Din handlekurv er nå tom!
Grove horn med ost og skinke + tacosnurrer
Tips til matpakka
BLØTLEGGING
For å unngå at grovt brød blir tørt kan man bruke flere teknikker. Skal du bake med hele korn trenger disse å bløtlegges i minimum en time. Det er fordi de skal trekke til seg mest mulig væske, hvis ikke vil kornene trekke til seg væske fra deigen / det ferdige bakverket.
SKÅLDING
Ved å helle kokende vann over det grove melet, blande det sammen og la det stå 30-60 minutter oppnår du samme effekt som når du bløtlegger korn. Melet trekker til seg fuktighet og sveller. Det gjør at det ferdige brødet eller bakverket ikke vil oppleves tørt, men snarere bli saftig og holdbart.
Deigen er god å jobbe med, og du bestemmer selv hva du vil lage av den: rundstykker, horn, snurrer eller brød. Jeg liker å bake smått, derfor ble mine horn og snurrer små og mange. Deigemnet jeg kjevlet ut til en runding med 8 horn veide 375 gram. Vil du lage emnene større, husk at dette er grovt og veldig mettende. Ikke som å spise en hvetebolle. Det kan fort blir for mye «brød» i horn og snurrer, av den grunn kjevler jeg deigen temmelig tynn og har på godt med fyll. De små snurrene og hornene vil da tine raskere i matboksen.
PS. Horn kan godt lages uten fyll også!
Skålding:
400 g sammalt hvete fint
50 g rugmel fint
6 dl kokende vann
Bland i en bakemaskin så det går sammen (skrap opp fra bunnen for å få med alt melet). La stå på kjøkkenbenken i 30-60 minutter før du tilsetter:
350 g hvetemel
4 ts salt
2 dl kaldt vann
30 g gjær
2 ss olje
Slik gjør du:
La skåldingen stå i minimum 30 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og elt på mellomfart i ca. 10 minutter. Skru opp farten siste 4 minuttene og elt kraftig. Pakk bollen inn i en tett pose (eller lign) og la deigen heve til dobbel størrelse ca. en time.
Se på bildene under og lag snurrer eller horn etter ønske. La heve i ca. 1 time til før de stekes på 225 grader nederst ovnen i ca. 10 minutter (avhenger av størrelse).
Vil du heller bake halvgrove rundstykker i langpanne?
|
|
Marie
Ser godt ut! Hvor lenge skal de stekes? 🙂
Grovbakst-Elin
Ca. 10 minutter. Avhenger av størrelse.
Hilde
Disse var veldig gode, ungene elsket tacosnurrene!
Men: etter at trinn 1 (skålding) hadde fått 60 minutter på benken var blandingen fortsatt så varm at den ville drept all gjær. Blander du inn kaldt vann og mel før gjær, eller er det min bakebolle som holder eksepsjonelt godt på varmen?
Konditor-Elin
Hei Hilde. Joda, min deig er fortsatt varm når jeg har i resten, men det har gått fint. Gjør gjerne sånn du foreslår dersom du tror varmen er så hard at den dreper gjæren – tilsett iskaldt vann og mel før gjær,
Hilde
Tusen takk, da tar jeg sjansen neste gang- første gang ble det litt mye venting! Men resultatet var verdt det, altså. Disse blir en hit i matboksen til 7-åringen 😀
Eli
Hei! Jeg ønsker å ha varme tacosnurrer eller horn i matpakken. Kan man steke dem halvveis, fryse og så ta dem frosne og ettersteke ved behov ca.10-15 min? På hvilken måte kan man gjøre for å sikre at produktet blir trygt og ferskt?
Konditor-Elin
Å halvsteke fryste, grove snurrer med fyll vil jeg ikke anbefale. Det blir fort tørt og så har du problemet med å finne ut når ting er gjennomstekt (kjøttfylling). Jeg ville heller ha laget dem helt ferdig, puttet i fryser og tint i noen minutter i ovnen (varmluft 100-150 grader). Selv putter jeg disse frosne i matboksen. Da er de som regel tint til matpausen (evt. tiner jeg dem litt i mikroovn før de går i matboksen). Det er helt safe (matsikkerhetsmessig).
Vilde
Hjelp! Prøvde meg på denne oppskriften i går, men deigen ble VELDIG klissete. For å kompensere eltet jeg inn litt mer mel i forbindelse med utbakingen, men da hevet ikke hornene noe mer, heller ikke i ovnen. De ble veldig god på smak og saftig, men veldig tung og kompakt. Noen tips til neste gang jeg skal prøve denne oppskriften?
Konditor-Elin
Dette er en veldig annerledes deig – er du vant til store luftige horn er det ikke det du får her. Ja, deigen er veldig klissete, og den vil ikke heve så veldig mye i ovnen. Kan hende varmen tok knekken på gjæren? Du kan godt elte inn mer mel, men det denne deigen trenger er tid. Den vil absorbere fuktighet og bli mindre klissete etter at den er hevet. Så trenger den enda 1- 1.5 timer til etterheving. Da bør de ikke bli tunge i det hele tatt. Lykke til neste gang!
Mari
Brukte du tørr eller fersk gjær?
Konditor-Elin
Fersk!