Grove horn med ost og skinke + tacosnurrer

Grove horn med ost og skinke + tacosnurrer

Picture

Tips til matpakka

Når dattera er brødlei, da må vi finne på noe annet grovt og godt å putte i matboksen. Sammen har vi laget grove horn med ost og skinke, med pesto og spekeskinke og med pepperoni og ost. Så lagde vi en hel haug med tacosnurrer. Nå er vi klare til skolestart!
Jeg er konditor, ikke baker, og grov gjærdeig er noe jeg ikke er så begeistret for. Missforstå meg rett – jeg liker grov bakst, men jeg lykkes så sjelden med det. Ofte blir det bare tørt, tungt og tett. Heldigvis har jeg fått litt hjelp på veien: Her er tipsene for et saftig, grovt bakverk:  

BLØTLEGGING
For å unngå at grovt brød blir tørt kan man bruke flere teknikker. Skal du bake med hele korn trenger disse å bløtlegges i minimum en time. Det er fordi de skal trekke til seg mest mulig væske, hvis ikke vil kornene trekke til seg væske fra deigen / det ferdige bakverket.

SKÅLDING
Ved å helle kokende vann over det grove melet, blande det sammen og la det stå 30-60 minutter oppnår du samme effekt som når du bløtlegger korn. Melet trekker til seg fuktighet og sveller. Det gjør at det ferdige brødet eller bakverket ikke vil oppleves tørt, men snarere bli saftig og holdbart.
 
Deigen er god å jobbe med, og du bestemmer selv hva du vil lage av den: rundstykker, horn, snurrer eller brød. Jeg liker å bake smått, derfor ble mine horn og snurrer små og mange. Deigemnet jeg kjevlet ut til en runding med 8 horn veide 375 gram. Vil du lage emnene større, husk at dette er grovt og veldig mettende. Ikke som å spise en hvetebolle. Det kan fort blir for mye «brød» i horn og snurrer, av den grunn kjevler jeg deigen temmelig tynn og har på godt med fyll. De små snurrene og hornene vil da tine raskere i matboksen.

PS. Horn kan godt lages uten fyll også! 

Grov deig (kan brukes både til horn, brød, rundstykker eller snurrer)
Skålding:
400 g sammalt hvete fint
50 g rugmel fint
6 dl kokende vann

Bland i en bakemaskin så det går sammen (skrap opp fra bunnen for å få med alt melet). La stå på kjøkkenbenken i 30-60 minutter før du tilsetter:

350 g hvetemel
4 ts salt
2 dl kaldt vann
30 g gjær
​2 ss olje

Slik gjør du:
La skåldingen stå i minimum 30 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og elt på mellomfart i ca. 10 minutter. Skru opp farten siste 4 minuttene og elt kraftig. Pakk bollen inn i en tett pose (eller lign) og la deigen heve til dobbel størrelse ca. en time.
Se på bildene under og lag snurrer eller horn etter ønske. La heve i ca. 1 time til før de stekes på 225 grader nederst ovnen i ca. 10 minutter (avhenger av størrelse).

Vil du heller bake halvgrove rundstykker i langpanne? 

Picture

Mine horn er små. Denne deigklumpen veier ca. 400 gram, og det blir åtte horn. Vil du ha større horn – bare lag deigklumpen større.
Picture

Picture

Frøkna stryker på tomatpure og legger på ost og skinke. Så rulles den sammen og settes på bakebrett med spissen godt plassert på undersiden. Bruk gjerne litt vann for å få den til å hefte sammen. 
Picture

Tacosnurrer: Kjøttdeig/ karbonadedeig krydret med tacokrydder legges på deigen (vi tok tomatpure under). Litt ost, og så rulles det hele sammen. 
Picture

Også disse ble skåret i små biter. Husk at jo større de blir, jo mer lenger tid tar det å tine disse i matboksen. Dessuten – de er grove og metter veldig (blir ofte ikke spist opp hvis det blir for mye deig og for lite fyll)
Picture

