Din handlekurv er nå tom!
Focaccia tangzhong
Salat, lasagne, eller kanskje bare noe ekstra godt brød til koldtbordet? Focaccia tangzhong style ble akkurat så saftig, mykt og godt som jeg hadde håpet på!
Prøvebakte en «vanlig» focacciaoppskrift i påsken, men syntes ikke den ble saftig nok, dermed måtte det en tangzhong-oppskrift til. Og hurjedamej så stor forskjell det ble på de to! Har brukt mer væske enn normalt, og jada, tyt øra mine fulle om at deigen blir klissete (det ble den nemlig ikke!) – det gjør uansett ingen ting, denne skal rett i en langpanne. Isi pisi!
Bruker en god olivenolje når jeg baker salt focaccia – syntes det gir best smak, men det er opp til deg å velge hva du vil bruke.
Hvis du ikke vet hva tangzhong er, les deg opp her
Salt focaccia tangzhong
Jevning:
50 g hvetemel
2.5 dl (250 g) væske – melk eller vann
resten:
450 g hvetemel
2 dl (200 g) væske – melk eller vann
15 g fersk gjær
14 g salt
2-3 ss olje + olje til form + 2-3 ss god olivenolje til toppen
flaksalt
urter (rosmarin, timian, oregano etc) friske eller tørre
Slik gjør du:
1. Varm jevning i en kjele til den tykner. Bland avkjølt jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og olje), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 15 min. Tilsett salt. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten (Dra deigen mellom fingrene som vist på bildet til høyre). Ha i olje helt til slutt og la maskinen jobbe et par minutter for å smøre deigen inn.
3. Pakk bakebollen inn i en pose. Deigen settes på benken til den hevet til dobbel størrelse.
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, hell den i en godt smurt langpanne ca. 30 x 40 cm. Har du ikke langpanne, klem deigen ut på et bakepapir med olje. Dra over på en bakeplate.
5. La heve i ca. en time (sett gjerne over en kum med varmt vann).
6. Ha på 2-3 ss god olivenolje, stikk fingrene godt nedi deigen og dryss på ønsket krydder (jeg brukte en tørket blanding med franske urter) pluss flaksalt på toppen. Bruk gjerne soltørket tomat eller oliven som klemmes i deigen.
7. Stekes på nest nederste rille (varmluft – pizzaeffekt) 230 grader i ca. 8-12 minutter.
Rør inn et par ss olje på slutten av eltingen, slik at deigen blir «smurt». Dra plast over bakebollen og la stå en times tid på benken.
Hell deigen over i en godt smurt langpanne, eller på en plate. La heve 1- 1.5 timer til. Sett gjerne over en kum med varmt vann.
Smør deigen inn med olje, stikk fingrene nedi deigen, dryss på urter og flaksalt. Stek i varm ovn, nest nederste rille, 230 grader (varmluft med pizzaeffekt) til den er gyllen.
Helt fantastisk nydelig brød, mykt, luftig og småsalt. Kan bakes dagen før det skal spises. Kan fryses.
Therese
Står til heving nå! Gleder meg. Takk for nok en tangzhongperle.
Monica
Den beste jeg har smakt OG bakt👍🤗
Wenche B Sandberg
Hei
Kan glutenfri melblanding brukes til denne med denne metoden?
Elin Krem.no
Har ikke testet det.
Mari Hellesøy
Nå har jeg prøvd denne oppskriften to ganger – med katastroferesultat i begge tilfellene 😭 Pleier å lykkes med gjærbakst (også tangzhong), men focaccia er liksom min nemesis kan det virke som. Tynn, flytende deig som ikke hever skikkelig og heller ikke får farge på toppen er alt jeg får. Noen som har en idé om hva som går galt?
Elin Krem.no
Hei Mari. Mye kan tyde på at du elter for mye. At all stivelse i deigen blir brutt ned. Det skjer når deigen blir for varm eller når den eltes for mye. Til neste gang: elt heller kortere tid. Stek på god varme, så skal du se den blir flott! Lykke til!
Karin Vist
Melk vs. vann, hvilken forskjell utgjør det?
Elin Krem.no
Melk inneholder melkesukker, noe som er med på å gi bakverket farge. I tillegg er det litt fett som gjør bakverket mykt.
Malene Skoghei
Mmmmm tusen takk for en fantastisk oppskrift!!! Brukte faktisk deigen til pizzadeig! Det blei full innertier!!
Sabine Groven
Kjæresten spurte om jeg ikke kunne lage hans favoritt; focaccia. Brukte denne oppskriften og det ble SÅ bra!! Helt utrolig konsistens, perfekt stekt og han er megafornøyd. Har spist kvarte allerede 😉 Tusen takk for grundig forklaring og god oppskrift som alltid.
Tina
Jeg skal ha 14 personer på tapas på fredag! Kan jeg lage denne i dag og fryse ned?
Elin Krem.no
Det kan du gjerne gjøre.
God oppskrift!
Heilt fantastisk oppskrift👍👍 sinnsykt god og saftig – ingen tvil om at dette blir fast focacciaoppskrift! Takk🙌
Guro
Tenkte å lage denne til 17.mai , men er usikker på dette med fersk gjær og kaldt vann…? Hva gjør jeg med gjæren?
Elin Krem.no
Du putter gjæren rett i bakebollen.
Pia
Kan man bruke tørr gjær på denne ?
Elin Krem.no
ja,det går fint
Gunhild
Lagde denne i dag, saftig og god, men den er jo helt flat. Stemmer det at en skal bruke en stor langpanne til bare 500gr mel? I andre oppskrifter blir det jo brukt 1 kg. Den hevde fint, både i bollen og i formen, men den er veldig tynn og flat….
Elin Krem.no
Foccacia tangzhong har en tendens til å bli flat dersom den ikke er nok stekt eller har hevet for mye. Langpannemålene står i oppskriften, men ønsker du den større og tykkere kan du bare doble oppskriften.
Tonje Larsen
Jeg har veldig lyst å lage focaccia i dag, men har bare tørrgjær. Hvor mye tørrgjær utgjør 15 gr fersk gjør?
Elin Krem.no
3.6 gram eller litt over en teskje
Lill Tove Smedsrud Nyland
Denne må jeg teste, men jeg har ikke havsalt/flaksalt, kan jeg drysse på litt vanlig salt?
Elin Krem.no
ja, det kan du. Problemet med vanlig salt er at det kan smelte på overflaten.
Lindberg
Kan denne kaldheves over natten?
Elin Krem.no
Ja, det går fint. Husk å havere gjærmengden.