Søt sjokoladeduft i huset
De siste dagene har jeg laget sjokoladekonfekt, eller praliner, som jeg kaller det. Veldig morsomt, ettersom det er år og dag siden jeg jobbet med sjokolade. Også så fine gaver da gitt!
Fylt sjokolade laget med ekte kuvertyre er ikke det enkleste å lage på og krever sikkert litt trening. Men gjør det gjerne enkelt for deg selv, start med
trøffelkuler og
marsipankonfekt. Så kan
sjokoladetemperering og de fylte pralinene komme etterhvert..Skal du lage fylte praliner lønner det seg å ha former som er beregnet på bli fylt. Har kjøpt noen billige silikonformer fra Kina, men de harde formene med stiv ramme er aller best å bruke. Mine skjellformer var ikke beregnet til å fylles, men jeg fikk da fylt litt godsaker i dem allikevel jeg 🙂
Oppskrift fyll (trøffelmasse) (generell)
2,5 dl fløte
35 g glykose
200 g mørk kuvertyre
75 g lys kuvertyre
35 g smør
Smak tilsettes, som for eksempel:
50 g Grand Marnier eller Rom eller Cognac
2 ss instant kaffe rørt ut i 1 ss kokende vann
Bringebærdråper
Varm fløte til kokepunktet og tilsett finhakket sjokolade. Rør glatt, tilsett glykose og smak. Rør inn smør til slutt.
Massen skal være bløt, men ikke rennende.
Her kan du se hvordan du tempererer sjokolade
Hell på med sjokolade over formene. Klask godt i bordplaten for å få ut alle luftboblene. Snu formen slik at overflødig sjokolade renner ut. Dra en skrape over for å få en ren flate. Sett formen til å stivne før du sprøyter fyllet i. Hell på nytt over sjokolade og slå formen godt i bordet for at sjokoladen skal fylle alle hulrom. Dra over med en skrape, slik at overflødig sjokolade fjernes, og du får en helt ren flate. Sett formen i fryseren i minimum 15 minutter før du slår konfekten ut.
Jeg lagde litt for mye fyll til konfekten, men rørte inn sjokolade, slik at den ble fastere og kunne trilles til trøffelkuler. Nå har jeg kuler som smaker kaffe, appelsinlikør, bringebær og kakaolikør. Nam!
Har du lyst til å smake litt av min julekonfekt? Legg igjen en kommentar i feltet under, og du kan vinne en eske med Elins julekonfekt! Jeg trekker mandag 16.12 🙂
Aina Rennemo
Ja takk, Elin! Jeg vil veldig gjerne smake på julekonfekten din! Jeg skal prøve å lage litt selv også, men noe sier meg at sluttresultatet ikke blir helt som egne mesterverk….
Sjokolade-Elin
Det er smaken som teller mest Aina, husk det 😉
Hanne
Nam! Det ser deilig ut!
Vi lager en del konfekt her i huset også. Jeg har ikke spist kjøpesnop siden 10.10.10, så da er det veldig stas med en hjemmelaget godbit i ny og ne. Nå har min 18-årige datter arvet kjøkkengleden, veldig morsomt.
Ønsker deg ei fortsatt fin førjulstid!
Pludrehanneklem
Konditor-Elin
Oisann, ikke kjøpegodt på så lang tid. Respekt! En fin førjulstid til deg også pludrehanne 🙂
Christel Fosså Larsen
Ja takk, jeg vil gjerne smake 🙂 Begynner selv med julekonfekten på søndag! Da blir det forsøk på temperering, støping og kuler 🙂
Sjokolade-Elin
Lykke til Christel! Så spennende 🙂
Berit
Dette så lekkert ut! Ja takk, jeg vil gjerne smake på konfekten din! 🙂
Som hobby-trøffel-maker følger jeg siden din jevnlig, og jammen fant jeg deg ikke på instragram også! Veldig bra! 🙂
Instagram-elin
Hurra, så fint at du fant meg på instagram 🙂 Til alle dere andre som vil følge meg er jeg her @kremno_elin Er sikker på at trøffelkulene dine er godere enn godest Berit!
Merete Tjervåg
Hei Elin!
Alt du lagar ser berre så lekkert ut!!
Her går det i Baileyskuler men de ser ikkjke like flotte ut som dine kunstverk, men smakar fortreffeleg!!
Sjokolade-Elin
Baileyskuler her også 🙂 Veldig godt! I år ble det mange forskjellige smaker.
