Julebrød med valnøtter og tørket frukt

Julebrød med valnøtter og tørket frukt

Dette julebrødet med valnøtter og tørket frukt har vært et langt lerret å bleke, for det er aldri enkelt å bake gode, grove brød. Syntes jeg, da.
Bakte brødene totalt seks ganger, med vekslende hell. Til slutt forsto jeg at deigen måtte legges rett i formene etter elting, for å følge den vanlige fremgangsmåten med å slå sammen deigen etter modning funket ikke. Brødene kom aldri opp igjen. Har prøvd å bake med forskjellig mengde gjær hver gang, alt fra 15 gram til 50 gram.

Siste forsøk brukte jeg 50 gram fersk gjær, med to timer heving. Selv om jeg ikke er helt fornøyd med resultatet er jeg likevel villig til å dele oppskrift, for det er såå mange som sier dette er veldig godt. Jeg skulle ønske jeg fikk det litt mer luftig, men det er kanskje sånn et julebrød med nøtter og tørket frukt skal være? Litt små skiver, litt mer kompakt enn vanlig, men fullt av søte og knasende smaker.

Hvor mye gjær du vil bruke velger du selv. Ta utgangspunkt i to timers etterheving totalt dersom du velger å bruke 50 gram fersk gjær. Velger du å bruke mindre gjær, beregn lenger hevetid.
Skåldingen må bli avkjølt til romtemperatur, men den kan godt ha litt lunk. Du kan godt regulere temperaturen på deigen med hjelp av væskemengden som tilsettes, er skåldingen varm, bruk kaldt vann, er den helt avkjølt, velg lunken væske.

Mine julebrød skal altså ikke slås opp. Bruk en deigskrape og legg deigen rett i formene. Klem godt ned, ta litt vann på fingrene, så går det lettere. For å lage et fint heveskap, putt brødformene inn i en plastpose og la dem heve inni der. På benken. Da skaper du TLC for deigen (et fuktig og godt miljø), noe denne deigen trenger ( i likhet med mange andre akkurat nå).

Julebrød med valnøtter og tørket frukt (2 eller 3 stk)
Lag først en skålding
100 g rugmel
200 g sammalt hvete fint
100 g havremel (har du ikke havremel, kjør havregryn i en foodprocessor)
6.5 dl kokende vann
Kjøres sammen til en deig (tar 3 minutter). La stå en times tid.

Tilsett i bollen:
400 g hvetemel
2 dl vann (lunkent)
30-50 gram fersk gjær (avhengig av god tid du har)
etter 10 minutter elting:
12 gram salt (ca. 3-4 ts)

Etter ca. 15 minutters elting:
50 g tørka aprikos
50 g tørket tranebær
100 g valnøtter, grovhakket

Slik gjør du:
1. Etter atskåldingen er blitt avkjølt, tilsett hvetemel, vann og gjær. Etter ca. 10 minutters elting, tilsett saltet. Kjør deigen totalt 15-20 minutter, helt til slutt tilsettes nøtter og frukt.
2. Smør former med olje eller smør og fordel deigen rett i formene. Jeg brukte 2 liters former og fylte dem med ca. 900 gram hver.
3. Avhengig av hvor mye gjær du har brukt – la brødene heve mellom 2-4 timer. Putt brødformene inni en plastpose. Bruker du 50 gram gjær, hev 2 timer, bruker du halvparten, hev 4 timer eller mer..
4. Stek brødene ett hakk ned fra midten på 240 grader 20 minutter, så 220 grader varmluft de siste 10-20 minuttene. Jeg brukte et termometer og sjekket når brødene var 96 grader inni. Da er de ferdig stekt.


Skålding går ut på å helle kokende vann på det grove melet. Kort fortalt gjør det brødet saftig.
Smør formene og fordel deigen rett i formene. Jeg fikk to brød (2 liters former)
Ta litt vann på hendene og klem ned. Sett til heving inni en plastpose.
Etter et par timer (ved bruk av 40-50 g gjær) ser brødene sånn ut. Klare til steking.
Bruk gjerne et termometer for å sjekke temperaturen i brødet. Det skal være 96 grader i midten. Brødene steker ferdig på ca. 30-40 minutter.
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...