Din handlekurv er nå tom!
Fudge med vaniljesmak
Jeg har laget fudge for første gang. Det vil si, jeg har laget det før, men aldri turt å lage det sånn ordentlig med å kjøre mikseren i kjelen for å gjøre den pakket med luft. Men i dag gjorde jeg det, og jeg fikk det til! Denne oppskriften har faktisk stått på krem.no før i tiden. Det er en engelsk oppskrift og med noen få justeringer funket den som bare det!
Grunnen til at jeg ikke har turt å lage denne godisen før er fordi jeg har vært redd for ikke å få til den spesielle konsistensen fudge har. Når man tilfører karamellmassen luft vil den sukre seg, men det er forskjell på kontrollert sukring og ukontrollert. En fudge skal ha små krystaller og være myk. Sukrer massen seg ukontrollert oppstår det store krystaller, fettet skilles ut, og det smaker ikke bra. Trikset er å tilsett glukose. Det hadde ikke denne oppskriften opprinnelig, så det har jeg tilsatt.
Så, hvordan lykkes? Første bud: skaff deg et digitalt termometer. Da har du mye større sjanse for å lykkes. Massen kokes til ca. 115 grader. Hvis du ikke har et termometer kan du teste massen i et glass med kaldt vann. Klarer du å forme en myk kule av massen er den ferdig kokt. Hvor lang koketid massen trenger avhenger av hvor stor/ vid kjelen din er, så ikke stol på klokka når jeg sier at jeg brukte ca. 20-25 minutter på å nå 115 grader. Da kokte jeg på litt over middels varme.
Jeg brukte vaniljeekstrakt, men du kan gjerne bruke vaniljesukker, ekte vanilje, vaniljepasta eller en annen form for vaniljesmak.
Har du ikke miksmaster, bruk håndkraft og rør til massen begynner å bli tykk. Først da er den ferdig. Helles i en flat firkantet form og settes til avkjøling. Skjær i passe store biter. Oppbevares i tett boks/ pose i romtemperatur.
Fudge med vaniljesmak
50 g smør
450 g sukker
3 dl fløte
1 1/2 dl helmelk
50 g glukose
2-3 ts vaniljeekstrakt eller 4-5 ts vaniljesukker (eller 1-2 stk hel vaniljestang)
Slik gjør du:
1. Kle en ikke alt for stor firkantet form med bakepapir (ca. 20 x 20 cm, minimum 5 cm) dyp).
2. Ha sukker, fløte, smør, melk, glukose og smak i en tykkbunnet kjele.
3. Rør under kokingen for å forhindre at massen svir seg. Kok til massen er ca. 115 grader (eller til den kan formes til en kule i kaldt vann). Ta kjelen av platen og la den stå litt før du starter røringen.
4. Rør kraftig til massen tykner (bruk gjerne en mikser).
5. Hell massen i forma og sett kjølig til den har stivnet helt. Når fudgemassen er helt stivnet has den ut av forma og skjæres i firkanter med en skarp kniv.
Om ønskelig kan fudgen tilsettes forskjellig smak.
Her følger tre forslag:
225 g melk- eller kokesjokolade
115 g hakkede mandler, hasselnøtter, valnøtter el.lign
115 g kandisert frukt (kirsebær, appelsinskall, dadler el.lign)
Sjokolade tilsettes under koking, tørket frukt tilsettes etter at fudgen er dratt av platen.
Therese Kvinge
Kan jeg ikke helle massen i en kjøkkenmaskin? (Har ikke håndmikser) 🙈
Elin Krem.no
Klart du kan! Bruk grind..
Nora stöckel
Det lurte jeg også på, men har det noe å si at bollen til kjøkkenmaskinen er kaldere enn kasserollen?
Elin Krem.no
Neida, det er helt ok at massen blir litt avkjølt før du kjører i gang.
Nathalie
Hvordan kan man oppbevare disse?
Pakke de inn i noe? Eller på glass?
Hva er best?
Elin Krem.no
Pakke inn tett, enten i glass eller pose. Oppbevar i romtemperatur.
Kine
Hurra for fudge oppskrift😁 Hvor kan jeg kjøpe glukose?😁
Elin Krem.no
Det mener jeg du får kjøpt på Coop Obs og Meny
Layla
Hei. Takk for oppskrift skal prøve den. Men lurer på hva er glukose??
Elin Krem.no
Glukosesirup tilsettes for å gi en smidig konsistens. Det forhindrer krystallisering og tilsettes i sukkerlaker som skal kokes (eksempel karameller).
Klar sirup som benyttes blant annet i marsipan for smidig konsistens og til koksboller. Sirupen utvinnes fra stivelse. Kjøpes på blant annet coop obs.
Les mer om sukker her
Elizabeth
Hei, dette må prøves😍😋Men hvor får jeg tak i glukose?
Elin Krem.no
Det mener jeg du får kjøpt på Coop Obs og Meny
Ingrid Jakobsen
Må ha det inn med teskje: hvis man tilsetter sjokolade, da mener du smeltet sjokolade og ikke hakka biter?
Elin Krem.no
Fudgen er jo kjempevarm, så hakket sjokolade er det du skal bruke. Den smelter raskt.
Inger-Johanne
Hvor lang holdbarhet tror du disse vil ha i en boks innen de blir tørre og kjedelige? Tenker om det fungerer å lage til jul allerede nå.
Elin Krem.no
Fudge har laaang holdbarhet, dette er nesten bare sukker, men de vil tørke ut og bli harde etter hvert. Oppbevares i tett pose eller boks. Om du vil lage dem nå eller vente litt er opp til deg 😉
Elin Krem.no
..jeg skal også skynde meg å si at som vanlige karameller kan fudge sukre seg lett. Da blir de dessverre ikke like gode…
Janne-Lene Svensli
Tror du det vil fungere å bruke Gryr fløteerstatning i stedet for vanlig fløte i disse? Og Gryr havremelk i stedet for helmemelk?
Elin Krem.no
Det er jeg neimen ikke sikker på. Har Gryr de samme egenskapene som fløte mht. fettprosent, (melke)sukker?
Ingunn Jordheim
Kan man erstatte glukose med sirup? 🤔 eller blir det bare tull..?
Så kjempegode ut! Må prøves.
Elin Krem.no
Sirup har ikke de samme egenskaper som glukose, så jeg ville ikke byttet det ut.
Ryanne
Jeg byttet ut glukose med lys sirup og h- melk med lettmelk. Gikk helt fint 😊
Kari Kjøniksen
Fudge er verdens beste godis. Jeg pleier å lage den som baileys-fudge ved å tilsette en dl whisky på en ca 1.3 kg porsjon. Gir deilig aroma og et hint av baileyssmak. Skal teste denne oppskriften, fudge er et kunststykke å få til bra 😃
Elin Krem.no
Så gode smaker! Helt enig, det er et kunststykke. Til min store skuffelse har noen av mine biter allerede sukret seg…
Kari Kjøniksen
Sånt skjer. Jeg skulle nok klart å få dem i meg uansett, eller knus dem og bruk dem i cookies, yum. Har faktisk en kunde helt i New York som bestiller fidge av meg, moro siden jeg bare er en stakkars selvlært hobbybaker.
Nina Bakke
Det er flytende glukose ikke sant? Jeg fikk ikke pisket min stiv jeg 🤔 den ble bare klissete og ganske renende. Hva kan jeg ha gjort feil? Hmm
Elin Krem.no
Ja, flytende glukose. Kokte du den lenge nok?
Camilla Dalland
Må lage! Har sirup (helt lys) med glukose(fra dan sukker kjøpt i Sverige
Elin Krem.no
Glukose fra Sverige eller andre land funker fint 😉
Hildegunn Gangstad
Blir det lakrisfudge om jeg tilsetter lakrisrot?
Elin Krem.no
Veit ikke! Har aldri brukt lakrisrot.
Mona Wahlstrøm
Min står nå i kjøleskap. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Ble ikke sandaktig konsistens som da jeg fulgte en oppskrift med søtet kondensert melk.
Men den er ikke så stiv som jeg trodde. Hvis den ikke blir stiv nok, bruker jeg den i makroner eller som fyll i konfekt.
Hanna
Tror du denne oppskriften vil fungere med annen type melk? Feks havremelk?
Elin Krem.no
Jada, går sikkert fint!
Hanne
Er glukose og glukosesirup det samme? Jeg fant glukosesirup fra Dan Sukker hos Coop… Kan jeg bruke samme mengde?
Elin Krem.no
Det det.
Stine
Fudgen jeg lagde ble veldig hvit. Fulgte oppskriften din til punkt og prikke, kokte opp blandingen sakte til 115c. Har prøvd meg på to andre oppskrifter i ettertid og synes din ble best på konsistens. Har du noen tanker om hvorfor jeg ikke fikk mer farge på fudgen? Ser for meg at smaken blir ekstra god med litt karamelisering.
Elin Krem.no
Kjører du på med mer varme vil den få farge.
Monica Brunstrøm
Kan jeg bytte ut melk med baylis mon tro?
Elin Krem.no
bare å prøve..
Hanne
Disse ble veldig veldig gode!! Har prøvd å lage fudge før uten å få det til, men med denne oppskriften gikk det bra:)
Cecilie Hansen
Funka fint uten glukose. Veldig gode🥰
Monica Sjaavaag
Hei Elin,
Prøver og få tak i et termometer som er bra.
Har du tips for hva jeg skal kjøpe?
Ser at du har et som du bruker til fudge karamellene, hvor er det kjøpt?
Hilsen
Monica
Elin Krem.no
Jeg har et som er kjøpt på Kitchn. Heter Gefu. Bra!
Tale Marie Karlsson-Drangsholt
Takk for super oppskrift! Tålmodigheten min ble riktignok satt på prøve da det tok tid å nå 115c, men verd å vente på. Pisket massen en god stund på full guffe i kjøkkenmaskin. Resultatet var supert! Prøvde noen med valnøtter i og det synes jeg var en super kombo.