Cookies med tørkede tranebær

Cookies med tørkede tranebær

Bilde

Chewy eller knasende sprø? Ja takk, begge deler!

Skal cookies være seige eller sprø? Jeg bøllet med oppskrifta og lagde begge deler. 
Av og til finner jeg varer på butikken som jeg putter i kørja og tenker – dette må jeg lage noe godt av. Den tanken føk gjennom hjernen min da jeg hev en diger pose med tørkede tranebær i handlevogna i forrige uke. Men hva skulle jeg lage? Tørket frukt passer i granola, energibarer og i scones, men nå hadde jeg lyst på litt små-kos. Små biter man kan kose seg med, for eksempel på tur. Så da ble det cookies. Og jada, dette ble bingo. Kjeks eller cookies med tørket frukt passer liksom litt ekstra godt nå på vinteren. Jeg ser for meg lange skiturer med varm solbærsaft og noen cookies i sekken. Om du ikke liker tranebær kan du putte akkurat hva du liker best i disse småkakene, som for eksempel sjokoladebiter, nøtter, rosiner eller annen tørket frukt.

Men hvordan skulle de være? Seige eller sprø? Jeg rota i en haug med cookies-oppskrifter og lagde først en variant. Den ble stekt på høy varme og fløt utover i ovnen. De ble kanskje ikke seige, men heller ikke skikkelig sprø. Mer sånn chewy. Er det best, da? Jeg bestemte meg for å lage noen sprø også. Og det er her jeg begynte å bølle med oppskrifta. Skal du bølle med oppskrifter må du vite litt hva du driver med. Med det mener jeg å si, at det alltid er et forhold mellom fett, fuktighet og melmengde i en kakeoppskrift. De står ofte i forhold til hverandre og er avgjørende for et vellykket bakverk. Men bøll i vei! Det er sånt man lærer av. Og det er bare sånn nye favoritter oppstår. 

Ettersom jeg bruker søte tranebær reduserte jeg først sukkermengden. Det gjør jeg i nesten 9 av 10 tilfeller med amerikanske oppskrifter. De dynger på med sukker, noe som ofte ødelegger hele smaksopplevelsen. Og er du først i gang med å bølle, så bytt gjerne ut hvitt sukker med brunt. Brunt sukker passer særlig i seige sjokoladecookies. Der bruker jeg enten demerara eller muscovadosukker. Så, for å få en fastere og sprø konsistens tilsatte jeg mer mel i oppskriften. Mye mer. Her brukte jeg øyne og fingre og følte meg frem til når det var nok. Deigkonsistensen skal være fast, men ikke hard. Husk at det beste melet å bruke når du baker kjeks eller cookies er finbakst-mel. Les mer om det her. Andre ting du kan bølle med er krydder. Det er fritt frem å tilsette det du liker! Litt kanel, eller kanskje ingefær hadde passet fint i denne oppskriften. (Jeg har brukt ekte vaniljesukker). Andre omgang med cranberry cookies ble veldig god, den også. Sprøtt og godt. 

Så hvilken ble best? Jeg klarte ikke å bestemme meg, og smakspanelet ble heller ikke enige med seg selv, derfor får du begge oppskriftene!

Seige tranebærcookies
175 g smør
100 g melis
2 ts vaniljesukker
175 g finbakstmel
1 egg
100 g grovhakkede tranebær 
Steketemperatur: 200 g 5-10 minutter

Sprø tranebærcookies
175 g smør
100 g melis
2 ts vaniljesukker
300 g finbakstmel
2 små egg (eller 1 stort)
100 g tranebær

Slik gjør du:
1. Romtemperert smør og melis røres lyst. 
2. Tilsett egg.
3. Rør inn hvetemel, vaniljesukker og grovhakkede tranebær. Ikke rør for mye. 
4. La deigen hvile i kjøleskap en halv time. 
5. Rull til en pølse og skjær skiver (1 cm tykk) eller kjevle ut og bruk en utstikker (5 cm i diameter).
6. Stek de seige på 200 g i 5-10 minutter. Stek de sprø på 175 grader i ca. 15 minutter. 

Bilde

Bilde

Dette er første runde med cookies. De ble kjevlet litt i tynneste laget, en god tykkelse er ca. 1 cm. 
Bilde

Mykt eller sprøtt? Du bestemmer!
2 Kommentarer
  • Cecilie Meltvedt
    Svar
    Skrevet på14:44, 13. november 2016

    Er det ikke noe bakepulver i kjeksoppskriftene?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:11, 14. november 2016

      Jo, det hender. Men det behøves ikke, så lenge de er tynne og flate. Bakepulver eller natron hever kakene, og for kjeks er det ikke alltid nødvendig.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits