Din handlekurv er tom.
Elins sjokobomber
Mine gule bomber er superpopulære nå rett før jul. De er som en mini suksessterte der bunnene er laget på samme prinsipp som franske makroner. I dag har jeg laget en variant, tilsatt mørk sjokolade. Det blir som konfekt! Oppbevares best i fryseren og smaker aller best når de er temperert (tiner på kort tid). Glutenfrie!
Elins sjokobomber (40-50 stk)
Sjokokrem
4 eggeplommer
90 g sukker
1.5 dl fløte
100 g mørk eller lys sjokolade (jeg har brukt mørk)
100 g meierismør (tilsettes først etter at kremen er avkjølt)
Slik lager du kremen:
1. Hakk sjokoladen fint og ha i en bolle. Bland eggeplommer, fløte og sukker i en kjele og kok det opp under svak varme.
2. Husk å røre hele tiden slik at det ikke legger seg ved i bunnen.
3. Kremen skal tykne. Hvis kremen virker rennende, er den for lite kokt. Koking vil gjøre at den skiller seg, men den tåler fint et par kokebobler. Skulle uhellet være ute og den har fått for mye varme, kan du sile den for å få bort alle koagulerte biter av egg.
4. Hell den kokte kremen i bollen med den hakkede sjokoladen. La den stå et par minutter før du rører kremen glatt. All sjokoladen skal ha smeltet.
5. Sett kremen i kjøleskap til den har blitt avkjølt.
Bunner
4 eggehviter
100 g sukker (gjerne finkornet)
220 g melis
120 g malte mandler (eller mandelmel)
Slik gjør du:
1. Pisk eggehvitene så det danner skum. Dryss i sukkeret litt etter litt og pisk stivt.
2. Bland melis og malte mandler sammen og bland inn i den stivpiskede eggehviten med en slikkepott.
3. Slå ut luften, slik at massen blir passe bløt. Ha massen i en sprøytepose og sprøyt ut på bakeplate med bakepapir. Stek på 170 grader (gjerne varmluft) midt i ovnen i ca. 15 minutter. Jeg stekte hver plate hver for seg, men det kan fint gå an å steke begge platene samtidig. Litt større sjanse for at makronene sprekker, men det gjør ikke så mye..
Montering:
1. Ta ut sjokokremen fra kjøleskapet, sånn at den blir romtemperert til kremen skal piskes sammen.
2. Pisk opp det romtempererte smøret så det blir lyst i farge før du blander inn sjokokremen. Den kokte kremen og smøret skal begge ha romtemperatur når det piskes sammen.
3. Ha den ferdige kremen over i en sprøytepose og legg makronene sammen. (Jeg brukte en stjernetyll nr. 8 i sprøyteposen.)
4. Smelt evt. 50 g sjokolade over vannbad eller i mikroovn, lag en sprøytepose og sprøyt over bombene.
Frys inn, pakk i egnede bokser/ poser og oppbevar i fryseren.

Dette er i prinsippet samme oppskrift som gule bomber, jeg har bare tilsatt litt mer fløte og en plate sjokolade i kremen..

Hell den tyknede eggekremen over sjokoladen. La stå litt før du rører til en glatt krem. Dra plast over og sett kjølig.

Lag makronene ved å piske eggehvite først, tilsett sukker litt etter litt til du har en fast, blank masse. Vend inn melis/ mandler. Rør til massen får en passe bløt konsistens.

Ha massen i en sprøytepose. Putt gjerne en stor, glatt tyll i. Sprøyt ut makroner på størrelse med en 20-krone. Dunk gjerne brettet et par ganger i benken.

Som du ser – noen er sprekt. Det er fordi jeg ikke slo ut nok luft. Går helt fint. Jeg liker dem litt store og luftige!

Pisk først opp smøret til det er helt lyst i farge, tilsett sjokoladekremen. Rør til du har en glatt og luftig sjokoladekrem.

Ha kremen i en sprøytepose med en stjernetyll (eller en annen tyll). Sprøyt på krem på den ene delen og sett den andre toppen på.

Sett brettet kjølig før du smelter litt sjokolade og lager sikk-sakk mønster på kakene. Sett kjølig igjen. Kakene pakkes i tette bokser og oppbevares i fryseren.










