Brownies – fattig på sukker, rik på smak

Brownies – fattig på sukker, rik på smak

Bilde

Kake laget med en gammel flørt

Jeg har forelsket meg i en gammel flamme. Ikke vakker, men akk så sjarmerende. Det er det indre som teller. Min nyforelskelse er for god til å holdes hemmelig.


Jeg har latt meg sjarmere. Igjen. Og med denne kaka vil jeg hylle min gjenoppdagede kjærlighet! De sier det er det indre som teller, og jeg må nok si meg enig der. 

For de fleste ansett som kjedelig og lite spennende….men så. Plutselig ser man alt med et annet blikk. Kjenner at hjertet slår litt annerledes bare ved tanken på dette vanlige, dette hverdagslige – som alltid og til alle tider har vært der. Og hva skjer? Jo, man føler seg forelsket. Eller kanskje rett og slett litt våryr? 

Akkurat sånn har jeg følt det ovenfor denne ingrediensen i det siste. Jeg har lett etter gode oppskrifter, oppskrifter der denne akk så lite vakre ingrediensen kan få skinne. For den er SÅ god. Og sunn. Jeg søkte på Wikipedia, og vet du hva? Den er omtalt med kun én liten linje. Enda så fantastisk den er. Med sine fantastiske egenskaper kunne den fylt en hel side. 

Stakkars.

Huff, tenk å være så lite hipp, men allikevel – så god for deg?  Kan du gjette hvilken ingrediens jeg snakker om?

Du har sikkert lagt merke til det – de fleste oppskriftene på Brownies inneholder et lass med sukker. Gjerne et halvt kilo eller mer. Litt mye for en kake som skal legges ut på bloggen på en mandag. Derfor har jeg byttet ut det meste av sukkeret i oppskriften med denne flørten.. 

Jeg er skrekkelig lei av alt som skal være uten sukker-ditt og uten-sukker-datt. Kunstig søtning kan være bra det, jeg har selv prøvd noe av det, men jeg tror at man ofte bare kan redusere sukkeret i mange oppskrifter uten å gå på kompromiss med smak og konsistens. Eller erstatte det med noe som tilfører sødme – naturlig. 

For, det er viktig for meg, at når jeg skal lage en Brownies, ja, så er det ikke bare en tørr sjokoladekake jeg får. Det skal smake Brownies, den skal ha skikkelig Brownies-konsistens.

Og det er her jeg måtte spørre min nyoppdagede flamme: Kan du det? Kan du tilføre saftighet, sødme og seighet?
Ja! Svarte den, lett rødmende. 

Om du ikke har funnet ut hva jeg snakker om, ikke skroll deg ned på siden riktig enda. Jeg må bare få skryte litt mer: 
– Naturlig søt
– Rik på fiber
– Forebygger hjerte- og karsykdommer
– Full av antioksidanter
– Bra for kroppens benbygning

Har du gjettet det? 

Ja! Jeg har laget brownies med svisker. Og før du rynker enda mer på nesa, bare lag den. Og la de rundt deg smake – uten at du sier hva du har puttet i. Det gjorde jeg. Når noen lukker øynene og smiler mens de spiser – da får jeg en følelse av å ha gjort noe riktig. 

Kaka er mindre søt, den har kanskje en liten bitter ettersmak (av plomme), men den er først og fremst VELDIG GOD! 

Brownies med svisker
200 g svisker
ca. 1 dl kokende vann

100 g mørk sjokolade 
1 dl nøytral olje (som for eksempel raps)
100 g sukker (gjerne brunt)
3 egg
2 ts vaniljesukker
140 g hvetemel
20 g kakao
1 ts salt
Valgfritt: 40 g hakkede valnøtter

Slik gjør du:
Bilde

1. Hell kokende vann over sviskene og mos med en stavmikser eller i en foodprocessor.
Bilde

2. Ha sjokolade og olje i en bolle og sett over vannbad. La sjokoladen smelte.
3. Tilsett sukker i sviskemassen, vei opp det tørre og hakk nøtter. 
Bilde

4. Rør sviskemassen sammen med sjokolade og olje og rør inn ett og ett egg. 
Bilde

5. Sikt i det tørre + hakkede valnøtter. Rør såvidt sammen (ikke rør for mye).
Bilde

Helles i en liten langpanne  25x 36 cm og stek på 160 grader. Min var ferdig på 15-20 minutter, men ikke alle ovner er like…
Bilde

Kan spises på en mandag. Eller en tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag eller søndag. Med eller uten is. Kan jeg si det nå?
I love sviske! (slengkyss)
6 Kommentarer
  • Simen
    Svar
    Skrevet på06:24, 17. april 2015

    Hei Elin!
    Dette ser ut som en knall oppskrift, men på bildet ser jeg du har kakao sammen med de tørre ingrediensene. Det skal vel kanskje være med på ingredienslisten? Lurer også på om denne kaken skal ha noe hevemiddel som bakepulver/natron? Noen oppskrifter opererer med, andre uten.
    Gleder meg til å prøve denne! 😀 God Helg!
    Hilsen Simen

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på07:11, 17. april 2015

      TAKK – Simen – det skal være 20 g kakao. Jeg retter med det samme! Takk for at du sa i fra, lykke til med kaka og god helg 🙂

  • Skrevet på13:16, 25. april 2015

    Takk for fin og god blogg! Lurer på om det er mulig/godt å bruke fx fiken eller annen tørket frukt i Brownies-kaken din?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:26, 3. juli 2016

      Fiken eller annen tørket frukt vil også fungere Ellen 🙂

  • Merete
    Svar
    Skrevet på10:50, 30. juni 2016

    Denne er såååå god😍😍Innrømmer dog at jeg bruker 25g meierismør i også siden min ofte blir en altfor tykk røre…Nydelig med brunt sukker👌 Takk for utrolig god oppskrift!! Spiser et stort stykke nå med litt bedre samvittighet😄👍

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:25, 3. juli 2016

      Så hyggelig å høre Merete 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits