Fromasjkake med rabarbra

Fromasjkake med rabarbra

En mild fromasjkake som ikke smaker særlig mye av rabarbra. Likevel er den frisk og god. Det som fungerer så fint er kombinasjonen av smaker: den søte bunnen med mandler, den milde fromasjen og de friske jordbærene.

Har laget mandelbunnen glutenfri, noe som gjør at den kanskje henger litt dårlig i sammen. Ikke mal mandlene for grovt. Da vil den nemlig henge enda dårligere i sammen. Jeg plasserte bunnen i en kakering som ikke er tett, noe som kan føre til at kremen siger ut på kantene. Av den grunn dyttet jeg kaka rett inn i fryseren. Har du en tett kakering kan du godt la den stivne i kjøleskap.

Velger du å fryse den trenger den ca. 4-5 timer på å tine. Legg på jordbærsaus rett før servering.

Bunn (22 cm form)
200 g melis
200 g malte mandler (eller nøtter)
5 eggehviter

Fromasj:
5 eggeplommer
75 g sukker
2 dl søtet rabarbrasaft (laget av 350 g rabarbra og 100 g sukker – se forklaring lenger ned)
1-2 ss sitronsaft
7 plater gelatin
5 dl kremfløte

Jordbærsaus med biter av jordbær

1 kurv jordbær (ca. 400 g)
3 ss melis
1 ts sitronsaft
Ta av noen bær til pynt før du renser hele kurven. Mos litt over halvparten av bærene med meils og sitronsaft. Bruk en blender/ stavmikser. Del resten av bærene i biter. Rør bitene inn i de moste bærene. Hell på toppen av kaken.

Slik gjør du:
1. Start med å lage bunnen. Pisk eggehvite til skum. Tilsett melis litt etter litt. Bland inn malte mandler og ha i en springform ca. 22 cm. Stek på 175 grader over/undervarme eller varmluft i ca. 25-30 minutter. Avkjøl bunnen i formen.
2. Plasser bunnen i en ring. La det være litt plass rundt bunnen, slik at den ikke går helt ut til kanten.
3. Legg gelatinplatene i kaldt vann.
4. Lag rabarbrasaft: Del ca. 350 g rabarbra i biter, ha i kjele med 1/2 dl vann. Kok til rabarbra går i oppløsning. Sil av. Ha saften tilbake i kjelen. Tilsett 100 g sukker og kok inn til du sitter igjen med 2 dl saft.
5. Klem vannet ut av gelatinen og rør den inn i den varme saften. Tilsett sitronsaft. La saften avkjøle til den har romtemperatur.
6. Pisk en halv liter kremfløte til slapp krem. Sett i kjøleskapet.
7. Pisk sammen eggeplommer og sukker til eggedosis. Bland med bløtpisket krem. Ha i rabarbrasaften (må ikke være varm)
8. Hell fromasjen i formen. Om kakeringen ikke er helt tett, sett rett i fryser. Eller la den stivne i kjøleskap.
Husk at kaken ikke kan flyttes over på fat dersom den stivner i kjøleskap. Er den fryst kan den lett settes over på et fat.
9. La fromasjen tine 4-5 timer i kjøleskapet før du pynter og serverer.

Har prøvd å forklare fremgangsmåten som best jeg kan på bildene under:

Pisk marengs av melis og eggehvite. Rør inn malte mandler eller nøtter.

Ha i en form ca. 22 cm. kledd med bakepapir. Stek på 175 grader i 25-30 min.
Lag rabarbrasaft: Kok opp vann og rabarbra.
Sil av, hell tilbake i kjelen og tilsett 100 g sukker. Kok inn til du har 2 dl.
Det blir ofte en løst «lokk» på bunnen. Bare plukk det av, eller legg bunnen med den løse toppen i ringen.
Pisk slapp krem av kremfløten, pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
Bland inn kremfløte i eggedoisisen..
Husk å ha gelatin i den varme rabarbrasaften, så avkjøl. Hell den romtempererte saften i krem/eggedosis.
Hell fromasjen i ringen. Sett den raskt i fryseren, hvis ikke vil den trolig renne ut av formen.
Kaken tinte et døgn i kjøleskap, jeg dro av ringen etter et par timer. Mos jordbær og kutt resten av bærene i staver.
Bland staver av hele bær og moste bær sammen. Hell over kake, men ikke så mye at det renner utenfor. Kaken er holdbar i kjøleskap i 4-5 dager.








Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...