Gâteau Saint Honoré

Gâteau Saint Honoré

Bilde

Kake med sprø butterdeig, vannbakkels, myk vaniljekrem og knasende karamell 

Detta var bursdagskaka si det gitt. 
Snøen laaaaver ned og det er i dag 44 år siden mora mi plinga på klokka på Lykkebo fødehjem og sa; nå kommer a! For første gang skjønner jeg hvorfor folk ikke liker å feire bursdager. Det betyr jo bare at du er i ferd med å bli gammal. Og det liker vi jo ikke. Aldri gøy å bli minnet på at du i dag er ett år nærmere graven. På den annen side, for to-tre hundre år siden feiret man kanskje at man hadde klart å bli ett år eldre, at ikke spedalskhet, sult og nød hadde tatt en. Så i dag velger jeg å feire livet! Ikke hvor mange år jeg er, eller har igjen, eller hvor mange grå hår som har kommet i løpet av det siste året, eller hvor lenge jeg har igjen til overgangsalderen, eller hva man sitter igjen med i pensjon når den dagen kommer, eller hva som kan skje når man blir femogførr.

Drit i det.

Lukk øya et lite sekund, glem alt annet og spis posh kake. 

Denne kaken skal originalt lages med chiboust krem (blanding av italiensk marengs og vaniljekrem). Det må du gjerne gjøre! Jeg valgte imidlertid å lage den med vaniljekrem utblandet med vanlig kremfløte. 

Gâteau St Honoré
3 plater frossen butterdeig
1 porsjon vaniljekrem
1 porsjon vannbakelsdeig
1/3 l kremfløte
4 plater gelantin

karamell:
200 g sukker 
1 dl vann

Slik gjør du:
1. Tin frossen butterdeig en halv time og kna dem sammen. Kjevle ut på en bakeplate kledd med bakepapir og skjær ut en ring ca. 25 cm. Prikk godt med en gaffel.
2. Lag vannbakkelsdeig. Ha den i en sprøytepose og sprøyt på butterdeigen (se bildet). Resten lager du små kuler av. De skal være på størrelse med en golfball. Stek bunne på 220 grader i 25-20 minutter. Stek profitorolls (vannbakkelskuler) i 20-25 minutter på samme temperatur.
3. Kok vaniljekrem og la den bli helt avkjølt.
4. Pisk slapp krem av kremfløten. Sett den i kjøleskap.
5. Legg gelatinplatene i vann i 5-10 minutter. Klem ut vannet og smelt over vannbad eller i mikro-ovn sammen med 3-4 ss med vaniljekremen. Bland inn resten av vaniljekremen, deretter blandes den piskede kremen inn.
6. Lag små kryss i vannbakkelskulene og sprøyt inn vaniljekrem. Sprøyt vaniljekrem i kakebunnen. La det bli igjen litt vaniljekrem til finishen. Sett alt i kjøleskap mens du lager karamell.
7. For best kontroll, lag en sukkerlake av sukker og vann og kok den til den har en lys karamellfarge. Dypp vannbakkelskulene i karamellen. Sett til slutt kulene tett i tett på ringen, fest med karamell. Sprøyt i resten av vaniljekremen med en flat, glatt tyll.
8. Lag krøller av karamell (se bildet). NB! Ikke legg på karamell-krøllene før kaka skal spises. (De smelter på kremen).
   

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Be the first to write a review
3 Kommentarer
  • Johanne
    Svar
    Skrevet på02:38, 22. januar 2015

    Hei
    Ser supergod ut:)
    Jeg lurer på hvorfor du ikke har gelantinplatene i den varme vaniljekremen før du avkjøler den?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på03:06, 22. januar 2015

      Godt spørsmål Johanne! Det går fint an å blande gelatin inn i den varme vaniljekremen samtidig som du lager den, du kan gjerne gjøre det. Mitt argument er at, når man skal piske den kalde vaniljekremen myk igjen, vil geleringsevnen svekkes (uten at jeg har noe forskning å vise til). Jeg liker dessuten å jobbe med kremen når den er bløt. At den setter seg først når den kommer i kjøleskapet.

      • johanne
        Svar
        Skrevet på04:35, 23. januar 2015

        Tusen takk for fint svar:)
        Denne kaken skal jeg lage:)

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...