Eplekakedessert fra Fjøla 

Eplekakedessert fra Fjøla 

Bilde

Bilde

Bilde

Få oppskrift på byens beste eplekakedessert

I går var jeg innom Østbanehallen, også kalt «Ø» ved Oslo S, der landslagskokk Christer Rødseth akkurat har åpnet sin nye restaurant, Fjøla. Det har gått gjetord om stedet og ikke minst om eplekaken hans, og vet du hva? Den var så god at jeg tryglet om å få dele oppskriften med dere. Det fikk jeg!

Er dette et sponset innlegg, tenker du – og tja. Det er kanskje det? For besøket mitt hos Christer i går «utviklet seg». Jeg ble nemlig helt forelska i stedet, atmosfæren og ikke minst – eplekaka.

Dette er en eplekake helt etter min smak, bygd over samme lest som eplekake i liten langpanne-oppskriftten

Bilde

Eplekakedessert fra Fjøla
100 g sukker
100 g meierismør – saltet
100 g mel
1 ts bakepulver
1 eple – syrlig, Hardanger/Granny Smith
1 egg
½ vaniljestang

Smør og sukker piskes hvitt med frøene fra en halv vaniljestang. Ha i egg, mel og bakepulver. Pisk sammen. Smør ildfaste former med temperert smør og dryss på sukker. Hell ut det overflødige. Ha i ca 80 g kakedeig og 3 store eplebåter.
Stek på 150 grader i ca 40 minutter. Etter steking, la den hvile i 10 minutter før den taes ut av formen

Karamellsaus
200 g sukker
50 g meierismør –saltet
100 g kremfløte
1 klype maldonsalt

Smelt sukker til lys karamell. Pisk inn smør og fløte. OBS! vær forsiktig, temperaturforskjell gjør at det kan boble voldsomt. Ha i maldonsalt, og sil av.

Eplekompott
2 syrlige epler, Hardanger/Granny Smith, skrelt i terninger
100 g sukker
50 ml eplejuice – ferskpresset (ikke konsentrat)

Smelt sukker til lys karamell, ha i epler og eplejuice
Kok til sukkeret er oppløst og eplebitene er møre.

Monteringen:
Ha eplekompott i formen, ha på den ferdigstekte kaken, hell over 2 ss karamellsaus. Sett lokket på formen (eller legg på et lokk av alufolie), og varm opp i ca 10 minutter på 160 grader.

Serveres med vaniljeis.

Bilde

Bilde

Bilde

Christer Rødseth fra Aurskog er medlem av det norske kokkelandslaget for juniorer og ble i sommer kåret til verdensmester i kokkefag (for andre gang) som assistent sammen med Christopher Davidsen under Global Chef Challenge i Stavanger. Han jobber i dag for SSP og er mannen som styrer Fjøla restaurant i Østbanehallen.

Bilde

Be the first to write a review
127 Kommentarer
  • Caroline Slåtta Lie
    Svar
    Skrevet på11:35, 29. januar 2019

    Det hadde vært utrolig gøy og koselig! Elsker å prøve nye steder vi ikke har spist før! Jeg ville tatt med kjæresten min hvis vi hadde vært så heldige og vunnet 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:47, 29. januar 2019

      Konkurransen var for noen år siden…dessverre.

  • Caroline
    Svar
    Skrevet på00:12, 2. oktober 2021

    Hei. Hvor mange porsjoner er denne oppskriften til? 😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:17, 5. oktober 2021

      4 eller 5 stk

  • BjV
    Svar
    Skrevet på20:55, 28. desember 2021

    Hvor store/små skal porsjons formene være ?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:32, 2. januar 2022

      ca 10 cm i diameter.

1 5 6 7

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...