Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem

Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem

Bilde

Bollekake du aldri blir lei 

 Liker du søt gjærbakst med vaniljekrem, kanel og sukker kan du bare begynne å glede deg.
Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær ble en hit fra første dag. Nå har jeg utvidet repertoaret og laget to nye varianter.

Noe av det aller beste jeg veit av gjærbakst er monkey bread, eller bryteboller som jeg valgte å kalle dem på norsk. Biter av bolledeig rullet i smør, kanel og sukker. Helt vidunderlig godt! 

Da jeg ville lage en ny utgave av bollefocaccia tok jeg med meg kanel, smør og sukker. Den første utgaven ble laget med mandler i tillegg – uten vaniljekrem. Det ble godt, men for meg var det som om noe manglet. En bollefocaccia er etter min mening ikke komplett uten vaniljekrem. 

Har du laget bollefocaccia før vet du sånn omtrent hvordan det foregår: Bolledeig i smurt langpanne, heve godt, på med vaniljekrem og blåbær. I dette tilfellet smører du utover en blanding av smør, sukker og kanel. Allerede etter at blandingen er smurt på skal du stikke fingrene i deigen. Det er for at sukker- og smørblandingen skal sige ned i deigen og lage god smak. 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Bollefocaccia
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

velg om du vil lage fyll 1 eller fyll 2

Fyll1: 
ca. 400 g vaniljekrem – ferdig eller lag selv – oppskrift her
100 g brunt sukker
ca. 75 g smør
2-3 ts kanel

Fyll 2:
100 g smør
100 g brunt sukker
100 g malte mandler
2-3 ts kanel

Fyllet lages ved å smelte smør og sukker sammen, tilsett kanel og evt. mandler. Smøres utover bollefocacciaen. 

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.  
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter. 
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7.  Etter at deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum halvannen time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm).
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) en halv time. 
9. Smelt sukker og smør, tilsett kanel. Fordel utover deigen og bruk fingrene for å lage groper i deigen. 
10. Etter en halv time til tre kvarter, ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje) og legg på passe store mengder med krem. 
11. Stek på nest nederste rille ca. 220 grader i ca.12-15 minutter.  (bruk gjerne pizzafunksjon)
12. Avkjøl og spis!

Bilde

Etter at deigen har hevet ferdig, hell deigen i en smurt langpanne. Ta litt nøytral olje på fingrene og klem deigen utover. 

Fyll 1:

Bilde

Smelt smør sammen med brunt sukker og tilsett kanel. Fordel blandingen på bolledeigen. Bruk fingrene og lag groper så fyllet får synke inn i deigen. (Jeg hadde litt for mye smør i blandingen – derfor «flyter» det litt her..) La deigen stå til heving og fordel vaniljekremen etter at den har stått 30-45 min.  
Bilde

Stek av litt langt ned i ovnen på 220 grader i ca. 10-15 minutter. Bruk gjerne pizzafunksjon om du har det på ovnen. 

Fyll 2:

Bilde

Vil du ha et fyll med mandler? Bland inn malte mandler i smør, sukker og kanel og fordel på deigen. Så er det jo ingen ting i veien om du vil ha litt vaniljekrem på toppen…
Bilde

Stek av på 220 grader 10-15 minutter litt ned i ovnen. (bruk gjerne pizzafunksjon)
Bilde

Nydelig kake med mandlefyll! Men….. bollebiten på neste bilde, med vaniljekrem var ENDA bedre!
Bilde

Saftig, med sprø skorpe og mjuk vaniljekrem…ahh. Ny favoritt – IGJEN! 
21 Kommentarer
  • Aina Rennemo
    Svar
    Skrevet på10:33, 19. januar 2017

    Elsker bollefoccachia med blåbær, og er enda mer glad i kanel, så denne oppskriften skal prøves snarest!! 😄

  • Linda Mari
    Svar
    Skrevet på10:35, 19. januar 2017

    Set helt himmelsk ut! Denne skal prøves snarest!
    Når du sprøyter på vaniljekrem, «stapper» du tippen litt ned i deigen? Ser liksom ut som om det er krem inni bollekaken også. Og ikke bare oppå.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:01, 19. januar 2017

      Ja! Godt spørsmål – det er akkurat det jeg gjør.

