Lussekatter i ring

Lussekatter i ring

Bilde

Luftige og gode lussekatter med safran og kardemomme

Til helgen skal mange spise disse gule bollene. Mine ble akkurat som jeg ønsket: de nærmest svevde av plata. Litt ekstra luftig og god gjærbakst – og jeg blir skyhøy på meg selv. Skal ikke mer til for en baker- wannabe.
Det er like før Lucia på vår terskel står – hvitkledd, med Cherrox og lys i hår. På skolen skal vi ha Luciakos etter at elevene har sunget san-a-a-a-an-ta-a-luuuuuu-siiiiaaaaa, og jeg har allerede bakt ferdig rundt 40 lussekatter som ligger i fryseren. 

Skal det holde til hele klassen er trikset å lage bollene akkurat passe store. Derfor veier jeg opp hvert deigemne. De bør veie 40 gram – pluss-minus. Ikke mer. 

Deigen fikk heve lenge før jeg begynte å bake ut deigen. Det gjør ingen ting om den står over 2 timer, men rundt 1 til 1 1/2 time holder. 

​Etter at bollene er ferdig hevet – før det skal i ovnen – kan det være lurt å dytte rosinene litt godt ned, slik at de ikke velter ut under steking. Så pensler jeg lett med et egg utblandet med litt vann før de går i ovnen.

Smaken er som baken – noen vil bare ha safran, andre bare kardemomme. Jeg har tatt litt av begge deler, ut i fra den erfaringen at barn ikke alltid er like glade i safransmaken alene. 

Lussekatter (ca.40 stk)
50 g gjær
5 dl melk
1 g safran
(1 ts kardemomme)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
13-14 dl hvetemel
150 g smør

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin og smuldre i gjæren.
2. Ta kald melk fra kjøleskapet og rør inn safran. Helles i bakemaskinen. 
3. Deigen røres sammen og eltes så på høy hastighet. 
4. Tilsett smøret i terninger når deigen er eltet smidig. 
5. Fortsett elting til du kan dra deigen mellom fingrene uten at den revner. 
6. Settes til heving på benken i 1-2 timer (deigen skal bli dobbel i størrelse – minst). (Pakk bakebollen inn i en pose) 
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen. Del opp i deigemner på ca. 40 gram. .
8. Form til lussekatter og plasser på bakeplate med bakepapir. Trykk i rosiner. 
9. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg. Stek av på ca. 220 grader i 7-10 minutter.

​Har du lyst til å lage en luksus-utgave av disse kan du prøve deg på disse safransnurrene med marsipanfylling. Nyyydelige!

Bilde

Jeg la rosinene i litt varmt vann, så svulmet de ekstra godt opp og ble saftige og gode. 
Bilde

Har du lyst til å lage en krans – ta gjerne og tegn en runding (legg en tallerken på bakepapiret) før du plasserer lussekattene. 
Bilde

Mørke skal flykte snart - Fra jordens daler - Slik hun et underfullt- Ord til oss taler - Dagen skal atter ny - Stige av røde sky
Santa Lucia, Santa Lucia
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Pepperkake-engler

Lyst på en litt utfordrende pepperkake-oppgave i førjulstiden?...

Wilfa-ambassadør!

Reklame. Hurra! Jeg er blitt Wilfa-ambassadør! Om jeg...

Runde delfiakaker me..

For noen dager siden fikk jeg en forespørsel...

Elins bordstabelbakk..

Bordstabelbakkels er en mørdeigskake med en sprø mandeltopping....

Fudgy brownie

Reklame. Denne høsten har jeg laget noen filmer...