Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Formkake med sitron og solbær

Da jeg spurte følgerne mine på Instagram hva de ønsket å se mer av på krem.no denne høsten, svarte overraskende mange at de ville se flere formkaker. Hæ? Leste jeg riktig? Hurra! Let’s make formkake great again!

Formkaker er saftige, holdbare og ikke minst enkle å lage. Jeg lager dem stort sett alltid etter likeverdighetsprinsippet, altså like mengder med egg, mel, sukker og egg (tar i bakepulver og vaniljesukker og evt. litt væske på skjønn). Så justerer jeg oppskriften ettersom hvor stor form jeg har.

I dag hadde jeg bestemt meg for å bruke en form på en liter. Da ble det magiske tallet 165 (gram). Forma ble full, noe som gjør at steketiden blir lang (rundt en time). Kaka kunne godt vært laget i en 1.5 liters form.

Valgte å bruke sitron i kaka, men slang oppi noen solbær også (150 gram).

Jeg har skrevet og sagt mye om å lage formkake tidligere og har viet et helt kapittet om emnet i boka mi Alle kan bake, men her er noen viktige punkt for å lykkes:

1. Sørg for å ha romtempererte ingredienser. Smør/ margarin kan skjæres i tynne skiver og legges utover en tallerken, gjøres mykt i mikro eller skjæres med ostehøvel. Egg kan tempereres ved å legges i varmt vann.

2. Pisk sukker og smør GODT. Det skal være helt lyst. Grunnen er at du skal piske inn så mye luft som mulig. Luftboblene utvider seg når de kommer i ovnen og hjelper kaka å heve/ få den perfekte konsistensen.

3. Ikke rør for mye etter at melet er hatt i. Jo mer du aktiverer glutenet i melet, jo seigere kake får du.

4. Stek kaka lenge nok. Bruk en bakepinne og sjekk om kaka er ferdig. Stikk den i midten. Henger det deig igjen på pinnen, stek lenger. Kaka er ferdig når det ikke henger mer deig igjen på pinnen.

Sitronformakake med bær (1 liter)
​165 g sukker
165 g smør/ margarin
165 g hvetemel
3 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 dl sitronsaft (ca. saften fra en halv sitron)
Revet skall av en hel sitron
evt. 150 gram bær (jeg brukte solbær)

Melisglasur etter ønske (melis og vann røres sammen til passe tykk konsistens) Kaken er dekorert med tørkede blomster.

Slik gjør du:
1.     Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin). 
2.     Rør inn ett og ett egg. 
3.     Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. 
4.     Rør inn sitronsaften med raspet sitronskall til slutt.
5.     Massen fordeles i en 1 liters brødform
7.     Settes midt i oven på over/undervarme 180 grader ca. 1 time – 1.5 timer.

Bruk romtempererte ingredienser. Du kan lese mer om formkaker i boken min Alle kan bake.
Pisk til margarin/ sukker er «hvitt» (eller lyst og luftig)
Sikt inn det tørre
Tilsett gjerne noen bær..
Avkjøl kaken helt. Rør sammen litt melis og vann, dryss på litt pynt (jeg har brukt tørkede blomster) om du vil og nyt!
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...