Afakaka (Bestefarkake)

Afakaka (Bestefarkake)

Afakaka (uttales avakaka) betyr bestefarkake og er en islandsk oppskrift jeg har fått lov å dele av islandske kremvenn Erla. Den består av en type formkakebunn, en lukseriøs vaniljesmørkrem (suksesskrem) og knus krokan på toppen. Midt i blinken til farsdag! Og til morsdag, jul, bryllup og konfirmasjon, for hjelpes så god denne er!

Jeg har stort sett holdt meg til original oppskrift, men har tatt meg en liten frihet og laget en mer luksusvariant av kremen på toppen av kaka – noe som ble veeeldig godt.

Det som er litt merkelig med oppskriften på kakebunnen er at den ikke inneholder noe bakepulver. Det kan gi deg noen utfordringer med å få den gjennomstekt. For å unngå det kan du selvsagt tilsette 1 ts bakepulver, men så lenge du bruker en form som er 27 cm eller større bør det gå bra. Da jeg satte tennene i den bunnen forsto jeg at det er sånn den bunnen skal være: saftig og kompakt.

Kremen er min super-dupergode suksesskrem, som jeg blant annet bruker til gule bomber. Når du skal blande krem og smør er det viktig at det har lik temperatur. Kremen vil lett skille seg ellers. Om den skiller seg – ta av litt av kremen og smelt. Hell den smeltede kremen i og rør sammen til du har en glatt masse. Eller bare vent til alt har romtemperatur og pisk opp på nytt.

Krokanen kan du gjerne grovhakke med kniv. Jeg puttet krokanen i en foodprocessor. Ikke la den gå for lenge. Da blir krokanen til støv. Det skal være noen grove biter av mandler og sukker. Ettersom jeg brukte foodproessor ble det mye som ble finmalt, av den grunn valgte jeg å ikke ha på all krokanen (ot det være igjen en liten håndfull).

Afakaka (Bestefarkake)
(form ca. 27-28 cm)
260 g romtemperert smør eller margarin
260 g sukker
4 egg (romtemperert)
300 g hvetemel
2-3 ss fløte (eller melk, eller vann)
(evt 1 ts bakepulver om du har en mindre form)

Slik gjør du:
1. Pisk sammen smør/margarin og sukker til en lys, porøs masse.
2. Tilsett ett og ett egg.
3. Rør inn melet.
4. Vend inn væske.
5. Ha i en springform kledd med bakepapir på bunnen, ca. 27-28 cm. Stekes midt i ovnen på varmluft 175 ca. 25 minutter eller på over/undervarme 180 grader i ca. 25-35 min. Avkjøles på rist.

Krem
4 eggeplommer
100 g sukker
1.3 dl fløte
2.5 ts vaniljepasta eller frøene fra 1 vaniljestang eller 3-4 ts vaniljesukker
100 g smør (tilsettes først etter at kremen er avkjølt) – ja, du skal bruke meierismør her, ikke margarin

Bland eggeplommer, fløte, sukker og vanilje i en kjele og varm det opp uten at det koker. Husk å røre hele tiden slik at det ikke legger seg ved i bunnen. Kremen skal tykne. Hvis kremen virker rennende, er den for lite varmet. Koking vil gjøre at den skiller seg, men den tåler et par kokebobler. Skulle uhellet være ute og den har fått for mye varme, kan du sile den for å få bort alle koagulerte biter av egg. Hell kremen i en bolle og la den få romtemperatur. Når krem og smør har lik temperatur, start med å piske opp smøret med en håndmikser. Det skal piskes til det får en lysere farge. Tilsett vaniljekremen og pisk til du har en glatt krem. Om den skiller seg, ta litt av kremen og smelt. Bland inn i den skilte kremen. Rør med en håndmikser eller en ballongvisp til den går sammen igjen.

Krokan
100 g sukker
2-3 ss vann
50 g mandler
Ha vann og sukker i en panne. Ikke rør i sukkeret før det har begynt å få litt farge. Sukkeret skal ha gyllen farge når du heller mandlene i panna og rører sammen. Hell alt ut på et bakepapir eller på en bakematte. La avkjøle helt før du hakker, enten i en foodprocessor (pass på så du ikke maler det for fint), eller med en kniv.

Montering
Etter at bunnen er helt avkjølt, legg den på fat. Legg den gjerne opp ned og stryk på kremen på toppen. Strø på krokan på toppen. Jeg brukte nesten alt..

Vaniljekremen er klar for å dekkes til med plast. La få lik temperatur (romtemperatur, som smøret det skal blandes med)
Krokan: Smelt sukker med vann, la det smelte helt før du rører i det. Tilsett mandlene når sukkeret har en gyllen farge. Det går fort!
Hell ut på et bakepapir eller en bakematte.
Hakk med en kniv eller..
…bruk en foodprocessor. Kjør sammen med sekunders intervaller for ikke at det skal bli for fint.
Bunnen: Pisk smør/margarin og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg.
Rør inn melet på lav fart. Tilsett væske til slutt.
Stryk ut i en form som er 27 cm i diameter (eller mer)
Skjær langs kanten av formen, løs den ut og dra bunnen over på rist.
Pisk opp smøret før du tilsetter vaniljekremen.
Tilsett vaniljekremen og pisk til du har en glatt masse. Hvis den skiller seg? De tips i fremgangsmåten.
Stryk ut kremen på bunnen (ja, jeg har lagt den med undersiden opp for å få en rett flate)
Dryss på hakket krokan.
Sett kaka kjølig.
Bunnen kan virke kompakt og tørr etter steking, men den er saftig og myk. Holdbar kake som kan oppbevares i kjøleskap i en uke, minst. Kan også fryses, men både ved kjøling og frysing vil noe av krokanen smelte.

Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...