Kransekake

Kransekake

Bilde

Festkake med stor F

I dag har jeg laget min aller første kransekake helt fra bunnen av. En gang måtte jo bli den første. 
Oppvokst i et bakeri er det i disse førjulsdager mange luktinntrykk som fort drar meg tilbake til julestria i familiebakeriet. En av duftene jeg assosierer med hektisk juletid er eimen av nystekte kransekaker. For enkelte vet jeg at denne duften ikke bare bringer gode minner. Kransekakebakingen var alltid en kamp med klokka – hvert eneste år. Et stressmoment som pågikk hele desember.

Ville vi komme i mål med antall kransekaker bestilt? Bakingen startet tidlig. Særlig om vi hadde fått kontrakter med store kunder. Da startet stablingen av kransekaker på fryseriet tidlig i oktober. Likevel ble det nesten alltid stress. For kransekakene på Hjemmebakeriet var gode. Veldig gode. Og mange skulle ha ei kransekake eller to til jul. Sånt ble det lange ettermiddager, sene kvelder og mye ekstraarbeid av. For kransekaker – det er rett og slett håndarbeid. 

Selve kransekakemassen var ferdigkjøpt, men det tar sånn tid å lage! Massen skal sprøytes ut av en lufttrykkprøyte,  plasseres i ringer, stekes perfekt, slås ut av ringene (uten at de går i stykker), sprøytes opp med glasur og pyntes med smellbongbonger og flagg. Det er ikke gjort på fem minutter. 

Så joda, jeg har en og annen erfaring med denne festkaka over alle festkaker. Men å lage den selv – helt fra bunnen av – det har jeg ikke. Ikke før i dag. 

På yrkesskolen lærte vi å lage massen selv, men det teller liksom ikke. For første gang i hele mitt lange bakerliv har jeg fikset egen kransekake. Den skal spises med andakt og følelse, samtidig som jeg sender kransekakebakerne på Hjemmebakeriet noen gode tanker. 

Oppskriften er den samme som på kransekakestenger dyppet i sjokolade

Hjemmelaget kransekakemasse
500 g finmalte mandler
500 g melis
100 g eggehviter (ca. 3 stk) 
2-3 ss glukose

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft

Slik lager du sprøytepose av matpapir

Slik gjør du:
1. Mal mandlene fint. Jeg brukte kverna som jeg fikk festa på min nye Kenwood og nei, jeg var ikke redd for at mandlene skulle “slippe” olje. Kjørte male-apparatet på bånn gass. Om du velger å skålde mandlene først må du la dem tørke før du maler dem. (Jeg malte alle med skall). 
2. Bland melis og malte mandler.
3. Så helte jeg alt i en bakebolle og satt i en krok og helte i eggehvitene og glukose. Du kan gjerne bruke hendene. Kna til du får en fin deig.
4. Klem deigen ut på en bakeplate (som har et bakepapir eller en bakematte som underlag)  og pakk clingfilm/ gladpack rundt. Sett inn i ovnen i en halv-time på 50 grader (IKKE mer!). Deigen skal være god og gjennomvarm. Slapp av, plasten smelter ikke. Kna sammen deigen og sett i kjøleskap noen timer eller til dagen etter. 
Du kan se bilder på hvordan jeg har gjort det her

Jeg smeltet litt smør eller margarin og penslet hver enkelt ring før jeg drysset i semulegryn. Så er det bare å sette i gang med å rulle. 

Ta litt og litt av kransekakemassen og rull fingertykke pølser. Ikke bli fristet til å rulle for tykt – da vil kransekaka ese utover ringene. 

Jeg fikk nok masse til 15 ringer – akkurat. 
Sett ovnen på 220 grader og stek i 15-17 minutter – eller til du ser at kaka tar farge. Jeg brukte over og undervarme, ikke varmluft. Grunnen til at jeg steker kransekaka lenger enn stengene, er at kaka må være fast og ikke skal sige sammen når ringene blir satt oppå hverandre. Kransekaka får uansett en tur innom fryseren – det vil gjøre den helt perfekt i konsistens. 

Skulle du oppleve at kransekaka di blir tørr – putt en brødskalk i posen hvor ringene ligger. Da blir de myke igjen.

