Din handlekurv er nå tom!
Kanelsnurrer på nye måter
Lag en Blomstersnurr, en snurrete kringle eller et lite bollebrød eller to (på en snurr)
Deigen kjenner dere – den bruker jeg til det meste. Fyllet kan du selvfølgelig gjøre enklere ved bare å smøre på smør og drysse over kanel og sukker. Skal du lage de minste blomstene, pass på at du lager disse så små du bare kan. Sett sammen fem eller seks små snurrer – de hever en god del, derfor bør hver snurr ikke veie mer enn 7-10 gram.
Får mange spørsmål om perlesukkeret. Du får dessverre ikke kjøpt det i Norge. Jeg har kjøpt det i Sverige, men isteden for perlesukker kan du bruke vaniljekrem, rosiner, nøtter, bær eller andre ting du liker sammen med gjærdeig. Eller droppe det helt.
Ha god tid når du baker. La deigen få heve godt og lenge før du baker ut. Da får du smakfull og luftig bakst.
|
|
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling
fyll:
15 g kanel
15 g melis
100 g smør
100 g sukker (gjerne brunt)
(10 g maisennamel – kan sløyfes)
Ha romtemperert smør og resten av ingrediensene i en foodprocessor. Kjøres glatt.
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) lag små og store kanelsnurrer (se bilder under)
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Legg over et klede eller putt brettene i en pose.
8. Stekes på 220 grader (over/undervarme) 7-10 minutter (de miste bakverkene) og 15-20 minutter (kringle og snurrer i form)
|
|
Blomstersnurr
Skal du lage disse må du huske at kanelsnurrene må være små (mellom 7 og 10 gram max). Det betyr at du må kjevle deigen tynt, og ikke for bredt. Rull sammen slik at den får noen «runder». Bruk en skarp kniv og kapp deigen i biter. Sett de tett sammen som en blomst (se bilder under). Strø på perlesukker (valgfritt) etter at de har hevet andre gang og du har penslet med egg – rett før de går i ovnen.
Kringle av kanelsnurrer
|
|
Restesnurrer eller bollebrød på en snurr
Så hva gjør man med restesnurrene? Jo, man setter dem sammen i en form. Husk å smøre formene godt. Som du ser har jeg puttet litt forskjellig størrelse i de to formene. Forma til venstre (på det første bildet) har store snurrer i den ene og litt mindre i den andre. Det er den med de minste snurrene som er laget mest «riktig».
Med det mener jeg å si, at du skal huska at deigen trenger rom til å heve. Hvis ikke blir det altfor mye deig på en gang i forma. Da kan den raskt bli rå/ understekt.
Bilde nummer to viser hvordan de ser ut etter heving, og bilde 3 hvordan det ble etter steking. Den første forma ble spist før jeg fikk sukk for meg – derfor mangler bilde.
Sånn. Det ble et maraton-innlegg i dag. Likte du dette blogginnlegget? Fortell meg gjerne hva du syntes i kommentarfeltet! |
Fru Timian
Så fine, Elin 🙂
Snurr-Elin
Tusen takk Marit 🙂