Din handlekurv er nå tom!
Bollefocaccia ala drømmekake
Bollefocaccia ala drømmekake. Naaaaam!
Bollefocaccia er rett og slett en bolledeig stekt i langpanne. Det er kanskje det enkleste du kan lage og her på krem har jeg snart et dusin varianter. Denne er inspirert av en annen populær kake på krem.no, nemlig drømmekake i stor langpanne.
Vil du heller lage bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær? Eller med vaniljekrem og kardemomme?
Og hvem sier vel nei takk til litt vaniljekrem i tillegg? Ikke jeg! Dette ble altså så godt, atte hjælp!
Det du skal tenke på med denne varianten er at toppingen fort kan blir brent. Av den grunn valgte jeg å steke på over/undervarme først, så på varmluft på slutten. Da blir gjør kokostoscaen ekstra sprø og god. Siden det er ganske mye fyll kan den også fort bli rå (på midten) dersom fyllet ikke er jevnt fordelt. Stek heller litt for lenge enn for kort.
Bollefocaccia ala Drømmekake (form 30 x 40 cm)
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær (fersk, blå)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
en liten klype salt
En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Kokostosca (topping)
150 g smør/margarin
225 g brunt sukker
175 g kokos
1 dl melk
Ha alle ingrediensene i kjelen og kok i et par-tre minutter.
Slik lager du bollefocaccia med kokostosca og vaniljekrem:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.
2. Elt deigen godt på lav/ medium fart.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. La den stå ca. en time.
7. Lag vaniljekrem og kokostopping.
Etter at deigen har stått på benken en times tid: Kna deigen utover en smurt langpanne ca.40 x 30 cm ( bruk litt nøytral olje). Etterhev i ca. 30-45 minutter. Smør på fyllet med lett hånd (ikke klem hardt ned). Ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje), og legg på passe store mengder med krem. Om bollefocacciaen faller litt sammen etter at fyllet er lagt på kan du heve den enda 20-30 minutter.
Stek midt i ovnen på 220 grader (over/undervarme) i 10 minutter. Sett over på 200 grader varmluft i ca 5-10 minutter til, sånn at du er sikker på at den er gjennomstekt også i midten.
anette andersen
Kan denne stekes dagen i forveien ? Og varmes opp før servering?
Elin Krem.no
Hvis du bruker hjemmelaget vaniljekrem må denne stå kjølig over natt. Da vil kanskje toppingen bli litt myk. Du kan jo gjøre den klar og heve i kjøleskapet over natta. Er best fersk.
Anne Berit Aas
Kan kokos sløyfes, Evt tilsette noe annet?
Elin Krem.no
Hvis du ikke vil lage denne med kokos anbefaler jeg deg å lage en annen variant av bollefocaccia, jeg har minst ti forskjellige varianter. For eksempel denne