Vil du bli en krem-støttespiller og bidra til at alle oppskriftene på www.krem.no fortsatt forblir gratis for alle?
Send din gave, for eksempel kr. 39,- til VIPPS 509685 Takk for din støtte! - Hilsen Elin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Elins lubne cookies

Elins lubne cookies

Det er en litt annerledes type cookies som verserer på sosiale medier om dagen. De er digre, litt tjukke, og når de deles, minner de kanskje mer om kake enn cookies?

Uansett, jeg bestemte meg for å teste det ut, og tok utgangspunkt i denne knallgode oppskriften på amerikanske chocolat chip cookies.

Det måtte et par forsøk til, for jeg forsto ikke helt hvordan konsistensen skulle være. I utgangspunktet ville jeg ha cookies, ikke kake, og joda. Jeg er fornøyd, jeg!

Noen putter maisennamel i deigen også, jeg droppet det, ettersom jeg er redd for å få smak av maisenna. Hvis du velger å putte maisenna i deigen vil det først og fremst gi en litt mykere cookie. Noen sier det hindrer cookiesene fra å bli for tørre.

Forskjellen på disse og vanlige cookies lager er blant annet at smøret ikke skal smeltes. Tvert i mot, smøret skal være litt fast. Massen skal ikke røres mye sammen, her skal ingrediensene bare såvidt blandes til en deig. Deretter skal deigen hvile i kjøleskapet et par timer. Minst. Du kan godt putte dem i fryseren først som sist.

Så var det stekingen. Mange oppskrifter sier du skal steke dem fra frossen tilstand. Jeg velger å steke dem fra kjøleskapstemperatur, ettersom jeg ikke er fæn av ustekt midte, noe som fort kan skje om du tar dem rett fra fryser.

Stekte to forskjellige plater, den ene på over/undervarme og den andre på varmluft. Cookies stekt på over/undervarme ble litt fastere i fisken enn de stekt på varmluft. De ble mykere inni.

Størrelsen da? Tja. Jeg valgte 80 gram, men ser noen lager cookies på 130 gram. Jeg klarer uansett bare å spise en liten bit, haha!

Elins lubne cookies (ca. 16 stk)
450 g hvetemel
180 g smør eller margarin
250 g brunt sukker (mykt farinsukker)
100 g sukker
2 egg
4 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 ts natron
1/2 ts salt
2 stk doble daim og 150 g hakket sjokolade- eller totalt 300 g-400g hakket sjokolade. Jeg blandet lys og mørk.

Slik gjør du:

  1. Vei opp sukker (brunt og hvitt) og ha i en bolle, sammen halvmykt smør/margarin i terninger. Bruk en grind i en kjøkkenmaskin, eller bare en vanlig håndmikser til å blande sukker og smør/margarin sammen. Ikke rør for mye (men sørg for at det ikke er klumper av smør).
  2. Vei opp hvetemel, natron, bakepulver, salt og vaniljesukker i en egen bolle. Rør med en visp så hevemiddel fordeles jevnt.
  3. Rør inn egg i sukker- og smørmassen.
  4. Bland inn det tørre til du har en deig. Ikke bland for mye, bruk gjerne hendene.
  5. Hakk sjokolade. Pass på at det blir noen litt store biter også. Tilsett i deigen, bruk gjerne hendene.
  6. Lag kuler på ca. 80 g og sett kjølig et par timer. Kulene kan også fryses.
  7. Stekes rett fra kjøleskap, midt i ovnen på 170 grader varmluft i ca.14 minutter – eller over/undervarme i ca. 17 minutter. Husk! Ingen ovner er like, så sjekk ut hva som funker best på din ovn. Hvis du steker på over/undervarme kan de bli litt mørke under. Da kan du evt steke dem med en ekstra plate under.
  8. Vil du ha cookiesene litt rundere? Bruk en rund utstikker og som du drar rundt hver kjeks rett etter etter at de er ferdig stekt. Ferdigstekte cookies oppbevares i en tett boks eller i en pose.

 

Vei opp alle ingrediensene før du starter. Smør/margarin skal være halvmykt.

 

Når smør/margarin og sukker er rørt sammen, tilsett egg.

 

Hell i det tørre og kna sammen til en deig. Tilsett hakket sjokolade.

 

Vei opp biter på ca. 80 g. Trill til kuler og sett kjølig et par timer.

Jeg testet ut å steke en plate på over/undervarme og en plate på varmluft.

De som stekte på varmluft ble mykere i midten enn cookies stekt på over/undervarme. For å få de runde, bruk en utstikker og dra rundt mens de enda er varme.

 

Her ser du forskjell! De til venstre er stekt på varmluft, mens de til høyre er litt fastere i fisken fordi de har stekt litt lenger på over/undervarme.


5 based on 1 reviews
2 Kommentarer
  • Silje
    Svar
    Skrevet på07:51, 7. mars 2025

    Kan man lage disse glutenfri med å bare bytte ut hvetemel med glutenfri melblanding?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins lubne cookies

Det er en litt annerledes type cookies som...

Fastelavnsblomst

Fastelavnshelg! Du har kanskje sett kremboller i sosiale...

Flettekrans med kane..

Jeg måtte bare teste ut en en fletteteknikk...

Elsabolle

Vinterferien står for døren for mange. Kanskje dere...

Sjokoladekake ala St..

Mektig, glutenfri sjokoladekake, der du i praksis lager...