Picture

Horn igjen, fylt med pepperoni og pesto + spekeskinke. Så la vi på litt Jarlsberg før de ble rullet sammen. 
Picture

Etterhevingen tar fra 1 – 1.5 timer og stekes i ovnen på 225 grader, nederste rille. Før de gikk inn i ovnen fikk de et realt dryss med revet ost på toppen. Snurrer og horn ble avkjølt på rist og lagt rett i fryseren. Klar for ventende matbokser. 
Be the first to write a review
11 Kommentarer
 • Marie
  Svar
  Skrevet på19:05, 16. august 2017

  Ser godt ut! Hvor lenge skal de stekes? 🙂

  • Grovbakst-Elin
   Svar
   Skrevet på23:37, 16. august 2017

   Ca. 10 minutter. Avhenger av størrelse.

 • Hilde
  Svar
  Skrevet på20:35, 21. november 2017

  Disse var veldig gode, ungene elsket tacosnurrene!
  Men: etter at trinn 1 (skålding) hadde fått 60 minutter på benken var blandingen fortsatt så varm at den ville drept all gjær. Blander du inn kaldt vann og mel før gjær, eller er det min bakebolle som holder eksepsjonelt godt på varmen?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på20:48, 21. november 2017

   Hei Hilde. Joda, min deig er fortsatt varm når jeg har i resten, men det har gått fint. Gjør gjerne sånn du foreslår dersom du tror varmen er så hard at den dreper gjæren – tilsett iskaldt vann og mel før gjær,

   • Hilde
    Svar
    Skrevet på20:53, 21. november 2017

    Tusen takk, da tar jeg sjansen neste gang- første gang ble det litt mye venting! Men resultatet var verdt det, altså. Disse blir en hit i matboksen til 7-åringen 😀

 • Eli
  Svar
  Skrevet på19:18, 19. januar 2018

  Hei! Jeg ønsker å ha varme tacosnurrer eller horn i matpakken. Kan man steke dem halvveis, fryse og så ta dem frosne og ettersteke ved behov ca.10-15 min? På hvilken måte kan man gjøre for å sikre at produktet blir trygt og ferskt?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:51, 22. januar 2018

   Å halvsteke fryste, grove snurrer med fyll vil jeg ikke anbefale. Det blir fort tørt og så har du problemet med å finne ut når ting er gjennomstekt (kjøttfylling). Jeg ville heller ha laget dem helt ferdig, puttet i fryser og tint i noen minutter i ovnen (varmluft 100-150 grader). Selv putter jeg disse frosne i matboksen. Da er de som regel tint til matpausen (evt. tiner jeg dem litt i mikroovn før de går i matboksen). Det er helt safe (matsikkerhetsmessig).

 • Vilde
  Svar
  Skrevet på09:01, 5. mars 2018

  Hjelp! Prøvde meg på denne oppskriften i går, men deigen ble VELDIG klissete. For å kompensere eltet jeg inn litt mer mel i forbindelse med utbakingen, men da hevet ikke hornene noe mer, heller ikke i ovnen. De ble veldig god på smak og saftig, men veldig tung og kompakt. Noen tips til neste gang jeg skal prøve denne oppskriften?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:19, 5. mars 2018

   Dette er en veldig annerledes deig – er du vant til store luftige horn er det ikke det du får her. Ja, deigen er veldig klissete, og den vil ikke heve så veldig mye i ovnen. Kan hende varmen tok knekken på gjæren? Du kan godt elte inn mer mel, men det denne deigen trenger er tid. Den vil absorbere fuktighet og bli mindre klissete etter at den er hevet. Så trenger den enda 1- 1.5 timer til etterheving. Da bør de ikke bli tunge i det hele tatt. Lykke til neste gang!

 • Mari
  Svar
  Skrevet på21:18, 13. august 2018

  Brukte du tørr eller fersk gjær?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:08, 14. august 2018

   Fersk!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...