Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å bake noe de kaller julegeiter. Geitene er laget av en søt gjærdeig som består av blant annet rugmel og mørk sirup. Jeg bestemte meg for å prøve, og joda, på tredje forsøk fikk jeg det til.

Det måtte nemlig noen justeringer til under veis, ettersom jeg bestemte meg for å ikke å kopiere en eksisterende oppskrift. Problemet var nok for mye sukker i deigen de to gangene jeg ikke fikk det til (de hevet dårlig og sprakk ved steking). Disse ble heller ikke helt feilfrie, men perfekt uperfekt for meg!

Jeg baker disse bollene på den måten jeg alltid baker boller, kald væske og smøret/margarinen tilsatt etter at deigen har eltet en stund i maskinen. Det gir luftige og fine geiter! Bollene kan godt spises som de er, men blir ofte smurt med smør og ost.

Julegeiter ca. 18 stk
400 g hvetemel
150 g siktet rugmel
30 g gjær (blå eller rød)
25 g sukker
65 g mørk sirup
2 egg
3 dl melk eller vann
1/2 ts salt
75 g smør eller margarin

Slik gjør du:
1. Vei/mål opp alle ingrediensene i en bakebolle, bortsett fra smør/margarin. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Elt deigen på halv fart. Virker deigen for fast, juster med mer væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter, skru gjerne opp tempoet og elt deigen kraftig siste minuttene (til den slipper bollen)
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen opp i biter på ca. 64 gram. Har du ikke vekt, del den opp i ca. 18 biter.
8. Trill til boller som klippes i hver ende med en saks. Sette på et brett med bakepapir/ silikonmatte.
9. Settes til etterheving i ca. 1- halvannen time. Pensle med et sammenvispet egg før steking.
10. Stekes ett hakk ned fra midten på varmluft i 220grader i ca. 8 minutter eller på 225 grader 10-12 minutter på over/undervarme.
11. Avkjøl og frys (eller spis).

Elt deigen til den er blank og du kan ta glutentesten

 

Pass på at deigen din ikke blir for varm. 24-26 grader er optimalt.

 

Del deigen i ca. 18 biter på 64 gram

 

Trill til boller og klipp i hver ende. Klem litt ned og sett på plate.

 

Settes til etterheving i en time til halvannen.

 

Pisk sammen et egg og pensle geitene før steking.

 

Disse stekte på varmluft 220 grader i 8 minutter.

 

Avkjøl på rist og spis med for eksempel ost. Kan godt fryses.

5 based on 2 reviews
4 Comments
  • Andriana
    Svar
    Posted at 10:41, 12. november 2024

    Kan jeg bruke honning i stedet for sirup?

  • Anja
    Svar
    Posted at 20:45, 16. november 2024

    Kan jeg bruke vørterøl som veske i deigen?

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...