Din handlekurv er tom.

Aniskringler
I min tidlige bloggfase, før jeg kunne bake gjærbakst skikkelig, bakte jeg aniskringler. Den oppskriften ligger der fortsatt, men her er en forbedret oppskrift, hentet fra boka mi Søt bakst (som jeg ga ut i 2019).
Dette er altså hveteboller med lakris-smak. Jeg har aldri vært tilhenger av å putte lakris i mat, men dette smaker helt fortreffelig. Her er det anisfrø du skal bruke, ikke stjerneanis. De knuses lett i en morter.
Ekstra gode blir småkringlene med smør og brunost på. For bedre å få frem anissmaken knuser jeg frøene lett i en morter. Jeg har valgt å beholde kardemommen i grunndeigen, men det er helt opp til deg.
Søt bakst er en «bibel» for deg som vil lære deg å bake søt gjærbakst. Den er utsolgt fra forlaget, men kan kjøpes i butikken min her.
Aniskringler (gir ca.15 kringler)
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g fersk gjær
3 dl væske (gjerne helmelk)
75 g smør (romtemperert eller kaldt)
2 ts malt kardemomme (valgfritt)
1,5 ts knuste anisfrø (knuses lett i en morter)
1 egg (valgfritt)
en klype salt
1 egg til pensling (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bake/kjøkkenmaskin, tilsett kald væske og egg. Smuldre gjær i bollen og start maskinen. Elt på lav fart. Syntes du deigen virker for tørr eller fast – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 12-15 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-25 minutter. Sett opp farten siste 5 minuttene. Kjør deigen hardt på maks fart det siste minuttet, til deigen slipper bollen. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet (glutentest). Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Pakk bakebollen inn i en pose, sett den på benken (ca. 1 time).
5. Del deigen opp i emner på ca. 70 gram.
6. Form til kringler og sett på plate med bakepapir (se bilder lenger ned på siden).
7. Etterhev i ca. 30-45 minutter. Før steking pensles kringlene med egg.
8. Stek ett hakk ned fra midten på 220 grader (over/undervarme) eller 200 grader på varmluft i ca 7-12 minutter.