Din handlekurv er nå tom!
Bûche De Noël (Juletrestamme)
Denne franske juleklassikeren, som også kalles yule log, kan lages på mange måter, men slik du ser den her er kanskje den mest tradisjonelle? Jeg har laget den med en ekstra god sjokoladekrem som kanskje kan være litt vanskeligere å lage enn du er vant til, men i bunn og grunn er jo dette bare en liten og en litt større rullekake satt sammen til en stokk. Har du en annen god sjokoladekrem du liker som er enklere å lage, bruk gjerne den.
Jeg har tilsatt litt fett i sukkerbrødet for å gjøre den litt mykere mer kakete. Det kan sløyfes.
Du vil kanskje stusse litt over mengden med sjokoladekrem. Ja, det ser lite ut. Men dette er veldig mektig, og du skal kun ha en tynt lag inni. Resten brukes til å stryke utenpå. Tro meg, du vil merke at det er nok når du har spist et stykke.
Soppene er laget av marsipan. Se trinn for trinn bildene, så skjønner du hvordan.
Kaken kan oppbevares i romtemperatur i flere dager, eller den kan fryses.
Juletrestamme
3 egg
1 eggeplomme
100 g sukker
80 g hvetemel
20 g kakao
1 ts bakepulver
20 g smeltet smør eller margarin
Krem
1 eggehvite
50 g (finkornet) sukker
125 g mørk sjokolade
125 g smør (må være mykt)
Sopp:
20 g marsipan
rød farge
Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis
2. Sikt mel, kakao og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen, bruk en slikkepott. Ha i smeltet smør/margarin til slutt. Rør veldig forsiktig.
3. Stryk ut på en bakeplate kledd med bakepapir. Stryk ut ca. størrelse 30 cm(høyde) x 35 cm(bredde). Pass på å få jevn tykkelse.
4. Stek på temperatur: 220 grader (over/undervarme), midt i ovnen. Steketid: ca. 5-7 minutter.
5. Avkjøl bunnen.
6. Lag smørkremen: Hakk opp og smelt sjokoladen over vannbad eller i en mikrobølgeovn.
7. Sukker og eggehvite røres sammen i en bolle over vannbad. Varm til 55 grader, bruk et digitalt termometer.
8. Pisk eggehvite og sukker til en hvit marengs. Den blir ikke veldig stiv.
9. Tilsett sjokoladen, så smøret, som må være romtemperert. Skrap ned fra sidene og fra bunnen. Pisk til du har en glatt krem.
10. Se anvisning på bildet hvordan jeg deler bunnen i to. Fordel kremen på de to delene og rull sammen. La det være igjen 1/3 av kremen.
11. Legg de to rullekakene i kjøleskapet sånn at kremen blir fast.
12. Fordel resten av sjokoladekremen på hver av rullekakene. Lag litt mønster i kremen sånn at det ser ut som en stamme. Sett kjølig igjen sånn at kremen stivner. Monter på fat: Skjær av endene på hovedrullekaken, del den tynne rullekaken i passe biter og sett på biter, sånn at det ser ut som kvister som stikker ut. Lag evt. noen sopp i marsipan som plasseres litt vilkårlig. Dryss over melis og server!
SE MER UTFYLLENDE INFO UNDER HVERT BILDE.
Kari Kjøniksen
Nydelig som alltid. 😀 Kan du lage en oppskrift på rosettbakkels eller franske merveilles??