Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Grovbrød – tangzhong

Grovbrød – tangzhong

Det nye året er kun et par dager gammelt, men konditoren baker igjen! En spørreundersøkelse på Instagram sier meg nemlig at det er grov bakst dere vil ha. Og aller flest vil ha brød. Grovbrød. Da måtte jeg jo bare prøve å bake disse brødene med tangzhong-jevning. Er dette ukjent for deg, sier du? Da kan du lese mer om den japanske bakemetoden her

Jeg bakte halve oppskriften av den jeg har lagt litt lenger ned her. Det ble en liten deig. Min bakemaskin er stor, og å bake små deiger i store maskiner er ikke så lett. Opplever du at deigen ikke kommer sammen, at den bare står å rører uten å dra ingrediensene sammen? Stopp maskinen og skrap opp og ned fra bunnen. Jeg måtte gjøre det mange, mange ganger. Til din info: Dette blir en deig som ikke slipper kanten (min slapp aldri). Den blir likevel eltet, og jeg klarte jammen å ta en slags glutentest. Deigen eltet totalt ca. 25 minutter, først på lav fart, så de siste fem minuttene på høyere fart.

Grovbrød tangzhong (2-3 brød)
Jevning:
500 g (5 dl) vann
100 g hvetemel

Resten:
200 g (2 dl) vann
40 g gjær
200 g hvetemel
300 g sammalt hvete grov
200 g siktet rug
50 g linfrø
12 g salt (ca. 4 ts)
4 ss olje


Slik gjør du:
1. Lag jevningen ved å varme mel og vann til ca. 65 grader. Avkjøl.
2. Vei opp og ha jevningen + resten av ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og olje.
3. Kjør deigen sammen, stopp og skrap opp fra bunnen om det trengs.
4. Etter ca. 15 minutter, tilsett salt og olje.
5. Kjør deigen på lav fart i ca. 20 minutter, skru opp farten litt og elt kraftig siste fem minuttene.
6. Sett deigen under plast, la den stå på benken en times tid.
7. Del deigen i to eller tre. Slå opp brødene som vist på bildene under. Legg deigen i form eller på plate. La etterheve i 1-1.5 timer.
8. Sett ovnen på 280 grader. Sett inn en langpanne når du varmer opp ovnen. Pensle eller spray brødene med vann før steking. Sett brødene inn i ovnen når den er ca. 280 grader. og slå ca. 1 dl vann i pannen samtidig med at brødene settes inn. Sett brødene litt ned i ovnen.
9. Skru ned ovnen til 240 grader etter 4-5 min og stek videre i ca. 40 minutter.
10. La brødene avkjøle litt før du heller dem ut av formene og avkjøler på rist.

Start med å flate ut deigen omtrent så lang som du ønsker brødet å bli. Brett øverste del inn mot midten, bank deigen, gjenta (omtrent som når du lager en rullekake) – helt til du har en pølse av et brød.

Pølsen legges i en ca. 1-1.5 liters form. Eller, plasser brødet på en bakeplate. Stek litt ned i ovnen, først på høy varme (280 grader). Skru deretter ned varmen og stek videre på 230-240 grader i ca. 35-40 minutter.

Av oppskriften du få her kan du lage to større brød. Jeg lagde halv porsjon deig og bakte to små brød, og angret litt på det etterpå. Men disse brødene blir så mjuke at det kanskje var likeså greit. Ikke alltid like lett å skjære…

5 based on 2 reviews
73 Comments
  • Anne Gro Engen
    Svar
    Posted at 21:12, 3. januar 2019

    Hei!!
    Som 1-mannshusholdning liker jeg å lage brytebrød i langpanne, Tror du denne oppskriften kan funke, eller blir den for stor? Oppskriften jeg bruker i dag har 750 g mel/linfrø og 5 dl væske, Kan jeg ta sjansen på full mengde?

  • Astrid Sunde
    Svar
    Posted at 21:48, 3. januar 2019

    Kan man kutte ut linfrø uten at det påvirker deigen? Astrid

  • Julia Nicolaisen
    Svar
    Posted at 08:55, 4. januar 2019

    Hei, Ellen!
    Spennfnde oppskrift!
    4 ts salt høres veldig mye for meg. Hvordan ble smaken/smaker veldig salt?

  • Linda Henriksen
    Svar
    Posted at 14:33, 4. januar 2019

    Lagde disse brødene idag, det ble 3 fine brød. Kjempe kjekt med en ny og annerledes oppskrift 😁

  • Turid Ask
    Svar
    Posted at 21:34, 5. januar 2019

    Gleder meg til å prøve – setter du brødformene i langpanna med vann, slik at de stekes i vannbad, eller på egen plate over langpanna?

  • Hildegunn
    Svar
    Posted at 23:05, 5. januar 2019

    Begynte plutselig å tenke på vørterbrød. Ser du ikkje har oppskrift på det på bloggen. Kan du bake det en dag om du likar vørterbrød sjølv? Er no lenge til jul igjen enda.

