Din handlekurv er tom.

Elins lubne cookies
Det er en litt annerledes type cookies som verserer på sosiale medier om dagen. De er digre, litt tjukke, og når de deles, minner de kanskje mer om kake enn cookies?
Uansett, jeg bestemte meg for å teste det ut, og tok utgangspunkt i denne knallgode oppskriften på amerikanske chocolat chip cookies.
Det måtte et par forsøk til, for jeg forsto ikke helt hvordan konsistensen skulle være. I utgangspunktet ville jeg ha cookies, ikke kake, og joda. Jeg er fornøyd, jeg!
Noen putter maisennamel i deigen også, jeg droppet det, ettersom jeg er redd for å få smak av maisenna. Hvis du velger å putte maisenna i deigen vil det først og fremst gi en litt mykere cookie. Noen sier det hindrer cookiesene fra å bli for tørre.
Forskjellen på disse og vanlige cookies lager er blant annet at smøret ikke skal smeltes. Tvert i mot, smøret skal være litt fast. Massen skal ikke røres mye sammen, her skal ingrediensene bare såvidt blandes til en deig. Deretter skal deigen hvile i kjøleskapet et par timer. Minst. Du kan godt putte dem i fryseren først som sist.
Så var det stekingen. Mange oppskrifter sier du skal steke dem fra frossen tilstand. Jeg velger å steke dem fra kjøleskapstemperatur, ettersom jeg ikke er fæn av ustekt midte, noe som fort kan skje om du tar dem rett fra fryser.
Stekte to forskjellige plater, den ene på over/undervarme og den andre på varmluft. Cookies stekt på over/undervarme ble litt fastere i fisken enn de stekt på varmluft. De ble mykere inni.
Størrelsen da? Tja. Jeg valgte 80 gram, men ser noen lager cookies på 130 gram. Jeg klarer uansett bare å spise en liten bit, haha!
Elins lubne cookies (ca. 16 stk)
450 g hvetemel
180 g smør eller margarin
250 g brunt sukker (mykt farinsukker)
100 g sukker
2 egg
4 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 ts natron
1/2 ts salt
2 stk doble daim og 150 g hakket sjokolade- eller totalt 300 g-400g hakket sjokolade. Jeg blandet lys og mørk.
Slik gjør du:
- Vei opp sukker (brunt og hvitt) og ha i en bolle, sammen halvmykt smør/margarin i terninger. Bruk en grind i en kjøkkenmaskin, eller bare en vanlig håndmikser til å blande sukker og smør/margarin sammen. Ikke rør for mye (men sørg for at det ikke er klumper av smør).
- Vei opp hvetemel, natron, bakepulver, salt og vaniljesukker i en egen bolle. Rør med en visp så hevemiddel fordeles jevnt.
- Rør inn egg i sukker- og smørmassen.
- Bland inn det tørre til du har en deig. Ikke bland for mye, bruk gjerne hendene.
- Hakk sjokolade. Pass på at det blir noen litt store biter også. Tilsett i deigen, bruk gjerne hendene.
- Lag kuler på ca. 80 g og sett kjølig et par timer. Kulene kan også fryses.
- Stekes rett fra kjøleskap, midt i ovnen på 170 grader varmluft i ca.14 minutter – eller over/undervarme i ca. 17 minutter. Husk! Ingen ovner er like, så sjekk ut hva som funker best på din ovn. Hvis du steker på over/undervarme kan de bli litt mørke under. Da kan du evt steke dem med en ekstra plate under.
- Vil du ha cookiesene litt rundere? Bruk en rund utstikker og som du drar rundt hver kjeks rett etter etter at de er ferdig stekt. Ferdigstekte cookies oppbevares i en tett boks eller i en pose.

De som stekte på varmluft ble mykere i midten enn cookies stekt på over/undervarme. For å få de runde, bruk en utstikker og dra rundt mens de enda er varme.
Silje
Kan man lage disse glutenfri med å bare bytte ut hvetemel med glutenfri melblanding?
Elin Krem.no
Det har jeg ikke peiling på. Bare å prøve..