Din handlekurv er nå tom!
Kanelbullar fra en verdensmester
Saftig, svensk bakst. Jajamensan!
Det hele begynte med dette bildet på Instagram. Jeg følger smått og stort av svenske bakere og konditorer Instagram, og fikk rett og slett hakeslepp da jeg så bildet av bakverkene til @brillobagaren Håkan Johansson på vårparten i fjor. Han skulle til VM for bakere, og la ut bildet fra sin siste treningsøkt.
Kort tid etter ble Sveriges mann verdensmester. Så fortjent! Jeg heier på alle yrkesfag, men har et spesielt hjerte for baker- og konditorfag. I Norge har vi fantastiske baker- og konditorlandslag, og jeg vet at de norske bakerne nå ligger i hardtrening til neste mesterskap. Målet er selvfølgelig å slå svenskene! Selv er jeg konditor, ikke baker. Men jeg elsker å bake med gjær! Noen ekspert er jeg ikke – no knead og surdeig holder jeg meg langt unna, men så var det denne søte gjærbaksten da. Jeg er svak, veldig svak for søt gjærdeig. Så, da verdensmester Håkan Johansson fra Falkenberg ga ut bok dette året, var det den jeg ville ha. Og det er en oppskrift fra denne boken jeg har brukt for å bake ekte, svenske kanelbullar. |
Hva hemmeligheten er? Jo, det er sukkerlake. Alle kanelbullene skal pensles med sukkerlake når de kommer rakt ut av ugnen. Det ger saftiga kanelbullar – garanterad!
Kanelbullar ala Håkan Johansson
…eller kanskje du heller vil lage min Bollefocaccia?
(jeg har halvert oppskriften fra boken)
260 g melk (kald)
25 g gjær
550 g hvetemel
90 g sukker
75 g smør (romtemperatur)
8 g havsalt
7 g kardemommekjerner, grovmalt i en morter (eller vanlig kardemomme)
1 lite egg
fyll:
15 g kanel
15 g melis
100 g smør
100 g sukker
10 g maisennamel
Her får du mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig
Slik lager du deigen:
Bland alle ingredienser i en kjøkkenmaskin med krok på lav hastighet i ca. 5 minutter. Når deigen er eltet godt sammen, øk hastigheten og elt videre i 6 minutter. Gjør glutentesten. Pakk bollen inn i plast og sett den i kjøleskap i ca. en time. (Det gjør ingen ting om den står to timer heller..)
Lag fyllet:
Ha romtemperert smør og resten av ingrediensene i en foodprocessor. Kjøres glatt.
Lag kanelsnurrer:
Kjevle den kalde deigen til et rektangel. Smør utover fyllet og brett sammen som vist på bildet. Snu deigen og kjevle den litt utover igjen. Bruk en trinse (pizzakutter) og lag små remser som du viker rundt fingrene og lager som små knuter.
Heving:
Plasseres på en bakeplate med papir – dekkes til med plastfolie. La deigen heve i 1 1/2 til 2 timer (til deigen har dobbel størrelse).
Settes til heving på et lunt sted (jeg fylte oppvaskkummen med rykende varmt vann).
Før bollene går i ovnen, pensle med egg utblandet litt vann tilsatt en klype salt. Strø på svensk perlesukker (jeg aner ikke om det er å få kjøpt i Norge..)
Steking: I boka står det at bollens skal steke på 200 grader i 9-11 minutter, men jeg måtte gjøre litt om på det. De ble rett og slett ikke ferdige på den tiden og stekte i ca. 15 minutter. Miin anbefaling er å skru opp varmen til 210 grader og steke 9-11 minutter vanlig over/undervarme. Da blir de også saftigere. (Forlåt Håkan 😉
Så – til den siste finishen: lag sukkerlake.
100 g sukker og 100 g vann fosskokes i 7-8 minutter.
Så snart kanelbullene kommer ut av ovnen, pensle bollene med sukkerlake.
|
|
Turid Smeby
Anne Veierland
Bolleoppskriften er super god! Skulle ønske at den var mer utskrift vennlig
Konditor-Elin
Jeg er klar over det, Anne. Skulle gjerne hatt den funksjonen…
Anne Åshild Fylkesnes
Eg kjøper kvitt perlesukker i sverige 🙂
Linda Wangen
Hvis jeg dobler oppskriften igjen, holder det da med ett stort egg? Eller bør jeg bruke to små?
Konditor-Elin
Ett stort eller to små – spiller ingen stor rolle!
Gunn Degvold
Er det mulig å få krydder oppgitt i teskje? Får ikke målt opp så små mengder på vanlig kjøkkenvekt🥴
Elin Krem.no
Da vil jeg anbefale at du tar en titt på denne siden: https://krem.no/tips-triks/mal-og-vekt/
Unni Furseth Warpe
Hei Elin! Takk for flott oppskrift, nå står det en masse kanel-nøster til heving her! Men da jeg kokte vannet og sukkeret, fikk jeg karamell… Skal den laken være karamellfarget, eller blank og tykk?
Elin Krem.no
Helt rennende og tynn. Skal bare såvidt koke sammen.