Bollefocaccia med rabarbra og vaniljekrem

Bollefocaccia med rabarbra og vaniljekrem

Det er rabarbratid! Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg elsker å bake og lage desserter med rabarbra. Aller best er den nå på forsommeren. Min favoritt er kanskje denne formaken eller denne kaken, hvor jeg har byttet ut gulrot med rabarbra. Til dessert en varm sommerdag vil jeg gjerne spise rabarbragranite.

Det har vært stille her på krem.no etter at syttende mai var over. Grunnen er, at jeg har brukt tiden på å forberede og spille inn noe for TV. Baketips for barn. Sånt tar tid og er krevende greier. Vi var ferdige med opptak i går og i etterkant av sånne opptak blir det alltid mye som må brukes opp. Jeg kaster ikke deiger jeg lager på tv, men ettersom det ikke er tid til å bake dem ut, putter jeg dem i fryseren. Deigen tines i kjøleskapet et døgn, før jeg baker ut på vanlig måte.

I dag hadde jeg en bolledeig å bruke opp, i tillegg til vaniljekrem. Og i hagen har jeg jo masse rabarbra!
Bollefocaccia har jeg laget i mange varianter tidligere. Det startet med denne klassikeren med blåbær og vaniljekrem. Jeg har også laget en variant med salt karamell og sjokolade og en med epler og vaniljekrem. Pluss en drøss andre. Bruk søk, skriv bollefocaccia og finn din favoritt!

I dag valgte jeg å forkoke rabarbraen litt i sukkerlake. Siden steketiden er ganske kort, vil ikke rabarbraen bli skikkelig mør. Av den grunn ga jeg den et oppkok i sukker, vann og vanilje. Men, dette bestemmer du selv. Vil du ha den litt knasende og syrlig – bare ha den på rå. Dytt den godt nedi deigen, så blir den ikke svidd under steking.

Bollefocaccia
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær (fersk, blå)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
en liten klype salt 

200 g rabarbra

Sukkerlake:
100 g sukker
1 dl vann
evt. en halv vaniljestang eller 1/2 ss vaniljepasta.
Del vasket rabarbra i grove biter (du behøver ikke skrelle den). Gi dem et oppkok. Trekk av platen og la trekke til alt er avkjølt. Sil av.

350 g- 400 g vaniljekrem – trykk her for oppskrift

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.  
2. Elt deigen godt på lav/ medium fart.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter. 
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. La den stå ca. en time.


Etter at deigen har stått på benken en times tid: Kna deigen utover en smurt langpanne, ca.40 x 30 cm. Etterhev i ca. 30-45 minutter. Fordel rabarbrabiter utover. Dytt bitene godt ned i deigen. Ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje), og legg på passe store mengder med krem. Syntes du bollefocacciaen faller litt mye sammen etter at fyllet er lagt på? Hev den enda 20-30 minutter. Stek lavt i ovnen på 220 grader (over/undervarme) eller 200 grader på varmluft i ca 10-15 minutter. Rør sammen melis og vann, smør glasuren på og nyt den lun, rett fra formen.

Vask rabarbra. Del i grove biter.
Ha rabarbra i en kjele med sukkerlake 1:1 og litt vaniljesmak.
Etter at deigen har hvilt en time på benken: klem den ut i en langpanne smurt med smør eller nøytral olje.
Deigen har hevet 30- 45 minutter.
Klem biter av rabarbra godt nedi deigen.
Bruk en sprøytepose og klem i vaniljekrem.
Stek og avkjøl. Lag en melisglasur av vann og melis. Jeg hadde glasuren i et kremmerhus laget av matpapir og lagde en mønster.
Spises lun, rett fra forma. Kan gjerne fryses.

Be the first to write a review
2 Kommentarer
  • Monica
    Svar
    Skrevet på20:57, 27. mai 2021

    Hei. Har du prøvd denne med tangzhong deig?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...