Hvetestang med eple

Hvetestang med eple

Eplene er modne og jeg fikk lyst på noe godt med vaniljekrem i søt gjærdeig. Det ble til tre hvetestenger, som riktig nok revnet litt i ovnen, men hey – hvem bryr seg når det var så godt at du glemmer tid og sted.

Grunnen til at deigen revnet litt under steking var, at jeg klemte deigen på midten av stengene for å lage grop til vaniljekremen. Spisse eplebiter inni deigen gjorde at det gikk litt hull på den. Du ikke lage grop til vaniljekremen – ved ikke å gjøre det kan du forhindre at den revner.

Har laget en halv porsjon vaniljekrem, noe som holdt akkurat. Porsjonen er såpass liten at du barer rører alt sammen i en kjele til det tykner. Avkjøl vaniljekremen i kjøleskap før du bruker den.

Hvetestang med eple (3 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

En halv porsjon vaniljekrem 
1. 25 dl helmelk
1.25 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 


Fyll:
100 g mykt smør/margarin
100 g brunt sukker (eller bruk det sukkeret du har)
8-12 g kanel (kommer an på hvor godt du liker kanel)
Røres sammen med en skje eller sleiv.

2 epler delt i små biter.
melisglasur

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen i tre like store deler. Kjevle de ut i en lengde så de passer til platen du skal bruke. Høyde- ca. 10-12 cm. Stryk på fyllet, dryss på eplebiter. Brett inn, fukt deigen med litt vann og brett andre del over. Klem godt til så det blir tett. Brett endene inn. Legges med skjøten ned på et bakebrett. Legg maks 2 stenger på ett brett.
8. Settes til etterheving i ca. 45- 60 minutter. Valgfritt: pensle med vann og dryss på litt hakket mandler blandet med sukker.
9. Før steking; sprøyt på vaniljekremen, eller fordel den med en skje.
10. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader over/undervarme i ca. 10-12 minutter eller på varmluft 220 grader 8-12 minutter. 
11. Avkjøl. Lag evt en melisglasur av vann og melis. Stengene kan fint fryses.

Her er deigen klar til utbaking. Mens deigen hvilte har jeg skrelt epler, kokt vaniljekrem (det gjorde jeg først) og rørte sammen smør og sukker + kanel.
Del deigen i 3 og kjevle den litt kortere enn plata du skal legge den på. Ha på fyll.
Brett over kanten og fukt den med vann. Det vil gjøre at den fester seg bedre under steking.
Legg stengene med skjøten ned. Etterhev i ca. 3 kvarter.
Jeg stekte ett og ett brett, men før de gikk i ovnen la jeg på..
…vaniljekrem.
Ferdig! Så lenge det skal melis på gjør det ingen ting om de revnet litt.
Stengene kan fryses, men frys uten melisglasur!