Fylte kjeks

Fylte kjeks

I serien «Elin gjør ting hun ikke har gjort siden hun hadde regulering på tenna», har vi i dag kommet til Strassburgere. Eller kjeks, på godt norsk. Da jeg startet konditorutdanningen min var dette hva som møtte meg. To uker med sprøyting av strassburgere. Vi lagde noen litt store, i et spesielt mønster. De ble ikke lagt sammen med fyll i midten, men det gjorde jeg i dag.

Smått er godt tenker jeg, men selvfølgelig kan du lage disse i den størrelsen du selv ønsker. Om du ikke vil fylle dem er de perfekte å ha til te- eller kaffekoppen, nesten som sånne smørkjeks du kjøper i utlandet…

Å sprøyte ut strassbrugere, sånn jeg husker det, var et slit. Massen var skrekkelig fast. For at du skal få til å sprøyte i det hele tatt har jeg derfor tatt meg noen friheter og tilsatt litt mer egg. Da flyter småkakene litt mer ut i ovnen, det syntes jeg ikke gjør noen ting.

Jeg har til disse kakene brukt en sprøytepose med tyll nummer 8. Du kan bruke hvilken tyll du vil, men den må ha en god åpning. Om du ikke har tyll kan denne deigen trilles til kuler og settes på plate. Blir deigen din for fast? Tilsett 1-2 ss vann for å gjøre den bløtere.

Det er bare fantasien som setter grense for hva du kan gjøre med disse: dyppe i sjokolade, legge sammen med litt syltetøy, nougat, ganache eller curd tilsatt litt gelatin. Eller du kan putte andre smaker i deigen som for eksempel revet sitronskall eller appelsin, kakao eller finhakkede nøtter.

Fylte kjeks
200 g hvetemel
15 g potetmel
150 g mykt smør
100 g melis
2 ts vaniljesukker
1 egg
1 eggeplomme
ca. 1 ss sitronsaft
(evt. 1-2 ss vann om massen er veldig fast)

Fyll:
50 g mykt smør
120 g melis
2 ss sitronsaft
revet skall av 1/2 sitron (kan sløyfes)
Rør sammen melis og smør til det blir lyst og luftig. Tilsett smak.

Slik gjør du:
1. Pisk smør og melis lyst og luftig.
2. Tilsett egg og eggeplomme.
3. Sikt inn det tørre og sitronsaft.
4. Ikke rør for mye etter at det tørre er hatt i.
5. Sprøytes ut på plate med bakepapir/ evt trill kuler av deigen og sett på plate.
6. Stekes på 180-200 grader til kjeksen har gyllen farge (ca. 10 min).
7. Avkjøl og fyll. Pakk i tett boks og oppbevares i romtemperatur.

Strassburgere helt til venstre. Testet litt forskjellige størrelser og mønstre.

Legg kjeksen sammen med sitronfyll, eller bruk et annet fyll du liker.

Holdbarhet i et par måneder i en tett boks (uten fyll – et halvt år, minst, eller til de blir harske). Oppbevar i romtemperatur.

Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits