Bollefocaccia med smør, sukker og grovmalt kardemomme

Bollefocaccia med smør, sukker og grovmalt kardemomme

Dere må ha meg unnskyldt for at jeg atter en gang lager en bollefocaccia, det er jo ikke så lenge siden jeg lagde denne med rabarbra og vaniljekrem, men jeg bare MÅTTE teste ut en kombinasjon jeg konstant drømmer om, nemlig grovmalt kardemomme, smør, sukker og vaniljekrem. Jeg har jo laget dette en gang tidligere, i denne kardemommestangen, men den likte jeg faktisk bedre uten vaniljekrem, så jeg var litt spent.

Grunnen til at jeg lagde denne bollefocacciaen er også den, at jeg jobber hardt for å få rensede kardemommekjerner i en dagligvarebutikk nær deg. Om du har fulgt meg på instagram i det siste (@kremno_elin) har du kanskje fått med deg at jeg i lang tid nå har prøvd å få de store dagligvarekjedene til å ta inn dette produktet i krydderhyllene sine. Produsenten sier at vi som kunder må etterlyse det selv. Ok, det har jeg gjort LENGE. Når jeg spør min lokale KIWI om de snart får det inn svarer de at det ikke engang finnes i bestillingsutvalget. Så, hva må egentlig til? Jeg kjenner jeg blir lettere oppgitt!

Jeg bruker nemlig grovmalt kardemomme i all søt gjærbakst. Kjernene kjøper jeg hos min lokale grønnsakshandler (Keiser) og maler i en morter. Det gir en fantastisk smak. Ferdigmalt kardemomme som du finner i den vanlige bakehylla på butikken er ofte hele kapsler som er malt. Det betyr at smaken «vannes ut» av skall. Kardemommekjerner som du knuser selv er himmelsk godt. Det river skikkelig i nesa og gir mer smak. I denne bollefocacciaen brukte jeg store mengder på toppen også. Den er en spin off av denne varianten.

Formen jeg har brukt er en vanlig langpanne ca. 30 x 40 cm. Den ble smurt inn med olje i bunnen før jeg hadde deigen oppi, men du kan sikkert bruke smør også. Den stekte under 10 minutter på 220 grader varmluft med pizzaeffekt. Har du ikke den effekten kan du steke på vanlig over/undervarme eller varmluft, alt etter hva som funker best på din ovn. Den vil falle sammen om den ikke er skikkelig gjennomstekt, så heller litt for lenge enn for kort.

Så, var det godt? OM DET VAR!!! Elsker du kardemomme like mye som meg er det ingen ting å lure på. Overdosa med kardemomme passer meg helt utmerket. Så krysser jeg fingrene for at ALLE snart kan finne rensende kardemommekjerner i hylla på dagligvarebutikken du handler i.

Bollefocaccia
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær (fersk, blå)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
en liten klype salt 

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Sukker, smør og kardemommefyll
75 g smør/ margarin
100 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
2-3 ts (eller så mye du liker) grovmalt kardemomme

Smelt sammen i mikro eller i en kjele. Smør utover bollefocacciaen etter at den har hevet en time i formen. Bruk en pensel eller en skje til å fordele det utover.


Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.  
2. Elt deigen godt på lav/ medium fart.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter. 
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. La den stå ca. en time.


Etter at deigen har stått på benken en times tid: Kna deigen utover en smurt langpanne, ca.40 x 30 cm. Etterhev i ca. 30-45 minutter. Smør på fyllet. Ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje), og legg på passe store mengder med krem. Syntes du bollefocacciaen faller litt mye sammen etter at fyllet er lagt på? Hev den enda 20-30 minutter. Stek lavt i ovnen på 220 grader (over/undervarme) eller 200 grader på varmluft i ca 10-15 minutter.

Klem deigen ut i en smurt form.
La den hvile i ca. 45 minutter.
Smelt sammen sukker, smør og kardemomme. Ha det på deigen.
Tyt på vaniljekrem eller fordel kremen med en skje.
Denne er stekt ca. 10 minutter på 220 grader varmluft med pizza-effekt.
La avkjøle litt før du setter tenna i den. Velkommen til kardemomme-himmelen.
Be the first to write a review
8 Kommentarer
 • Marianne
  Svar
  Skrevet på08:19, 2. september 2021

  Kan denne lages 1 dag eller 2 før servering? Hvordan bør den isåfall oppbevares?

 • Unni Eriksen
  Svar
  Skrevet på21:21, 29. oktober 2021

  Hvordan varmer du den opp etter den har vært fryst?

 • Inger Lise Minde Solgård
  Svar
  Skrevet på18:49, 25. februar 2022

  Blei knall gode 🤩😋

 • Torill Færestrand Ellefsen
  Svar
  Skrevet på23:26, 11. juli 2022

  Den ble kjempegod😍… og plutselig var langpanna tom.

 • Inger Johanne Sundby
  Svar
  Skrevet på16:06, 18. august 2022

  Jeg har så lyst til å bake den med sjokoladeknupper.
  Kan jeg ha denne smør/sukker blandinga på toppen da. Kutter ut kardemommen. Og erstatter med valnøtter.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...