Din handlekurv er nå tom!
Fromasjkake med rabarbra
En mild fromasjkake som ikke smaker særlig mye av rabarbra. Likevel er den frisk og god. Det som fungerer så fint er kombinasjonen av smaker: den søte bunnen med mandler, den milde fromasjen og de friske jordbærene.
Har laget mandelbunnen glutenfri, noe som gjør at den kanskje henger litt dårlig i sammen. Ikke mal mandlene for grovt. Da vil den nemlig henge enda dårligere i sammen. Jeg plasserte bunnen i en kakering som ikke er tett, noe som kan føre til at kremen siger ut på kantene. Av den grunn dyttet jeg kaka rett inn i fryseren. Har du en tett kakering kan du godt la den stivne i kjøleskap.
Velger du å fryse den trenger den ca. 4-5 timer på å tine. Legg på jordbærsaus rett før servering.
Bunn (22 cm form)
200 g melis
200 g malte mandler (eller nøtter)
5 eggehviter
Fromasj:
5 eggeplommer
75 g sukker
2 dl søtet rabarbrasaft (laget av 350 g rabarbra og 100 g sukker – se forklaring lenger ned)
1-2 ss sitronsaft
7 plater gelatin
5 dl kremfløte
Jordbærsaus med biter av jordbær
1 kurv jordbær (ca. 400 g)
3 ss melis
1 ts sitronsaft
Ta av noen bær til pynt før du renser hele kurven. Mos litt over halvparten av bærene med meils og sitronsaft. Bruk en blender/ stavmikser. Del resten av bærene i biter. Rør bitene inn i de moste bærene. Hell på toppen av kaken.
Slik gjør du:
1. Start med å lage bunnen. Pisk eggehvite til skum. Tilsett melis litt etter litt. Bland inn malte mandler og ha i en springform ca. 22 cm. Stek på 175 grader over/undervarme eller varmluft i ca. 25-30 minutter. Avkjøl bunnen i formen.
2. Plasser bunnen i en ring. La det være litt plass rundt bunnen, slik at den ikke går helt ut til kanten.
3. Legg gelatinplatene i kaldt vann.
4. Lag rabarbrasaft: Del ca. 350 g rabarbra i biter, ha i kjele med 1/2 dl vann. Kok til rabarbra går i oppløsning. Sil av. Ha saften tilbake i kjelen. Tilsett 100 g sukker og kok inn til du sitter igjen med 2 dl saft.
5. Klem vannet ut av gelatinen og rør den inn i den varme saften. Tilsett sitronsaft. La saften avkjøle til den har romtemperatur.
6. Pisk en halv liter kremfløte til slapp krem. Sett i kjøleskapet.
7. Pisk sammen eggeplommer og sukker til eggedosis. Bland med bløtpisket krem. Ha i rabarbrasaften (må ikke være varm)
8. Hell fromasjen i formen. Om kakeringen ikke er helt tett, sett rett i fryser. Eller la den stivne i kjøleskap.
Husk at kaken ikke kan flyttes over på fat dersom den stivner i kjøleskap. Er den fryst kan den lett settes over på et fat.
9. La fromasjen tine 4-5 timer i kjøleskapet før du pynter og serverer.
Har prøvd å forklare fremgangsmåten som best jeg kan på bildene under: