Hvitløksbrød

Hvitløksbrød

Picture

Sprøtt og smakfullt

Starter det nye året med å lage noe helt fantastisk godt. Nyttårsforsetter – her skal du motstand finne!
Oppskriften er min pizza-deig oppskrift. Den bruker jeg så og si hver eneste helg. Vanligvis brukes denne deigen til å lage en full langpannepizza, her har jeg delt deigen i to og laget to runde hvitløksbrød-pizzaer. Gjærmengden kan du justere om du vil. Har du liten tid, tilsett litt mer gjær, men husk at det fort kan smake av gjær om du har i for mye. Min deig har 10 gram gjær og trengte en time på benken. Den smakte ikke av hevemiddel. Hurjedamej så godt!

Deigen er nesten suppete. Det er fordi jeg vil ha den sånn. Ser du de fine luftboblene på det øverste bildet? De oppstår når deigen er så bløt at den bare kan formes med godt med mel eller olje på fingrene. Det er noe kliss, men med litt trening får du det til! Hvis du vil ha en fastere deig, tilsett mer mel i starten av eltingen slik at du får en deig som slipper kantene på bollen (det gjør ikke denne)

Hvitløkssmøret er laget etter min smak – det betyr at du gjerne må justere som du vil. Legg til urter eller trekk i fra. Ha i mer hvitløk, eller mindre om du foretrekker det. Mengde smør er til to runde hvitløksbrød.

Steking.
Jo varmere ovn, jo bedre. Har du en pizzastein, bruk den! Jeg stekte på nederste rille i ca. 10 minutter (pizza-effekt) på 250 grader. Den skal være gyllen på toppen og ha en lys farge under. Sparte bittelitt av smøret til slutt som jeg penslet på toppen etter at de var ferdig stekt. Strø gjerne litt maldonsalt på toppen før servering. Og du – lov meg en ting: spis disse varme! Da er de aller, aller best.

Hvitløksbrød (to runde pizzaer ca. 25 cm i diameter)
2.5 dl vann
10 g fersk gjær (eller 2 ts tørrgjær)
300 – 350 g hvetemel
1 ts salt
1 ss olje

Elt deigen i 15-20 minutter. Pakk bollen inn i en plastpose og la den heve på benken i ca. en time. Del deigen i to like store emner. Ha litt olje på fingrene og klem deigen ut i en runding. Deigen skal være tynn. Settes til heving i ca. 20-25 minutter.

Hvitløkssmør
2-3 fedd hvitløk
50 g smør
En kvast eller fem med fersk basilikum (kan sløyfes)
1 ts oregano

litt revet ost
Riv hvitløk (eller finhakk/ bruk en hvitløkspresse) og bland med smør, basilikum og oregano. Smelt smøret om du ønsker – jeg rørte det bare inn i romtemperert smør.

Fordel smøret på de to bunnene, strø litt revet ost på toppen og stek på nederste rille på 240-250 grader (sett på pizzaeffekt om du har). Har du pizza-stein? Bruk den!

Picture

Del deigen i to og klem den utover med olje på fingrene. Min deig er veldig løs og klissete, kun for å få et best resultat.
Picture

Rør sammen ingrediensene til smøret. Bruk et rivjern til hvitløken og hakk basilikum. Rør sammen (eller smelt smøret og rør sammen)
Picture

La deigen heve enda 20 minutter før du fordeler smøret mellom de to bunnene. Spar litt av smøret til å ha på toppen etter steking.
Picture

Snakk om perfekt helgesnacks. For en fin måte å starte første helg i januar på…god helg!
5 based on 2 reviews
15 Kommentarer
 • Astrid
  Svar
  Skrevet på21:04, 5. februar 2018

  OMG sååååå godt. Gikk ned i ett jafs. Lagde pizza av bunn 2. DEN best bunnen evner. Gleder meg til å prøve med pizza stein😊

  • Pizza-baker-elin
   Svar
   Skrevet på09:21, 6. februar 2018

   Pizzastein anbefales – superbra!

 • Maria
  Svar
  Skrevet på21:33, 25. april 2018

  Helt seriøst nam. Laget disse to ganger. De var grisegode. Alt ble spist i et jafs. Laget nummer kaken i dag og. Du inspirerer meg. Takk

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på22:24, 25. april 2018

   Hurra! Og takk selv 🙂

 • Bente
  Svar
  Skrevet på18:32, 9. august 2018

  Ble en variant av denne i dag. Satte deigen i går kveld med 1/4ts tørrgjær, for å spare tid i dag. Smakte veldig godt!

 • Skrevet på00:22, 28. januar 2019

  Å nesten helt lik min egenkomponerte! Jeg bruker chiliflak i tillegg. Har bakt de i mange år. De forsvinner på zwei-drei 😊😊

 • Rikke Tuxen
  Svar
  Skrevet på17:45, 18. september 2021

  Jeg har nettopp begynt å prøve meg litt på surdeigsbaking, men er ikke noe særlig god helt enda 🙂 Kan jeg lage denne på surdeig? Og bør jeg øke hevetiden noe da? 🙂 Stor fan av deg Elin!

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på08:22, 20. september 2021

   Jeg kan ingen ting om surdeig.

 • Trond L
  Svar
  Skrevet på19:55, 28. mai 2022

  Først vanlig pizza på nyinnkjøpt pizza ovn. Med litt pizza deig til overs tryllet vi frem fantastiske hvitløksbrød med din oppskrift. Hadde på et ørlite dryss salt. Magisk godt? Takk for tipset. 😀👍

 • Agnete
  Svar
  Skrevet på21:47, 15. januar 2023

  Hei! Er du sikker på at 10g fersk gjær er det samme som 2 ts tørr? 2 ts tørrgjær til 350g mel er ganske voldsomt. Tenker at man kun trenger 1 ts.

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på08:58, 16. januar 2023

   Gjerne 1 ts for meg

 • Skrevet på10:21, 9. april 2024

  dette var en skikkelig bænger jeg likte den veldig godt de tolv unga mine spiste den på bare noen minutter. jeg kommer ikke til å lage igjen. jeg har kreft

 • Skrevet på10:52, 25. april 2024

  hei, jeg lurte på om hvor jeg kunne finne pizza oppskriften til dette brødet siden jeg ikke så noe om det i denne oppskriften.

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på11:43, 25. april 2024

   Vet ikke om jeg forstår spørsmålet? Du vil ha oppskrift på pizza? I såfall har jeg en her
   Hvis du vil bruke oppskriften på hvitløksbrødet, kan du evt bare bruke oppskrift på fyllet på den pizzaen og ha den på den bunnen du selv ønsker.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...