noe mange kjenner fra Rema, og for noen dager siden ble jeg utfordret til å bake noe som lignet. For å gjøre dem ekstra mjuke og holdbare bakte jeg disse med tangzhong-jevning. Tangzhong er en asiatisk baketeknikk som gjør bakverket mer saftig og holdbart.

Deigen er litt stor og uhåndterlig, så vil du heller lage to plater med rundstykker, gjør gjerne det. Vil du lage en mindre porsjon kan du bruke denne oppskriften

Vil du gjøre frokostbrødene litt grovere kan du erstatte noe av det fine melet (maks 50%) med finmalt grovt (for eksempel sammalt hvete fint eller fibra/fullkornshvetemel). Eller du kan bake en en annen grov tangzhongdeig jeg har laget tidligere, for eksempel grove horn eller grove rundstykker.

Tangzhong er ikke noe mer vanskelig å bak enn vanlig deig, men vær forberedt på en litt mer klissete deig.

Frokostbrød tangzhong

Lag jevning først av:
80 g hvetemel
400 g vann

tilsett i bakebollen:
920 g hvetemel
350 g kaldt vann
35 gram gjær eller 10 g tørrgjær
ca. 25 g salt
8 ss olje

Slik gjør du:
1. Lag først jevning og avkjøl den. Hvis du aldri har laget jevning til tangzhong før, se her. Bland avkjølt jevning (den kan godt ha romtemperatur) med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og olje), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 7-10 minutter. Tilsett salt og olje. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten. (Dra deigen mellom fingrene til du kan se gjennom den)
3. Deigen settes på benken en times tid.(Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kjevle den ut på et bakepapir. Smør gjerne papiret inn med olje, så er det lettere å kjevle. Kjevle i etapper hvis deigen virker strev.
5. La deigen hvile ca. 5-10 minutter før du deler den opp i firkanter (lag dem så store/små du ønsker selv).
7. Dra bakepapiret over på en rist eller på en plate. La heve i ca. 30 min (med tørrgjær tar det lenger tid ).
8. Pensle/ spray med vann, strø på valmuefrø.
​9. Stekes på nest nederste rille 230 grader i ca. 15-20 minutter.

Ha olje på bakepapiret så blir det lettere å kjevle ut deigen.
La deigen hvile litt hvis du syntes den er strev og vanskelig å kjevle.
Del i så store biter du selv ønsker.
Spray/ pensle med vann.
Dryss på valmuefrø.
Etterhevet raskt – klare for ovnen.
Måtte skjære vekk noe som ble brent (subbet inntil veggen i ovnen) – ellers ble de meget luftige og fine. Kan gjerne fryses og brøsjes opp i ovnen, eller bare pakk inn i plast på benken og varm i ovnen dagen etter.
5 based on 2 reviews
10 Comments
  • Beate H Sørensen
    Svar
    Posted at 07:53, 8. november 2022

    Er ikke 25 gram salt veldig mye?

      • Tore Angell Petersen
        Svar
        Posted at 08:43, 5. desember 2022

        En bakerprosent på 2-3% salt er veldig vanlig i alt av brødvarer.
        Jeg ligger normalt oppe på 3% når jeg lager brød og rundstykker, i disse mengdene kjenner man ikke noe til saltsmaken men salt i seg selv forsterker resten av smakene i brødet.

  • Solveig Jacobsen
    Svar
    Posted at 18:50, 23. november 2022

    Hei. Bollene blir bare så gode, men har du prøvd å lage julekake med samme deig?

  • Marianne Josefsen
    Svar
    Posted at 03:21, 4. desember 2022

    Julebirød tangzhong er nydelige👍👍

  • Gro Helen Bøe
    Svar
    Posted at 15:47, 7. februar 2024

    Jeg begriper ikke hva jeg gjør feil😅 Brukte tørrgjær, men tenker ikke at det har noe å si🤔 Etter nesten en time elting var fremdeles ikke glutentesten riktig😳 Jeg gav opp og lot den heve og deigen var over dbl str, men på bakebrettene (delte deigen i to) hevet de ikke noe særlig selv om de stod i en time der også😅. Jeg klappet deigen ut med hendene, for den var litt vel klissen for kjevling. Kjipt at resultatet ble som det ble etter en hel dag med baking😏

  • Posted at 13:32, 19. august 2024

    Hei, jeg lurer på hvorfor 8ss olje ikke er for mye?

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...