Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Appelsinmarmelade

Dere som har fulgt meg en del år vet at jeg har laget en aldeles NYEDELIG klementinmarmelade. Appelsinene er rasende gode (og billige) om dagen, derfor fikk jeg lyst til å gjenta suksessen med appelsiner. Det var lettere sagt enn gjort.

Resultatet ble kjempegodt, men det tok meg en hel dag å komme dit. Marmeladen min ble nemlig litt bitter. Mange syntes jo det er bare godt, men jeg er ikke så begeistret for å sitte igjen med bitter smak i munnen. Marmeladen måtte justeres litt undervegs.

Siden appelsinene er så store brukte jeg bare 3 stk (ca. 600 gram). Så tok jeg skallet av en kvart appelsin, skar av det hvite og skar i strimler. Det er det hvite som setter bitter smak, og jeg skar nok ikke av nok (se bilder). En følger tipset meg om å blansjere skallet tre ganger (altså ha i kokende vann) for å gjøre bitterheten mildere, en annen tipset om at litt salt ville ta bort bitter smak.

Hva du gjøre er opp til deg. Du behøver ikke ha i skall i det hele tatt, eller du kan ta mindre i. Jeg kokte i en litt vid kjele i ca. 30 minutter (tempen skal bli minimum 105 grader), kjørte massen med en stavmikser og silte den. Det er fullt mulig å helle marmelade på glass uten å stavmikse eller å sile.

Det jeg silte av smurte jeg utover en plate og tørket på varmluft (65 grader) i fem timer. Så fikk jeg appelsin-remser/ appelsin spaghetti rullet i sukker. Godteri!

Appelsinmarmelade (2 glass)
ca. 600 g skrelt appelsin
1/2 skrelt sitron
300 g sukker
2.5 dl vann
Skall av 1/4 appelsin (eller litt mindre)

Slik gjør du:
1. Skrell appelsinene, del i båter og skjær i biter. Del opp den halve sitronen.
2. Ta en liten bit skall, fjern av alt det hvite og skjær i tynne strimler.
3. Ha alt i en kjele sammen med vann og sukker.
4. Kok en halv time – en time (til 105 grader), avhengig av hvor vid kjele du har (jo videre, jo raskere fordamper væsken). Konsistensen skal være tykk saus.
5. Evt mos med en stavmikser og sil, eller bare hell rett på glass.

Del opp appelsin og en halv sitron i biter. Vask av 1/4 bit appelsinskall og fjern det hvite.
Kutt i tynne strimler. Ha alt i kjelen med sukker og vann.
Etter at det har kokt i en halvtime stavmikset jeg blandingen og silte av..
..så jeg fikk to glass med marmelade.
Restene ble smurt ut på en bakeplate og tørket i ovnen i fem timer på 65 grader varmluft.
Bruk en saks og lag remser, spaghetti eller hva du måtte ønske.
Appelsingodteri!
Litt bitter, men likevel veldig god på osten…eller toasten.
Be the first to write a review
4 Kommentarer
  • Vidar Skavhaug
    Svar
    Skrevet på23:03, 25. mars 2021

    Hvor mye vann bruker du?

  • Hanne
    Svar
    Skrevet på10:36, 12. januar 2023

    Hvor lenge holder det seg? 😊

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...