Din handlekurv er nå tom!
Lussekatter i ring
Luftige og gode lussekatter med safran og kardemomme
Skal det holde til hele klassen er trikset å lage bollene akkurat passe store. Derfor veier jeg opp hvert deigemne. De bør veie 40 gram – pluss-minus. Ikke mer.
Deigen fikk heve lenge før jeg begynte å bake ut deigen. Det gjør ingen ting om den står over 2 timer, men rundt 1 til 1 1/2 time holder.
Etter at bollene er ferdig hevet – før det skal i ovnen – kan det være lurt å dytte rosinene litt godt ned, slik at de ikke velter ut under steking. Så pensler jeg lett med et egg utblandet med litt vann før de går i ovnen.
Smaken er som baken – noen vil bare ha safran, andre bare kardemomme. Jeg har tatt litt av begge deler, ut i fra den erfaringen at barn ikke alltid er like glade i safransmaken alene.
50 g gjær
5 dl melk
1 g safran
(1 ts kardemomme)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
13-14 dl hvetemel
150 g smør
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin og smuldre i gjæren.
2. Ta kald melk fra kjøleskapet og rør inn safran. Helles i bakemaskinen.
3. Deigen røres sammen og eltes så på høy hastighet.
4. Tilsett smøret i terninger når deigen er eltet smidig.
5. Fortsett elting til du kan dra deigen mellom fingrene uten at den revner.
6. Settes til heving på benken i 1-2 timer (deigen skal bli dobbel i størrelse – minst). (Pakk bakebollen inn i en pose)
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen. Del opp i deigemner på ca. 40 gram. .
8. Form til lussekatter og plasser på bakeplate med bakepapir. Trykk i rosiner.
9. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg. Stek av på ca. 220 grader i 7-10 minutter.
Har du lyst til å lage en luksus-utgave av disse kan du prøve deg på disse safransnurrene med marsipanfylling. Nyyydelige!
|
|
Santa Lucia, Santa Lucia