Din handlekurv er nå tom!
Herregårdskake med kokosmarengs
I helgen fikk jeg et spørsmål om jeg hadde oppskrift på dansk Drømmekake. Nei, det har jeg ikke. Men den står på pakka til brunt farinsukker, og etter litt googling – så og si ALLE oppskriftene på drømmekake er like, så da gadd jeg ikke lage den (du får heller kjøpe ei pakke brunt sukker og prøve sjæl).
Men, det satte i gang litt tankevirksomhet, for da jeg jobbet på konditori i København for et halvt tusen år siden lagde vi noe lignende, kalt Herregårdskake. Vi lagde kakene i store panner. Den kaka hadde ikke sprøtt lokk sånn som denne, men litt sprø marengs på toppen av ei saftig kokoskake kan vel ikke skade?
Dette er ikke vanskelig. Kritiske punkter er når marengsen skal lages, og når den skal strykes på kaken. Marengsen skal være seig og bløt, og må ikke strykes på for tidlig. Jeg stekte selve formkaken rundt 20 minutter før marengsen kom på toppen og stekte 20 minutter til etterpå. Det var kanskje i minste laget, for min kake ble veeeldig bløt i midten. Noen liker den sånn, men hvis du vil kan du steke den enda lenger. Smaker sikkert veldig godt med litt pisket kremfløte til…
Vær forberedt på at marengsen klapper sammen etter steking, det er sånn den skal være. Ps. Husk romtempererte ingredienser.
Herregårdskake med kokosmarengs (22 cm form)
125 g smør/margarin
150 g sukker
150 g hvetemel
50 g kokos
2 eggeplommer
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1.5 dl melk
Kokosmarengs
2 eggehviter
125 g melis
65 g kokos
Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. Skill eggene.
2. Tilsette eggeplommene en for en. Rør godt i mellom.
3. Ha i det tørre vekselsvis med melken. Ikke rør for mye.
4. Hell alt i en springform ca. 22 cm (klips på bakepapir i bunnen).
5. Sett kaken i ovnen på 200 grader, midt i ovnen (over/undervarme).
6. Mens kaken steker, lag marengsen.
7. Pisk opp eggehvite til mykt skum. Tilsett melis litt etter litt. Pisk til du har en blank, fast, seig masse.
8. Rør inn kokos med en slikkepott.
9. Etter ca. 20 minutter, ta ut kaken og stryk på marengsen.
10. Senk temperaturen til ca. 160 grader (varmluft) og stek videre i ca. 20 -30 minutter.
11. Avkjøl. Skjær løs kaken med en kniv og dra av bunnen under. La avkjøle på rist.
Marianne
Ser jo du skriver den smaker best ferdig, men er det mulig å lage den kvelden før den skal serveres, og så oppbevare den i romtemperatur frem til servering?
Elin Krem.no
Ja, det går fint!
Marianne
Takk!!