Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Kransekake

Bilde

Festkake med stor F

I dag har jeg laget min aller første kransekake helt fra bunnen av. En gang måtte jo bli den første. 
Oppvokst i et bakeri er det i disse førjulsdager mange luktinntrykk som fort drar meg tilbake til julestria i familiebakeriet. En av duftene jeg assosierer med hektisk juletid er eimen av nystekte kransekaker. For enkelte vet jeg at denne duften ikke bare bringer gode minner. Kransekakebakingen var alltid en kamp med klokka – hvert eneste år. Et stressmoment som pågikk hele desember.

Ville vi komme i mål med antall kransekaker bestilt? Bakingen startet tidlig. Særlig om vi hadde fått kontrakter med store kunder. Da startet stablingen av kransekaker på fryseriet tidlig i oktober. Likevel ble det nesten alltid stress. For kransekakene på Hjemmebakeriet var gode. Veldig gode. Og mange skulle ha ei kransekake eller to til jul. Sånt ble det lange ettermiddager, sene kvelder og mye ekstraarbeid av. For kransekaker – det er rett og slett håndarbeid. 

Selve kransekakemassen var ferdigkjøpt, men det tar sånn tid å lage! Massen skal sprøytes ut av en lufttrykkprøyte,  plasseres i ringer, stekes perfekt, slås ut av ringene (uten at de går i stykker), sprøytes opp med glasur og pyntes med smellbongbonger og flagg. Det er ikke gjort på fem minutter. 

Så joda, jeg har en og annen erfaring med denne festkaka over alle festkaker. Men å lage den selv – helt fra bunnen av – det har jeg ikke. Ikke før i dag. 

På yrkesskolen lærte vi å lage massen selv, men det teller liksom ikke. For første gang i hele mitt lange bakerliv har jeg fikset egen kransekake. Den skal spises med andakt og følelse, samtidig som jeg sender kransekakebakerne på Hjemmebakeriet noen gode tanker. 

Oppskriften er den samme som på kransekakestenger dyppet i sjokolade

Hjemmelaget kransekakemasse
500 g finmalte mandler
500 g melis
100 g eggehviter (ca. 3 stk) 
2-3 ss glukose

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft

Slik lager du sprøytepose av matpapir

Slik gjør du:
1. Mal mandlene fint. Jeg brukte kverna som jeg fikk festa på min nye Kenwood og nei, jeg var ikke redd for at mandlene skulle «slippe» olje. Kjørte male-apparatet på bånn gass. Om du velger å skålde mandlene først må du la dem tørke før du maler dem. (Jeg malte alle med skall). 
2. Bland melis og malte mandler.
3. Så helte jeg alt i en bakebolle og satt i en krok og helte i eggehvitene og glukose. Du kan gjerne bruke hendene. Kna til du får en fin deig.
4. Klem deigen ut på en bakeplate (som har et bakepapir eller en bakematte som underlag)  og pakk clingfilm/ gladpack rundt. Sett inn i ovnen i en halv-time på 50 grader (IKKE mer!). Deigen skal være god og gjennomvarm. Slapp av, plasten smelter ikke. Kna sammen deigen og sett i kjøleskap noen timer eller til dagen etter. 
Du kan se bilder på hvordan jeg har gjort det her

Jeg smeltet litt smør eller margarin og penslet hver enkelt ring før jeg drysset i semulegryn. Så er det bare å sette i gang med å rulle. 

Ta litt og litt av kransekakemassen og rull fingertykke pølser. Ikke bli fristet til å rulle for tykt – da vil kransekaka ese utover ringene. 

Jeg fikk nok masse til 15 ringer – akkurat. 
Sett ovnen på 220 grader og stek i 15-17 minutter – eller til du ser at kaka tar farge. Jeg brukte over og undervarme, ikke varmluft. Grunnen til at jeg steker kransekaka lenger enn stengene, er at kaka må være fast og ikke skal sige sammen når ringene blir satt oppå hverandre. Kransekaka får uansett en tur innom fryseren – det vil gjøre den helt perfekt i konsistens. 

Skulle du oppleve at kransekaka di blir tørr – putt en brødskalk i posen hvor ringene ligger. Da blir de myke igjen.