  • Sissel
    Svar
    Skrevet på13:00, 19. januar 2017

    Bruker du brun farin eller demerarasukker?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:42, 19. januar 2017

      Brun farin. Demerara har store krystaller som ikke smelter like godt i ovnen, derfor foretrekker jeg den myke varianten.

  • Kartine
    Svar
    Skrevet på23:53, 22. januar 2017

    Nam. Lagde denne i dag. Supergod! Fikk masse skryt, og alle forsynte seg flere ganger. Takk for oppskriften☺

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:27, 23. januar 2017

      Værsågod! Glad den falt i smak 🙂

  • Camilla
    Svar
    Skrevet på22:29, 27. januar 2017

    Hei! Denne skal prøves!👍 Hvordan er det å fryse den? Ikke alt da, men det man ikke har samvittighet til å spise når den er nystekt. 😂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på00:33, 28. januar 2017

      Går fint å fryse denne kaken. Jeg pleier å lune den i ovnen (150 grader noen minutter) så er den som fersk igjen.

  • Maryam Dadras
    Svar
    Skrevet på14:39, 9. februar 2017

    Oi oi oi! Jeg er en stor fan av bollefocacciaen din, og kanel og smør slår aldri feil, så dette må prøves. Kanskje denne helge? Vi får se. Gleder meg til å smake på den!!!

  • Bente
    Svar
    Skrevet på21:07, 16. mai 2017

    Kjempegod😀 Familien min elsker rosiner i boller så jeg har tilsatt rosiner og vaniljekrem. Smakte nydelig. Blir 17 mai kaka til ungdommer i morgen. Tusen takk for god oppskrift 😘

  • Gnisten
    Svar
    Skrevet på16:29, 22. juni 2017

    Hei. Har laget denne mange ganger og det er suksess hver gang. Men jeg får aldri til å smøre brun farin/smør/kanel blandingen like jevnt og fin utover som vist på bildet her. Sukkeret og smøret skiller seg og sukkerblandingen blir ganske så tykk og gjenstridig å få smurt utover. Har du noen tips?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:29, 24. juni 2017

      Hei Gnisten – tja – jeg vet sannelig ikke hva jeg gjør, eller ikke gjør. Blandingen vil fremstå skilt – det blir mye smør som legger seg i gropene. Jeg bruker mykt sukker (brun farin) og varmer massen bare sånn at smøret smelter – altså ikke så varmt at sukkeret begynner å smelte. Lykke til!

  • Lise
    Svar
    Skrevet på15:28, 4. juli 2017

    Har laget denne i dag, og smakte så godt 🙂 eneste som var litt synd var at jeg ikke fikk smør-sukker-kanel blandingen utover hele, så neste gang kanskje jeg kan doble mengden?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:31, 4. juli 2017

      Det må du gjerne – jeg fikk nesten litt for mye da jeg lagde min 😉

  • Elin
    Svar
    Skrevet på12:39, 27. august 2017

    Shit!! Står og lager den nå og har ikke brukt sukker!! Kan e lage sukker og smør og kanelblandingen til toppen med vanlig hvitt sukker????eller kokosblomstsukker jeg har(d er brunt) hva mener du er best???

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:36, 27. august 2017

      Bruk det du foretrekker best 😉

  • Sølvi
    Svar
    Skrevet på11:17, 2. mars 2018

    Hvor stor er formen du bruker?

    • KOnditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:42, 2. mars 2018

      ca. 30 x 40 cm – står i fremgangsmåten..

  • Kine Edvardsen
    Svar
    Skrevet på09:37, 26. januar 2019

    Funker det å fryse denne? Fryktet jeg spiser alt med en gang. Ser helt fantastisk ut!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:39, 26. januar 2019

      Den kan fryses, ja.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits