Brytebrød (halvgrovt)

Brytebrød (halvgrovt)

Julehygge står for døra og jeg har bakt noe dekorativt og godt du kan sette på bordet både til frokost, lunsj, middag og kvelds, for brød passer til alt, gjør det ikke? Deigen er litt grov, sånn at det metter mer enn bare fine rundstykker, men samtidig er det lette og gode. Lagde to typer brytebrød: ett med et hjerte i midten og rundstykker rundt, og ett litt mindre med hjerter satt sammen. Har du ikke hjerte-utstikker, klippe ut et i papir og bruk som mal, eller bare sett rundstykkene sammen i en ring, det blir også veldig fint.

Jeg har dyppet deigen i sesamfrø og valmuefrø,  du velger det du liker best selv. Hell frøene i skåler. Legg et vått tørkepapir på en skål, dypp deigen i den først, før du dypper i det frøet du vil. Jeg hadde i mye væske i denne deigen, den ble vel klissete, men det gjør at baksten blir saftig og holdbar. Jeg har justert væskemengden i oppskriften du får av meg her nedenfor, men klarer du å jobbe med en litt klissete deig? Tilsett gjerne en halv desiliter til.

Av denne oppskriften fikk jeg ett stort og ett lite brytebrød pluss noen rundstykker ekstra (ca. 60 gram). Hjerte-rundstykkene veier ca. 70 gram.

Vil du kaldheve deigen over natten kan du lage deigen med halve gjærmengden, bake ut med det samme deigen er ferdig og sette i kjøleskapet. Pakk platen inn i plast (legg gjerne et kjøkkenhåndkle over plata så fester ikke deigen seg). Ta ut plata på morgenen, la stå på benken en times tid eller mer og stek som anvist. Du kan også kaldheve deigen over natten (halvert gjærmendge) og bake ut dagen etter. Pakk bollen inn i plast og sett i kjøleskapet.

Vil du bake brytebrødet ferdig nå og fryse er det også en veldig fint ting å gjøre. Ta opp fra fryser og la tine en time på benken, sett ovnen på ca. 120 grader og la brytebrødet stå i 6-7 minutter, så det får sprø skorpe.

Brytebrød
500 g hvetemel
350 g sammalt hvete fin eller fullkornsmel
6.5 dl vann
25 g fersk gjær
15 g salt
50 g smør eller olje

Valmuefrø, sesamfrø
Hjerteutstikkere

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter. Syntes du deigen virker fast? Tilsett 1/2 dl vann til. Det gjorde jeg.
2. Tilsett salt og fett.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene.
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken eller et par timer i kjøleskapet.
4. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og form brytebrødene som vist på bildene under. Hvert rundstykke veier ca. 60 gram, hjertene veide 70 gram.
5. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 280 grader, legg en liten langpanne i bunnen av ovnen.
8. Sett bakeplaten på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann i langpanna i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader.
9. Stek i ca. 14-18 minutter.
10. Avkjøl på rist.

Kjevle ut deig på et bakepapir eller en bakematte. Stikk ut eller skjær ut et hjerte.


Del opp deigen i emner på ca. 60 gram.

Legg et vått tørkepapir på en skål, dypp deigemnene på det våte papiret før du dypper i frø. Fukt kanten på hjertet før du setter rundstykkene inntil.

Pensle hjertet med litt vann og dryss over litt mel.

Etterhevet i ca. en time. Klart for ovnen. Penlse de rundstykkene som ikke har frø med vann.

Ferdig! Avkjøl på rist.

Det andre brytebrødet er satt sammen av hjerter. Bruk en pepperkakeutstikker. Vei gjerne deigemnet så det ikke blir for stort. Bør veie mellom 60-70 gram.

Dypp i frø om du ønsker…

Sett gjerne litt tettere enn jeg gjorde her. Pensle kantene med litt vann.

Dekorative og gode. Kan fryses.

Be the first to write a review
4 Kommentarer
  • Skrevet på06:21, 15. desember 2021

    Hei! Hvor mye gjær bruker du i oppskrifta?

  • Nina Tanderø Nilsen
    Svar
    Skrevet på12:33, 15. desember 2021

    Hmm 🤔 skal det ikke være gjær i denne oppskriften. Hilsen Nina

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...