Bilde

Pensle ringene med smør eller margarin og dryss i semulegryn. Bank ut det overflødige.
Bilde

Rull massen til en jevn pølse. Legg pølsa over i ringen og lag et snitt i hver ende. Klem godt sammen.
Bilde

12 ringer ferdig til steking. Inn i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter (kommer litt an på tykkelsen på ringene).
Bilde

Kaka er sprøytet opp med vanlig eggehviteglasur. Du finner oppskrift litt lenger opp på siden. Jeg har laget et kremmerhus av matpapir og hatt i glasur. Så klipper jeg et passe stort hull og sprøyter et sikk-sakk mønster. Vri kaka litt for hver ring du setter på, da unngår du at den får slagside. 
Bilde

Som pynt har jeg brukt marsipan og trillet kuler. Disse kulene har jeg dyppet i spiselig glitterstøv (kjøpt på Panduro) og trillet i hånden enda en gang (da får du skikkelig shine). Har brukt kobber, sølv og perlemor. Så er kulene festet med eggehviteglasur. Toppen er et spir i marsipan rullet i glitterstøv. 
5 based on 1 reviews
40 Kommentarer
  • Skrevet på08:43, 22. desember 2015

    Så enkelt og fint pyntet. Det liker jeg og er ikke glad i for mye stasj.
    Nå fikk jeg også lyst å lage kransekake til jul. Jeg har laget det ved mange anledninger, men må innrømme at jeg alltid kjøper deig. Dette du beskriver her hørtes jo ikke så vanskelig ut.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:48, 22. desember 2015

      Da er det jo bare å sette i gang Fru Tunheim. Det er slett ikke vanskelig 🙂 Og kjøpedeig duger det også.

  • AnnE
    Svar
    Skrevet på23:42, 7. januar 2016

    Den var virkelig lekker!!!
    Blir den seig? Har hørt at man tar i litt mel for å få den seig, men ser at du ikke har det, men at du har i glukose… Det å varme opp deigen var nytt for meg, men jeg har gjerne latt deigen ligge i kjøleskap en dag eller to… 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:06, 8. januar 2016

      Hei AnnE – den ble ikke sånn veldig seig, men saftig og veldig god! Jeg ville ikke ha mel i for å få den glutenfri, og jeg tviler på at den blir seig av mel. Tvert i mot. Smart å la deigen ligge et par døgn før du baker den ut – varmeprosessen hjelper massen til å bli smidig og god å jobbe med : )

  • Sølvi
    Svar
    Skrevet på04:26, 2. april 2016

    Flott kransekake. Ser du har glukose i deigen. Kan den hvite sirupen vi kjøper i Sverige, brukes i steden for glukose?
    Når de gjelder å få seig kransekake hjelper det å fryse den:-)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:47, 2. april 2016

      Hei Sølvi! Glukose er litt annerledes enn sirup. Det er mindre søtt og er med på å gjøre kransekaken seig. Den egenskapen har ikke sirup, men jeg har aldri forsøkt, så prøv gjerne!

  • Skrevet på14:26, 26. april 2016

    Hvorfor bruker du grukose…
    Jeg har laget kransekake i mange år og har aldri brukt det…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:15, 26. april 2016

      Glukose er med på å gjøre kransekaka seigere. Har du ikke brukt det før og er fornøyd med kaka di behøver du heller ikke bry deg om å ha det i kransekakemassen 🙂

      • Lam Huynh
        Svar
        Skrevet på20:50, 5. desember 2019

        Hei!
        Jeg maler mandler til kransekake nå på kvern, men ser at det ikke blir helt finmalt (mange ganske store biter). Det hele ser ut som grov sand enn fin sand, hvis det gir mening. Tror du det har noe å si på sluttresultatet?

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på10:07, 6. desember 2019

          Ja, det har det. Jo grovere «mel», jo dårligere henger deigen sammen. Mal mandlene gjerne to ganger.

  • Astrid
    Svar
    Skrevet på22:06, 28. april 2016

    Hei, jeg har så lyst til å få til kransekake og har prøvd i alle de årene jeg har bodd i Norge,med mange forskjellige oppskrifter og metoder. Etter å ha lest gjennom din, har jeg lyst til å prøve igjen. Ett spørsmål, kan jeg bruke ferdig malt mandler?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:43, 29. april 2016

      Hei Astrid! Jeg har aldri laget kransekake med ferdig mandelmel, men så lenge du ikke bruker det melet som er fettredusert, så tror jeg det skal gå helt fint. Det kan hende de ferdigmalte mandlene suger litt mer væske, men det er jo bare å tilsette bittelitt mer eggehvite om du massen skulle bli helt umulig å jobbe med. Lykke til! Og du – få høre hvordan det går da!

  • Reidun Andreassen
    Svar
    Skrevet på00:14, 16. juli 2016

    Kan jeg fryse kransekake som det er melisglasur på, eller må ringene pyntes etterpå?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:37, 16. juli 2016

      Glasuren er «limet» som holder kaka sammen. Skal du ikke sette den sammen før etter den er fryst – vent med å sprøyte på glasuren. Setter du kaka sammen og fryser den – ha på glasuren før den fryses.

    • Torun Sandnes
      Svar
      Skrevet på13:03, 25. april 2019

      Ser det er en stund siden du spurte om dette, men svarer allikevel, da jeg etter mye søk kun fant ditt innlegg, men ingen svar. Jeg har nå forsøkt dette, da tiden var knapp, men ikke fornøyd. Løs å jobbe med likte ikke konsistensen på deigen, selv om det er den samme jeg har brukt i mange år. Kom hjem sent på kvelden, og lagde deig, med oppbevaring i kjøleskapet, og glad jeg gjorde det, Det er min erfaring, men kanskje andre syntes det er helt ok.

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på12:22, 2. desember 2016

    Kan kransekakeringene vaskest med såpe og vann? Har lest en plass at noen mener det bør berre tørkes med papir, men da blir dei vel ikke skikkelig rene?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:08, 2. desember 2016

      Du må gjerne vaske formene, men såpe trenger du ikke bruke. Det fjerner fett fra formene noe som gjør at massen kan sitte fast. Det går også helt fint å bruke bare papir, men sitter det klumper igjen i formene ville jeg vasket med vann.

  • Sofie
    Svar
    Skrevet på12:25, 8. mars 2017

    Jeg vil lage en helt glutenfri kransekake. Semulegryn er ikke glutenfritt. Kan dette erstattes av noe annet?

    • Frode Hatlevik
      Svar
      Skrevet på21:52, 29. desember 2021

      Du kan bruke fint maismel til å strø formene med.
      Maizena er ikke maismel. Kjøp White corn flour på «Ny landsmann-butikk».

  • Reidar Barstad
    Svar
    Skrevet på09:43, 17. november 2017

    For en som har bakt kransekaker for «hjemmemarkedet» er det interessant å se hvordan andre gjør det. Her er en del forskjeller. Jeg har eksperimentert noe over årene og kommet til dette:
    1. 600 gram mandler, halvparten fjernet skall. Maler mandlene med mekanisk kvern
    2. 500 gram melis.
    3. 3-4 eggehviter.
    4. Steker ringene på 150 grader i 22 minutter
    5. Fikk tak i en plastsprøyte for mange år siden som er lettvint å bruke for å få på glasuren, eggehvite og melis.
    6. 18 ringer som legges i plastfolie etter avkjøling, sammen med noen brødbiter. Tas opp et par timer før den skal settes sammen.
    7. Setter sammen med 18 ringer, pynter med flagg og bonboner.
    Dette blir seigt slik som de fleste liker kransekakene sine.

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på15:20, 26. februar 2018

    Hei. Hva er grunnen til at du pakker inn deigen i plast og legger den i stekeovnen ved 50 grader i en halvtime. Må en gjøre det.?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:43, 26. februar 2018

      Hei Hilde! Nei, du behøver ikke. Det som skjer er at massen blir mer smidig. Eggene koagulerer ved 60 grader, dermed bindes massen, melis og glukose «smelter» og alt i alt gjør massen blir mer seig og god å jobbe med (mener jeg selv da).

  • Skrevet på19:57, 17. desember 2018

    Hei Elin.
    Er det best at ringene er romtempererte før steking , eller er det en fordel med en tur i kjøleskapet først? (Etter at di er lagt i form)Synes ringene fløt litt for mye utover under steking.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:15, 18. desember 2018

      Ikke i kjøleskap, nei. Tilsett ørlite grann mindre eggehvite neste gang, så flyter de kanskje ikke ut neste gang.

  • Helene Birkeland
    Svar
    Skrevet på12:34, 28. oktober 2019

    Hei, hvilken kvern er det du har til Kenwood? Jeg har en Kenwood og har tenkt å kjøpe en kvern for å male mandler til mandelmel. Er det minihakkeren AT320A eller en kjøttkvern du har brukt?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:40, 28. oktober 2019

      Aner ikke hva den heter, har hatt den i mange år. Det er en kvern, ikke en hakker. Men spør heller Kenwood.

    • Ragnhild Johanne Baartvedt
      Svar
      Skrevet på18:14, 9. august 2020

      Jeg har nylig kjøpt det som heter råkostapparat, eller roto food cutter til min Kenwood. Apparatet ser ut som en manuell kvern, bare at den festes til Kenwooden, og resultatet ser også ut omtrent som når jeg maler med hånddrevet kvern, På styrke 4, som det er anbefalt i manualen, klarer jeg 500 g mander på litt under ti minutter.

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på09:39, 10. august 2020

        samme redskap jeg har..

  • Irene Mathisen
    Svar
    Skrevet på13:26, 26. desember 2019

    Jeg brukte mandelkvern på en boch og opplever at deigen faller fra hverandre og sitter fast i formene. Hva gjør jeg feil da?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:23, 27. desember 2019

      Kanskje den trenger litt mer fuktighet? Tilsett litt mer eggehvite eller glukose.

  • Vivi Busch-Christensen
    Svar
    Skrevet på13:46, 18. juni 2021

    Hei spennende å lese din oppskrift. Har du et tips til hvordan jeg unngår at den ferdig pyntede kransekaken går i stykker når jeg skal kjøre den fra mitt hjem til der barnedåpen skal holdes (ca 15 min med bil).
    Har du også et tips til hvordan jeg får det siste av deigen ut sv kjøttkvernen? Har tidligere brukt fuktig matpapir og det var egentlig ikke effektivt. Tusen takk for svar – barnedåp om et par uker 🙂 VH Vivi Busch-Christensen (bor i Danmark )

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:32, 19. juni 2021

      Hei Vivi. En kransekake satt opp med eggehviteglasur er stabil. Den går ikke i stykker av en biltur. Dersom du likevel ikke ønsker å frakte den ferdig oppsatt kan du for eksempel sette den sammen i to deler. Så dette de to delene sammen når du kommer til selskapet. Jeg har dessverre ingen tips til å få ut det siste av kvernen..

  • Eva Marie Andresen
    Svar
    Skrevet på20:34, 27. september 2021

    Hei
    Hvor får man kjøpt glukose?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:36, 28. september 2021

      på butikker med større utvalg

  • Nina Marie Kristenstuen
    Svar
    Skrevet på18:22, 19. november 2021

    Hei,
    Skal prøve meg på kransekaken nå. Men kan jeg strø formene med noe annet enn semulegryn, som jo er hvete og dermed ikke glutenfritt?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:26, 22. november 2021

      Det kan du sikkert. Jeg pleier ofte bare å pensle formene uten å strø.

  • Skrevet på13:50, 24. oktober 2024

    Nydelige kaker du lager<3
    Jeg baker kransekaker hele året, og begynner å få til de fleste stegene. MEN er det noen måte å få glasuren ekstra hard, så den sitter godt OG ikke knekker ved berøring?
    Jeg bruker naturligvis eggehvite i glasuren, passer på at det ikke vispes inn for mye luft, men det knekker alltid av noen sløyfer på den nederste ringen ved pakking i eske. Noen triks i ermet? Hilsen en stor fan. Kaia:)

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:14, 24. oktober 2024

      Hei Kaia. Trikset er å gjøre den litt bløtere. Enten ved å tilsette mer eggehvite eller to dråper vann. Husk også å tilsette en syre (som for eksempel noen dråper med sitron eller eddik)

      • Skrevet på09:53, 25. oktober 2024

        Tusen takk, har allerede sitrondråper i, men skal prøve å gjøre den mer bløt:) Takk for tips, tester det idag.
        Hvor lenge lar du glasuren tørke før du evt. setter kaken i frysen?

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på10:19, 25. oktober 2024

          Den tørker på under en time vil jeg tro..

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...