Créme brûlée

Créme brûlée

Picture

Silkemjuk kremdessert

Créme brûlée er en sikker klassiker som alltid setter et verdig punktum for et bedre måltid. Alltid. 
Etter en bedre middag er det godt med et lite søtt punktum. Ikke sånne digre greier, men en liten søt sak som bare glir nedimellom. Dette er en sånn dessert. Har vært på jakt etter noen små former med tanke på creme brulee en stund, og jammen fant jeg dem (på Søstrene Grene) ! For meg er nemlig denne klassikeren best i små mengder. 

Desserten skal være mjuk i konsistens, og ikke like fast som pudding. Derfor er det viktig å ta de små formene ut av ovnen på riktig tidspunkt. Brukte kokende vann i langpanna, og da tok det 20-25 minutter til formene var «woblete» i miten. Men det så mener jeg å si: den er fast, men du ser den har litt skjelving i midten når du tar den ut.  (Den ene hvite formen er litt tykkere og trengte ca. 30 minutter). Lages gjerne en dag før de skal spises (eller la stå i kjøleskap 3-4 timer så de «setter» seg).

Brukte demerarasukker for å lage en tynt lag med karamell på toppen. Kjøp en liten brenner, da har du best kontroll, eventuelt kan du sette formene under en grill (har ikke forsøkt dette selv). 

Creme brule (ca. 4 stk)
5 eggeplommer
75 g sukker
1/2 vaniljestang
3 dl kremfløte
1 dl melk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen egg og sukker med en visp.
2. Varm fløte og melk til kokepunktet (med vaniljestangen + vaniljefrø).
3. Hell den varme melken i bollen med egg og sukker. Pisk sammen og hell alt gjennom en sikt. 
4. Sett ildfaste former i en langpanne. Hell eggeblandingen i formene.
5. Sett langpanna i ovnen og hell i kokende vann til ca. midt på formene.
6. La stå til de er «woblete» i midten 160 grader ca. 20-30 minutter (avhenger av størrelse på former).
7. Avkjøles i kjøleskap (gjerne til dagen etter).
8. Strø på demerarasukker (eller vanlig sukker), brenn av med en brenner og server. 

Picture

Sett formene i en langpanne og hell eggeblandingen i. 
Picture

Sett langpanna i ovnen og hell på varmt vann til ca. midt på formene. De er ferdige når massen blir fast. For disse små formene tok det bare 20 minutter. 
Picture

Strø på et lag med sukker og brenn av med en brenner. Her har jeg brukt demerarasukker, men vanlig sukker går også helt fint å bruke. 
5 based on 1 reviews
10 Kommentarer
  • Janicke
    Svar
    Skrevet på07:25, 17. november 2017

    Hva er måla på formene?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:23, 17. november 2017

      Radius ca. 10 cm x ca. 4 cm høyde

  • Skrevet på00:02, 19. november 2017

    Hei
    Har akkurat oppdaget din blogg og kjøpt boka di. Vi har en ting til felles: Begge er vi konditordøtre og det et vi stolte av.
    Jeg har funnet min pappas håndskrevne oppskrifter fra 1930-tallet og det er spennende!
    Hilsen Eva

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:30, 19. november 2017

      Hei Eva – så hyggelig å høre! Alltid spennende å finne gamle, håndskrevne oppskrifter. Så mange historier og så mye minner. Takk for hyggelig hilsen.

  • Mari
    Svar
    Skrevet på14:48, 29. desember 2017

    Vi har fått dampovn, og jeg lurer på om man kan bruke damp i stedet for å sette kaker som dette i vannbad?

    • KOnditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:41, 30. desember 2017

      Ja, det kan du! Er usikker på tiden den trenger i en dampovn (jeg mener å huske at det går raskere)

  • Nina Brattgjerd
    Svar
    Skrevet på21:48, 1. januar 2021

    Hei!
    Har du et lite tips for at vaniljefrøene ikke synker til bunns??

    Nina

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:15, 2. januar 2021

      Dessverre, det har jeg ikke her.

  • Rikke Tuxen
    Svar
    Skrevet på21:47, 10. januar 2024

    Jeg har prøvd å lage disse så mange ganger, av og til blir de bra men ofte blir de kornete. Jeg vet ikke hva jeg gjør galt, men de er uspiselige når de blir så kornete. Vet du kanskje hva problemet kan være? ☺️ jeg har så lyst til å få til denne oppskriften, mamma lager den til perfeksjon (uten at vi forstår hvorfor mine blir kornete) og det er det beste jeg vet!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:15, 11. januar 2024

      Om de blir kornete er de overstekt. Egget koagulerer.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...