  • Posted at 01:28, 8. januar 2019

    Kan en bruke melk i stede for vann ?.eller vil det ha noen å si for resultatet? Og vår ovn går ikke høyere enn Til 230 grader. Noe jeg da bør gjøre annerledes ?

  • Elena
    Svar
    Posted at 10:38, 8. januar 2019

    Forstår jeg det riktig at de skal settes inn i kald ovn?

  • Vibeke H.
    Svar
    Posted at 18:15, 8. januar 2019

    Hvor lenge skal deigen eltes totalt?

  • Mette Nyheim
    Svar
    Posted at 10:43, 15. januar 2019

    Heisan, prøver denne oppskriften as we speak (bortsett fra at jeg ikke hadde sikta rug, så prøver med fullkornshvetemel i stedet). Er litt forvirra når det gjelder å skru ned fra 280 grader til 240, i selve oppskriften ser det ut til at man skrur ned når man har satt brødene inn i ovnen, mens litt lenger ned står det at brødene skal steke litt på 280 grader før man skrur ned. Hva er riktig? Prøver meg med å la dem stå 4-5 minutter på høy varme før jeg skrur ned (det er det jeg har pleid å gjøre med andre brødoppskrifter).

      • Mette Nyheim
        Svar
        Posted at 14:58, 15. januar 2019

        Det ble i hvert fall kjempegodt! 🙂

  • Hildegunn
    Svar
    Posted at 07:26, 17. januar 2019

    punkt 3, skal ein kjøre jevningen og resten av ingrediensane saman? Kanskje du bør få inn i framgangsmåten kortid ein skal blande inn jevningen.

      • hildegunn
        Svar
        Posted at 18:41, 19. januar 2019

        Var ikke uklart for meg, men skulle min mann eller nokon som ikke er så flinke på kjøkkenet laga desse brøda, så hadde det vært uklart. Var berre det eg tenkt på at ikkje alle er like flinke på kjøkkenet og må ha det inn med t-skei

  • Marit
    Svar
    Posted at 14:41, 21. januar 2019

    Hei. Spennende oppskrift. Hvilke eventuelle endringer på oppskriften ville du gjort om du skulle bakt den med speltmel?

  • Anita Marie Hollingsether
    Svar
    Posted at 21:43, 31. januar 2019

    Takk for mange flotte oppskrifter! 🙂
    Jeg har lyst å prøve tangzhong-metoden med disse kilospakkene med ferdig melblanding, som «Grovbakst » fra Møllerens, og «Kornbrød» fra Regal.
    Hva blir tangzhong-oppskriften da?

  • Kristin
    Svar
    Posted at 11:37, 6. februar 2019

    To spørsmål:
    1. Må jevningen alltid lages med hvetemel?

    2. Kan man bake tangzhong med økologisk mel?

  • turid Kock
    Svar
    Posted at 10:28, 7. februar 2019

    Jeg har lyst å bake dette brødet, men min ovn går bare til 250. Har det mye å si for stekingen av brødet?

  • Hege Thommesen
    Svar
    Posted at 23:26, 7. februar 2019

    Hei! Jeg liker langtidshving veldig godt! Hvordan vil du si det fungerer med tangzhong?

  • Posted at 14:12, 12. februar 2019

    Hei, har akkurat oppdaget denne bloggen (etterat du var på God Morgen) Bakte brød med havregrøt og er kjempefornøyd men savnet litt tyggemotsand, Tenker derfor på å prøve denne oppskriften. Etter hva jeg forsår så skal ikke fordeigen her settes dagen i forveien? Jeg lurer også på om hvis jeg puttter i litt solsikke/gresskarkjerner, skal jeg da fjerne noe annet, eller kan jeg ta en neve og hive opp i deigen.
    Kjempefin blogg du har 😀

      • Posted at 09:15, 14. februar 2019

        Takk, da blir det grovbakst i helgen. En ting til, jeg har to barnebarn med søliaki, kan jeg bake glutenfrie brød på denne måten ved å bytte ut melet med glutenfritt?

  • siv unni bentehaugen
    Svar
    Posted at 22:26, 13. februar 2019

    Hei
    jeg vil prøve å bake med den nye tangzhong metoden du har på grovbrød, viss jeg dobler oppskriften, skal jeg da også doble jevningen også
    . gleder meg til å prøve ut disse brødene. så deg på frokost-tv,så da ble jeg oppmerksom på bloggen din, den er veldig bra

  • Else Marie Eriksen
    Svar
    Posted at 19:28, 20. februar 2019

    Kan deigen settes til kaldheving dagen før? andre ting å ta hensyn til da?

  • Gerd Rinker
    Svar
    Posted at 19:03, 27. februar 2019

    Hei, jeg har doblet oppskriften, bortsett fra gjæren ( 50g.) Deigen ble veldig klissete ! Er du sikker på at forholdet mellom vann og mel blir riktig!?

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...