Foralldel
Du kan jo ikke lage noe slikt uten å dele med selveste sjokoladekeiseren! :O
Sjokoladepasienten
Nice try sjokoladekeiseren;) Har du noe jeg kan få intravenøst, herr doktor 🙂
Jorun Haslemo
Hurra jeg har bursdag idag så ja takk jeg vil gjerne smake på konfekten din
Sjokolade-Elin
Gratulerer med dagen og lykke til Jorun 🙂 Jeg trekker en vinner mandag 🙂
Cecilie G
nam, jeg vil gjerne være med på trekningen av konfekten din.
Det ser utrolig godt ut : )
Sjokolade-Elin
Takk Cecilie – du er med 🙂
Line Osen
Hei Elin, krysser fingrene for at jeg får smake på sjokoladen som du har laget. Følger deg på FB og elsker sider med kaker og sjokolade.
Vakker helg til deg.
Sjokoladespiser-Elin
Så hyggelig at du følger meg Line 🙂 En vakker helg til deg også!
Elisabeth W
Åh dette så da utrolig fristende ut. Håper jeg får smake.
Vet ikke helt om jeg tør begi meg ut på å lage noe slikt selv…
Sjokolade-Elin
Fristende er ordet 🙂 Smaker gjør det også…lykke til Elisabeth 🙂
Camilla
Disse var rålekre, Elin. Så blanke og fine! Jeg har snart bokmerket hele bloggen din for å prøve, men må innrømme at temperering av sjokolade fortsatt fremstår veldig skummelt og vrient. Tar gjerne et lodd i sjokoladekalenderen din og ønsker deg en god helg.
Camilla
Pralin-Elin
Takk Camilla! Så hyggelige ord 🙂 Skummelt og vrient er overkommelig bare du har litt tålmodighet – dette klarer du! God helg til deg også Camilla 😉
Trine Jensen
Hei Elin!
Henger meg på kampen om en smaksprøve 🙂
Smaksprøve eller ei, jeg heier på deg fra sidelinja. Synes det er så gøy alt du har fått til, når du valgte å være gæer’n nok til å satse på drømmen din. Flink er du og oppskriftene dine blir flittig brukt hos meg.
GOD JUL til deg!
Hilsen ei som venter i spenning på glasskakeoppskrifta 🙂
PS: Lover å aldri mase mer… 😉
Glasskake-Elin
Den som venter på noe godt…også videre. Bare mas du Trine, mas helt til den kommer 🙂 GOD JUL og lykke til i trekningen 🙂
Beate L
Ååå, det hadde vært stas å få smake så deilig julekonfekt!
Bruker ofte dine flotte oppskrifter, men å temperere sjokolade – nei, det tør jeg ikke tenke på engang 😀 I dag blir det en ny ladning sjokoladetrøfler her.
Ha en riktig god helg!
Sjokolade-Elin
Sjokoladetrøfler er jo sååå godt Beate 🙂 Så får vi se om det blir du som vinner konfekten!
Karin Engelien
Åhhh, smaksprøver! Det ville vært perfekt inspirasjon til egen konfekt-lage-dag:D
Sjokolade-Elin
Lykke til Karin!
Anne Hilde
Dette såg helt nydelig ut!! Jeg digger bloggen din!! Ønsker deg en superflott jul! Anne Hilde
Krem-Elin
Takk super-fæn Anne Hilde! Digger at du digger 🙂 Gledelig jul til deg!
Hege
Ja takk. Vi vil gjerne smake. Vi har laget karameller to ganger allerede og det er tomt igjen. Ungene bare elsker de. Så neste ladning skal lages når ingen unger er hjemme og deretter gjemmes frem til jul..
Karamell-Elin
Haha, Hege – lykke til med karamellgjemminga 🙂
Pernille Varildbakken
Det så fantastisk godt ut!
Sjokolade-Elin
Takk Pernille!
Sjokko-Nikko
Dette ser jo helt fantastisk ut. Har laget både karamell og drops selv, men sjokoladen får jeg ikke helt riktig til, blir enten litt for bitter eller litt for søt. I tillegg ser den jo ikke like fantastisk ut som dine sjokolader 🙂
Line Strandli
Dette ser veldig godt ut 🙂 God helg!
Isabell
Konfekten ser veldig god ut! Jeg blir veldig inspirert av alle de fristende oppskriftene du legger ut på bloggen. Jeg har veldig lyst til å smake på konfekten du har laget. Jeg håper jeg får anledning til det. Jeg har bursdag i dag (kanskje det hjelper på vinnersjansene)! Ønsker deg en god jul 🙂