Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Kladdkaka

Bilde

Svenska kladdkakans dag

Ahhh, snart lørdan. Dagen før farsdag. Og jammen er det ikke kladdkakans dag også. 
Dette med kladdkake er SCHVÆRT i nabolandet. Der har de det samme forholdet til denne kaka som vi har til…eh, ja – hva skal jeg sammenligne det med, egentlig? Vafler? 

Oppskriften er ikke min – den er hva jeg vil kalle minste felles multiplum av alle kladdkakeoppskrifter jeg har sett på svenska sajts. Det svømmer nemlig over av dem. Kakene lages i et vell av varianter, og stort sett alle har denne grunnoppskriften. Noen er tilsatt revet appelsinskall, andre hakket Dajm, lakris, syltet ingefær, kaffe, kokos, nøtter, polkagriser og jeg vet ikke hva. Dette er kaka man kan putte det meste i!

Selv hadde jeg kanskje valgt å erstatte kakao med sjokolade. Akkurat som jeg har gjort i denne favorittkaka (konfektkake med appelsin) En skikkelig luksuskladdkake! 

Men la oss vende tilbake til svenskenes kladdete suksess. Det jeg la merke til, var at flere og flere velger å brune smøret. Det gir en ekstra fin smak, men da må du bruke smør altså, ikke margarin. 

Kaka skal være litt stekt oppå og heeeeelt mjuk inni, og aller best smaker den litt lun. Som jeg har sagt så mange ganger før – gjerne med is, vaniljesaus eller en kremdott til. 

Klassisk kladdkaka
100 g smør
2 egg
2 dl sukker
1 dl hvetemel
1.5 ts vaniljesukker
3 ss kakao

Slik gjør du:
1. Smelt/ brun smøret – la det få en fin gyllen farge.
2. Pisk egg og sukker til tykk, blank eggedosis.
3. Sikt inn mel, kakao og vaniljesukker. Rør forsiktig sammen.
4. Hell i smeltet smør til slutt. 
5. Stekes i en ca. 22-24 cm springform på 175 grader i 15-20 minutter midt i ovnen. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle noe før du drysser kakao eller melis over og serverer med litt is, vaniljesaus eller krem til. 

Bilde

Be the first to write a review
8 Comments
  • Randi
    Svar
    Posted at 13:17, 6. november 2015

    Ser digg ut! 🙂 Hvor mye sjokolade ville du brukt i stedet for kakao?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 13:35, 6. november 2015

      Jeg ville brukt 100-150 gram, Randi. Har du ei plate på 100 gram duger det 😉

  • Karin
    Svar
    Posted at 16:09, 9. april 2016

    Kan denne fryses?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 17:07, 9. april 2016

      Ja, det kan den.

  • Caroline
    Svar
    Posted at 11:52, 14. august 2016

    Er det mulig å lage denne glutenfri?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 12:28, 14. august 2016

      Hei Caroline. Du kan bruke mandelmel i stede for hvetemel. Eller neo glutenfritt mel? Jeg er ikke sterk på baking med glutenfritt mel, men det er jo bare å prøve seg frem 😉

  • linda
    Svar
    Posted at 20:59, 25. mai 2017

    Kan røren lages dagen før?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 22:03, 25. mai 2017

      Ja! Det går helt fint.

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...