Din handlekurv er nå tom!
Lemon curd
En liten porsjon sitronsmør
Tilbake til første spørsmål. Den beste smaken sitter helt ytterst i skallet. Det er den smaken du skal ha. Alt det hvite som ligger rett under vil gi smak av bitterhet. Av den grunn er det aller best å bruke en meget skarpt rivjern når du skal rive skallet på sitronene. Et tradisjonelt rivjern kan duge, men jeg vil anbefale at du investerer i et rivjern fra Microplane (eller lignende). Du ser det på bildet under. Og ja, jeg kjøpte økologiske sitroner til denne curden. Om de er økologiske eller ei – vask sitronene godt først.
Dette er en liten porsjon – glasset ble ikke engang helt fullt. Grunnen er at jeg lagde en kake som ikke krevde mer curd enn dette. (Porsjonen er perfekt for en kake eller en pavlova). Vil du lage mer, doble eller tredoble om du vil.
Saften av 1-2 sitroner totalt ca. 1 dl
100 g sukker
50 g smør
1 egg + 1 eggeplomme
Slik gjør du:
1. Vask sitronene godt og riv av det ytterste av skallet på to sitroner. Del i to og klem ut saften.
2. Visp sammen egg + eggeplomme, tilsett sukker, skall og sitronsaft i en teflonkjele/ tykkbunnet kjele. Ha i smøret.
3. Varm opp på svak varme. Rør hele tiden.
4. Blandingen skal ikke koke, kun varmes til kokepunktet.
5. Når massen tykner og har en kremaktig konsistens helles den i en sikt. (Det tar mellom 5 og 10 minutter om du lager curden i en liten kjele på middels varme).
6. Hell på et rent glass og sett i kjøleskap etter avkjøling.
Oppbevares kjølig. Holdbarhet: 1-2 uker.
|
|
Thrine
Yum – denne skal med til Spania i påskeferien – så fint å finne oppskrifter som har mye sitron i seg – har et tre fullt som kan brukes 🙂
Kan vel like godt bruke dette over en brownieoppskrift!?
God påske!
Konditor-Elin
Heldiggrisen! Passer veldig godt på en brownie – syrlig og søtt, perfekt kobo. God påske!
Marit kathiravelu
Jeg fikk et glass av dette i Loule i Portugal nå i januar 🙂 Jammy 🙂
Linda
Hei:-) dette må prøves:-) hvis du skulle laget pavlova med denne kremen, ville du blandet den med stivpisket kremfløte,eller hatt krem over? Eller hva anbefaler du? 🙂
Konditor-Elin
Hei Linda, det kommer litt an på hva du liker egentlig. Personlig ville jeg hatt curden på først og lagt kremen over. Det er noe med de små smaksbombene av sitron som treffer den myke kremen. Liker du at kremen skal smake svakt av sitrus kan du blande den inn 🙂 Veldig godt det også, da!
Linda
Hei:-) god påske! Nå har jeg laget den og skal ha den på pavlovaen i morgen. Jeg synes den ble litt sur,men god. Jeg har ikke vekt så mulig det ble litt for lite sukker. Jeg brukte også to sitroner, de var ikke av de minste, men heller ikke store synes jeg. Hvordan skal smaken egentlig være?;-) skal den være litt sur? Eller mere søt med sitronsmak?
Konditor-Elin
Alltid litt vanskelig dette med mengde – jeg brukte halvannen sitron (du ser dem på bildet). Kremen ble frisk, men ikke veldig sur. Husk at Lemon curd ofte brukes sammen med noe som er søtt. Da veier det opp for det syrlige.
Lise Henriksen
Kan lemon curd fryses?
Elin Krem.no
Det har jeg aldri prøvd, og kan hende den vil skille seg ved opptining. Da er det evt bare å prøve å kjøre den sammen med en stavmikser.
Ragne
Lager nå min andre porsjon. Skal gi bort i julegave. Hva burde jeg ha ved siden av!
Konditor-Elin
Tja. Kanskje et glass med ingredienser til en kake, hvor curden kan brukes oppå? Noen halvferdige makroner? Eller kanskje noe heeelt annet – som for eksempel krydder som kardemomme, vanilje eller safran?
Kristin
Hei. Kan jeg bruke Dr.Oetker revet sitronskall i denne? I så fall, hvor mye skal brukes? En pose er 6 gram.
Konditor-Elin
Revet sitronskall på boks? Har jeg aldri hørt om. Kan du sikkert, men som sagt, jeg har ikke peiling på dette produktet og aner ikke hvor mye du skal bruke.
Kristin
De kommer i pose. To poser i hver pakke og en pose inneholder 6 gram. Finner de ikke i Norge, så kjøpte de i Danmark.
Da lager jeg like greit to porsjoner, en på vanlig måte og en med ferdig revet sitronskall. Funker det, så er jo det greit og funker det ikke, så vet jeg det. Man lærer så lenge man lever 🙂
Målfrid Høgstavoll
Nå skal jeg lage denne for andre gang – helt nydelig 🙂 . Kunne det være mulig med eksakt mål på sitronsaften? Sitron og sitron liksom – og vil gikta la meg skvise dem godt nok? Kanskje ikke helt innafor men jeg hatt hatt glasset i fryseren i 3/4 år – tatt opp og halvtint flere ganger, satt i fryseren igjen, like god. Nå sist ble den brukt i hjemmelaga iskrem 🙂
Konditor-Elin
Enig med deg, jeg skal måle og skrive inn nøyaktig mål neste gang jeg lager det. Takk for tips om å fryse! Holdbarheten er nok lenger enn jeg sier her, men smart å bare putte den i fryseren 🙂
Guri Bruserud
Hei. Kan jeg lage den med pasjonsfrukt istedet for sitron?
Anne-Mette Kolberg
Tusen takk for bra oppskrift 🙂 smakte litt som fox, syrlig men ikke sur. Brukte den på pavlova med krem og bær. Smakte supert. Nå skal jeg bygge opp mot til å prøve meg lemon pai, får tenke som Pippi: det har jeg aldri gjort før så det går sikkkert bra;)
Elin Krem.no
Lykke til!
Thea
Noen som har testet med melkefri margarin?
Marianne
Er denne fast nok til å bruke som fyll i makroner?
Elin Krem.no
Nei, tilsett en plate gelatin.
Kathrine
Kan man doble oppskriften uten problemer?
Elin Krem.no
Ja!
Charlotte
Synes ikke at den tyknet så godt som den burde. Tips til hvordan jeg evt kan redde den? Skal brukes til makroner
Elin Krem.no
Tilsett 1 gelatinplate
Laila April Anderssen
hvis den ble for sur kan man da piske/røre inn litt sukker eller kanskje melis? hva er best
MÅ den varmes før bruk når man tar den ut fra kjøleskap (som i sitronterte) eller varmes i kasserolle eller kan den spises rett fra kjøleskapet?
Elin Krem.no
Ja, det er bare å tilsette mer sukker om du liker det søtere. Den må ikke varmes, nei.
Inger Johanne Sundby
Ser at noen bruker hele egget, noen bare plommene og noen begge deler, både hele egg og plommer. Kan du si noe om komsekvensene.
Elin Krem.no
Krem kun laget på plommer blir mer kraftig, fyldig og mektig enn om den lages med en blanding av hele egg og plommer. En kan kanskje si: jo mer plommer, jo mer «eksklusiv».