Bilde

Pensle ringene med smør eller margarin og dryss i semulegryn. Bank ut det overflødige.
Bilde

Rull massen til en jevn pølse. Legg pølsa over i ringen og lag et snitt i hver ende. Klem godt sammen.
Bilde

12 ringer ferdig til steking. Inn i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter (kommer litt an på tykkelsen på ringene).
Bilde

Kaka er sprøytet opp med vanlig eggehviteglasur. Du finner oppskrift litt lenger opp på siden. Jeg har laget et kremmerhus av matpapir og hatt i glasur. Så klipper jeg et passe stort hull og sprøyter et sikk-sakk mønster. Vri kaka litt for hver ring du setter på, da unngår du at den får slagside. 
Bilde

Som pynt har jeg brukt marsipan og trillet kuler. Disse kulene har jeg dyppet i spiselig glitterstøv (kjøpt på Panduro) og trillet i hånden enda en gang (da får du skikkelig shine). Har brukt kobber, sølv og perlemor. Så er kulene festet med eggehviteglasur. Toppen er et spir i marsipan rullet i glitterstøv. 
29 Comments
  • Posted at 08:43, 22. December 2015

    Så enkelt og fint pyntet. Det liker jeg og er ikke glad i for mye stasj.
    Nå fikk jeg også lyst å lage kransekake til jul. Jeg har laget det ved mange anledninger, men må innrømme at jeg alltid kjøper deig. Dette du beskriver her hørtes jo ikke så vanskelig ut.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 08:48, 22. December 2015

      Da er det jo bare å sette i gang Fru Tunheim. Det er slett ikke vanskelig 🙂 Og kjøpedeig duger det også.

  • AnnE
    Reply
    Posted at 23:42, 7. January 2016

    Den var virkelig lekker!!!
    Blir den seig? Har hørt at man tar i litt mel for å få den seig, men ser at du ikke har det, men at du har i glukose… Det å varme opp deigen var nytt for meg, men jeg har gjerne latt deigen ligge i kjøleskap en dag eller to… 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 13:06, 8. January 2016

      Hei AnnE – den ble ikke sånn veldig seig, men saftig og veldig god! Jeg ville ikke ha mel i for å få den glutenfri, og jeg tviler på at den blir seig av mel. Tvert i mot. Smart å la deigen ligge et par døgn før du baker den ut – varmeprosessen hjelper massen til å bli smidig og god å jobbe med : )

  • Sølvi
    Reply
    Posted at 04:26, 2. April 2016

    Flott kransekake. Ser du har glukose i deigen. Kan den hvite sirupen vi kjøper i Sverige, brukes i steden for glukose?
    Når de gjelder å få seig kransekake hjelper det å fryse den:-)

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 17:47, 2. April 2016

      Hei Sølvi! Glukose er litt annerledes enn sirup. Det er mindre søtt og er med på å gjøre kransekaken seig. Den egenskapen har ikke sirup, men jeg har aldri forsøkt, så prøv gjerne!

  • Posted at 14:26, 26. April 2016

    Hvorfor bruker du grukose…
    Jeg har laget kransekake i mange år og har aldri brukt det…

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 15:15, 26. April 2016

      Glukose er med på å gjøre kransekaka seigere. Har du ikke brukt det før og er fornøyd med kaka di behøver du heller ikke bry deg om å ha det i kransekakemassen 🙂

      • Lam Huynh
        Reply
        Posted at 20:50, 5. December 2019

        Hei!
        Jeg maler mandler til kransekake nå på kvern, men ser at det ikke blir helt finmalt (mange ganske store biter). Det hele ser ut som grov sand enn fin sand, hvis det gir mening. Tror du det har noe å si på sluttresultatet?

        • Elin Krem.no
          Reply
          Posted at 10:07, 6. December 2019

          Ja, det har det. Jo grovere “mel”, jo dårligere henger deigen sammen. Mal mandlene gjerne to ganger.

  • Astrid
    Reply
    Posted at 22:06, 28. April 2016

    Hei, jeg har så lyst til å få til kransekake og har prøvd i alle de årene jeg har bodd i Norge,med mange forskjellige oppskrifter og metoder. Etter å ha lest gjennom din, har jeg lyst til å prøve igjen. Ett spørsmål, kan jeg bruke ferdig malt mandler?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:43, 29. April 2016

      Hei Astrid! Jeg har aldri laget kransekake med ferdig mandelmel, men så lenge du ikke bruker det melet som er fettredusert, så tror jeg det skal gå helt fint. Det kan hende de ferdigmalte mandlene suger litt mer væske, men det er jo bare å tilsette bittelitt mer eggehvite om du massen skulle bli helt umulig å jobbe med. Lykke til! Og du – få høre hvordan det går da!

  • Reidun Andreassen
    Reply
    Posted at 00:14, 16. July 2016

    Kan jeg fryse kransekake som det er melisglasur på, eller må ringene pyntes etterpå?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:37, 16. July 2016

      Glasuren er “limet” som holder kaka sammen. Skal du ikke sette den sammen før etter den er fryst – vent med å sprøyte på glasuren. Setter du kaka sammen og fryser den – ha på glasuren før den fryses.

    • Torun Sandnes
      Reply
      Posted at 13:03, 25. April 2019

      Ser det er en stund siden du spurte om dette, men svarer allikevel, da jeg etter mye søk kun fant ditt innlegg, men ingen svar. Jeg har nå forsøkt dette, da tiden var knapp, men ikke fornøyd. Løs å jobbe med likte ikke konsistensen på deigen, selv om det er den samme jeg har brukt i mange år. Kom hjem sent på kvelden, og lagde deig, med oppbevaring i kjøleskapet, og glad jeg gjorde det, Det er min erfaring, men kanskje andre syntes det er helt ok.

  • Hilde
    Reply
    Posted at 12:22, 2. December 2016

    Kan kransekakeringene vaskest med såpe og vann? Har lest en plass at noen mener det bør berre tørkes med papir, men da blir dei vel ikke skikkelig rene?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 14:08, 2. December 2016

      Du må gjerne vaske formene, men såpe trenger du ikke bruke. Det fjerner fett fra formene noe som gjør at massen kan sitte fast. Det går også helt fint å bruke bare papir, men sitter det klumper igjen i formene ville jeg vasket med vann.

  • Sofie
    Reply
    Posted at 12:25, 8. March 2017

    Jeg vil lage en helt glutenfri kransekake. Semulegryn er ikke glutenfritt. Kan dette erstattes av noe annet?

  • Reidar Barstad
    Reply
    Posted at 09:43, 17. November 2017

    For en som har bakt kransekaker for “hjemmemarkedet” er det interessant å se hvordan andre gjør det. Her er en del forskjeller. Jeg har eksperimentert noe over årene og kommet til dette:
    1. 600 gram mandler, halvparten fjernet skall. Maler mandlene med mekanisk kvern
    2. 500 gram melis.
    3. 3-4 eggehviter.
    4. Steker ringene på 150 grader i 22 minutter
    5. Fikk tak i en plastsprøyte for mange år siden som er lettvint å bruke for å få på glasuren, eggehvite og melis.
    6. 18 ringer som legges i plastfolie etter avkjøling, sammen med noen brødbiter. Tas opp et par timer før den skal settes sammen.
    7. Setter sammen med 18 ringer, pynter med flagg og bonboner.
    Dette blir seigt slik som de fleste liker kransekakene sine.

  • Hilde
    Reply
    Posted at 15:20, 26. February 2018

    Hei. Hva er grunnen til at du pakker inn deigen i plast og legger den i stekeovnen ved 50 grader i en halvtime. Må en gjøre det.?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 15:43, 26. February 2018

      Hei Hilde! Nei, du behøver ikke. Det som skjer er at massen blir mer smidig. Eggene koagulerer ved 60 grader, dermed bindes massen, melis og glukose “smelter” og alt i alt gjør massen blir mer seig og god å jobbe med (mener jeg selv da).

  • Posted at 19:57, 17. December 2018

    Hei Elin.
    Er det best at ringene er romtempererte før steking , eller er det en fordel med en tur i kjøleskapet først? (Etter at di er lagt i form)Synes ringene fløt litt for mye utover under steking.

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 09:15, 18. December 2018

      Ikke i kjøleskap, nei. Tilsett ørlite grann mindre eggehvite neste gang, så flyter de kanskje ikke ut neste gang.

  • Helene Birkeland
    Reply
    Posted at 12:34, 28. October 2019

    Hei, hvilken kvern er det du har til Kenwood? Jeg har en Kenwood og har tenkt å kjøpe en kvern for å male mandler til mandelmel. Er det minihakkeren AT320A eller en kjøttkvern du har brukt?

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 14:40, 28. October 2019

      Aner ikke hva den heter, har hatt den i mange år. Det er en kvern, ikke en hakker. Men spør heller Kenwood.

    • Ragnhild Johanne Baartvedt
      Reply
      Posted at 18:14, 9. August 2020

      Jeg har nylig kjøpt det som heter råkostapparat, eller roto food cutter til min Kenwood. Apparatet ser ut som en manuell kvern, bare at den festes til Kenwooden, og resultatet ser også ut omtrent som når jeg maler med hånddrevet kvern, På styrke 4, som det er anbefalt i manualen, klarer jeg 500 g mander på litt under ti minutter.

      • Elin Krem.no
        Reply
        Posted at 09:39, 10. August 2020

        samme redskap jeg har..

  • Irene Mathisen
    Reply
    Posted at 13:26, 26. December 2019

    Jeg brukte mandelkvern på en boch og opplever at deigen faller fra hverandre og sitter fast i formene. Hva gjør jeg feil da?

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 15:23, 27. December 2019

      Kanskje den trenger litt mer fuktighet? Tilsett litt mer eggehvite eller glukose.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

Grovbrød med helkor..

Dette brødet kunne jeg egentlig bare kalt grov...

Snickersmakroner

Liker du Dumle? Liker du Snickers? Ok, disse...

Sitroncrèmekake med..

Liker du ostekake med gele? Ok, her har...

Havreboller

For et par uker siden fikk jeg et...

Vågå-rundstykker m..

Ferieturen jeg og søstra mi var på forrige...