Bûche De Noël (Juletrestamme)

Bûche De Noël (Juletrestamme)

Denne franske juleklassikeren, som også kalles yule log, kan lages på mange måter, men slik du ser den her er kanskje den mest tradisjonelle? Jeg har laget den med en ekstra god sjokoladekrem som kanskje kan være litt vanskeligere å lage enn du er vant til, men i bunn og grunn er jo dette bare en liten og en litt større rullekake satt sammen til en stokk. Har du en annen god sjokoladekrem du liker som er enklere å lage, bruk gjerne den.

Jeg har tilsatt litt fett i sukkerbrødet for å gjøre den litt mykere mer kakete. Det kan sløyfes.

Du vil kanskje stusse litt over mengden med sjokoladekrem. Ja, det ser lite ut. Men dette er veldig mektig, og du skal kun ha en tynt lag inni. Resten brukes til å stryke utenpå. Tro meg, du vil merke at det er nok når du har spist et stykke.

Soppene er laget av marsipan. Se trinn for trinn bildene, så skjønner du hvordan.

Kaken kan oppbevares i romtemperatur i flere dager, eller den kan fryses.

Juletrestamme
3 egg
1 eggeplomme
100 g sukker
80 g hvetemel
20 g kakao
1 ts bakepulver
20 g smeltet smør eller margarin

Krem
1 eggehvite
50 g (finkornet) sukker
125 g mørk sjokolade
125 g smør (må være mykt)

Sopp:
20 g marsipan
rød farge

Slik gjør du: 
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis
2. Sikt mel, kakao og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen, bruk en slikkepott. Ha i smeltet smør/margarin til slutt. Rør veldig forsiktig.
3. Stryk ut på en bakeplate kledd med bakepapir. Stryk ut ca. størrelse 30 cm(høyde) x 35 cm(bredde). Pass på å få jevn tykkelse.
4. Stek på temperatur: 220 grader (over/undervarme), midt i ovnen. Steketid: ca. 5-7 minutter.
5. Avkjøl bunnen.
6. Lag smørkremen: Hakk opp og smelt sjokoladen over vannbad eller i en mikrobølgeovn.
7. Sukker og eggehvite røres sammen i en bolle over vannbad. Varm til 55 grader, bruk et digitalt termometer.
8. Pisk eggehvite og sukker til en hvit marengs. Den blir ikke veldig stiv.
9. Tilsett sjokoladen, så smøret, som må være romtemperert. Skrap ned fra sidene og fra bunnen. Pisk til du har en glatt krem.
10. Se anvisning på bildet hvordan jeg deler bunnen i to. Fordel kremen på de to delene og rull sammen. La det være igjen 1/3 av kremen.
11. Legg de to rullekakene i kjøleskapet sånn at kremen blir fast.
12. Fordel resten av sjokoladekremen på hver av rullekakene. Lag litt mønster i kremen sånn at det ser ut som en stamme. Sett kjølig igjen sånn at kremen stivner. Monter på fat: Skjær av endene på hovedrullekaken, del den tynne rullekaken i passe biter og sett på biter, sånn at det ser ut som kvister som stikker ut. Lag evt. noen sopp i marsipan som plasseres litt vilkårlig. Dryss over melis og server!

SE MER UTFYLLENDE INFO UNDER HVERT BILDE.

Start med å lage bunnen: Bruk romtempererte ingredienser, smelt smør/margarin.
Sikt inn det tørre, vend inn med en slikkepott.
Rør inn smeltet smør/margarin til slutt.
Bunnen steker ferdig på 6-8 minutter, avhengig av ovn. Min stekte ferdig på ca. 6 minutter på 220 grader over/undervarme. Den skal være myk, men fast når du tar på den.
Til kremen varmes eggehvite og sukker til 55 grader. Bruk vannbad (en kjele med litt vann under, en bolle med eggehvite og sukker oppå)
Pisk opp sukker og eggehvite til bløt marengs, tilsett smeltet sjokolade. Smelt sjokolade enten i vannbad eller i mikro. Rør minst mulig i sjokoladen, så blir den ikke så tykk. Rør raskt sammen, før smøret tilsettes. Bruk mykt smør, ikke margarin.
Riv av papiret på bunnen og legg bunnen tilbake på papiret. Del av en bit.
Stryk på krem, la det være igjen ca. 1/3 del av kremen som skal strykes utenpå.
Rull sammen som best du kan, det er ikke så lett. For å få den helt rund, bruk et litt større bakepapir, dytt en linjal inntil sånn at rullen strammes godt. Rull stramt rundt og legg i kjøleskapet.
Gjør det samme med den store rullen. Rull stramt, dytt en linjal inntil for å stramme opp rullen og legg kjølig.
Etter ca. 10 minutter, stryk på resten av kremen.
Lag stammemønster ved å dra en kniv litt frem og tilbake.
Skjær den lille rullekaken til sånn at du kan sette på «kvister». Jeg endte opp med å fjerne den ene fordi bildet ble så rotete haha.
Farg litt marsipan…
…og lag litt spiselig fluesopp.
Sånn ble den! Nyyydelig god er den i alle fall.
5 based on 1 reviews
1Kommentar
  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på19:49, 15. desember 2023

    Nydelig som alltid. 😀 Kan du lage en oppskrift på rosettbakkels eller franske merveilles??

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...