Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Karameller

Karameller

Picture

Verdens beste – blir ikke jul uten!

For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!

Karameller a la mamma

Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.

Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).

Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik  cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…

Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!

Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.

2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)

3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.

4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).

Picture

Kok massen til 125 grader. Da blir de medium harde.

Picture

Her har jeg latt det dryppe fra sleiva ned i glasset. Denne er litt over 120 grader.

Picture

Klumpen er samlet til en kule. Min masse ble til karameller som varer en god stund i munnen. (De tippet godt over 120 grader). Det er spesielt mot slutten av koketiden du må følge godt med. Da stiger temperaturen raskt. Plutselig er det sukkertøy.
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller.

Picture

Picture

Helles ut på en smurt flate (eller som her på en silikonmatte).

Picture

Klipp opp matpapir og pakk inn hver enkelt karamell. Du kan også bruke fargerik cellofan.

Picture

Skjæres opp før de stivner!

Picture

Ingenting smaker som mammas karameller. Litt skjeve, noen store, noen små. Sånt blir det jul av.

Picture

En julesokk fylt med karameller er en fin gave…eller bare fristende julepynt på kjøkkenet.
Be the first to write a review
159 Kommentarer
  • Mathias
    Svar
    Skrevet på16:03, 29. desember 2014

    Okey takk. Jeg tømmer ut massen på bakepapir og skjærer det opp på bakepapiret og pakker en og en inn:-)

  • Meg :)
    Svar
    Skrevet på15:09, 12. mars 2015

    Hei, ser at det er en stund siden dette innlegget ble skrevet, men håper du leser denne kommentaren fordiom!
    Jeg lurer på, ser du skrev at denne oppskriften blir til ca.80-100 karameller. Men går det fint å dele oppskiften i f.eks tre? Hvis man ikke vil lage så mange om gangen..

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:20, 12. mars 2015

      Det kan du godt – det enkleste er kanskje å dele den i to. Jo mindre porsjon, jo mindre kjele, jo vanskeligere…kanskje. Lykke til!

  • Bodil Hansen
    Svar
    Skrevet på19:13, 2. november 2015

    Takk for oppskiften den var helt NYDELIG 🙂 har akkurat prøve laget dem nå men må garantert lage flere før jul, dem jeg har her nå får bein og gå på 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på22:33, 2. november 2015

      Så hyggelig Bodil! Værsågod 🙂

  • Morten
    Svar
    Skrevet på18:58, 20. november 2015

    Herlige karameller!
    Jeg er ingeniør, og tenkte at å røre karamellmassen i 20-40min må være en jobb for min Stirio rører. Det funket veldig bra. Festet også sonden til steketermometeret med en klesklype til kjelen, og voila, begge hender er frigjort og du har full kontroll 🙂
    Lurte på hvordan det ville bli å fjerne størknet karamellmasse fra røreren og kjelen, men noen minutter i lunkent vann, og all karamell var borte. Dette ble så enkelt at det må prøves igjen!

    • Karamell-Elin
      Svar
      Skrevet på20:06, 20. november 2015

      Ai, ai, ai – et nytt salgsargument for Stirio der, altså. Kanskje jeg må ønske meg en sånn til jul. To hender fri i julestria mens karamellene koker er ikke å forakte.Tusen takk for at du delte tipset ditt Morten!

  • Skrevet på22:06, 21. november 2015

    Jeg laget disse melkefrie og de ble knallgode!!! Takk 😊😊

  • Iselin
    Svar
    Skrevet på10:51, 2. desember 2015

    Da har jeg for første gang i mitt liv laget karameller – uten termometer 😉
    Aner ikke hvordan de blir enda da jeg akkurat har helt ut massen 😉
    Hvor lenge lar du massen hvile før de skjæres i biter? Ser i kommentarene her at det bare står «før de er stivnet»
    Lar du de bare stå på benken?

    • karamell-elin
      Svar
      Skrevet på11:13, 2. desember 2015

      Ja, Iselin – de trenger bare å stå på benken for å stivne, men hvis du vil påskynde prosessen kan du sette det kjølig. Håper det ble vellykket, da!

      • Iselin
        Svar
        Skrevet på12:32, 2. desember 2015

        Da har jeg fått skjært de opp! Tok vel halvannen time på benk før det gikk å få delt de uten at de fløt sammen igjen 😉
        Smaker veldig godt, men er foreløbig veldig myke. Akkurat satt de i kjøleskap nå for å se hvordan det helt ferdige resultatet blir 😉 iom at jeg ikke brukte termometer så aner jeg jo ikke temperaturen eksakt 😉

    • Karamell-Elin
      Svar
      Skrevet på15:36, 2. desember 2015

      Det vil ikke hjelpe å sette karamellene i kjøleskapet. De vil bare bli myke igjen når de kommer i romtemperatur. Mye tyder på at de kan kokes enda litt lenger neste gang… 😉

      • Iselin
        Svar
        Skrevet på17:41, 2. desember 2015

        Var det jeg også kom frem til her 😉 koke lenger neste gang!
        Ville ikke sjanse for mye mtp at det var første forsøket og jeg ikke har termometer 😉
        Takk for flotte oppskrifter som er lette å følge mht trinn for trinn bilder! Flere av dine oppskrifter som er bokmerket her 🙂

  • Britt
    Svar
    Skrevet på23:05, 4. desember 2015

    Brukes det Tine smør med eller uten salt

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:50, 5. desember 2015

      Bruk vanlig saltet smør, eller margarin om du ikke har smør – det går også fint.

      • Britt
        Svar
        Skrevet på21:30, 7. desember 2015

        Tusen takk. God jul til deg

  • Alise
    Svar
    Skrevet på23:19, 7. desember 2015

    jeg har nå prøvd 2 ganger og de har blitt harde begge gangene , men gode er de! Istedet for å pakke inn hver enkelt i bakepapir så rullet jeg de inn i melis slik at de ikke skulle feste seg til hverandre, det funket! Må nok prøve en gang til før jul, kanskje jeg får myke karameller denne gangen, hehe

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:57, 8. desember 2015

      Hver gang jeg koker karamellene for lenge tenker jeg at det var jo fint. Da varer de bare enda lenger i munnen 🙂 . Lykke til neste gang Alise!

  • Skrevet på01:04, 8. desember 2015

    Smør? Tine meierismør? Eller?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:56, 8. desember 2015

      Det er ikke viktig – bruk det du har. Mamma brukte alltid margarin – det funker det også!

  • Sonja kristine
    Svar
    Skrevet på18:15, 10. desember 2015

    Hei. 🙂
    Elsker siden din, og karameller, men har et problem når jeg lager det. 1: hvordan får du av papirer til karamellen når du har delt den til? 2. Hvorfor smelter dem når den kommer i romtemperert rom når den har stivnet gjennom natten i kjøleskapet? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:44, 10. desember 2015

      1. Jeg pleier alltid å helle massen ut på en smurt bakeplate (uten papir) – smør platen inn med litt raps, soya eller solsikkeolje. Grunnen til at de klistrer seg til papiret er at de er kokt for lite. 2. Igjen – de er nok kokt for lite. Karameller behøver slett ikke stivne i kjøleskap. De stivner fint på kjøkkenbenken etter en halvtimes tid. Det forutsetter at de er kokt lenge nok (har kanskje sagt det nok ganger nå- haha) Bruk et termometer! Takk for veldig hyggelig kommentar – jeg digger folk som elsker siden min 🙂 🙂

      • Sonja kristine
        Svar
        Skrevet på19:01, 10. desember 2015

        Hei igjen. 🙂
        Vi har brukt steketermometer, og latt den kokt en stund, men får koke den litt lenge nestegang vi koker karameller da. Tusen takk for svar og håper du får en fin jul sammen med familien din 🎅🏼

  • Rikke
    Svar
    Skrevet på12:51, 14. desember 2015

    Hei, hvis man ikke klarer å unngå atme sukkrer seg, hvor lang tid tar det før karamellene begynner med det? Litt kipt å gi bort i gave da…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:30, 14. desember 2015

      Hei Rikke. Godt spørsmål! Har du fått en eller to karameller som har begynt å sukre seg, da kan du regne med at de alle kommer til å bli smuler, dessverre. Det tar bare noen dager for noen av karamellene, mens resten kanskje sukrer seg etter en uke eller to.

  • Eva
    Svar
    Skrevet på21:18, 15. desember 2015

    Hei. Disse karamellene ser helt fantastiske ut, men mitt første forsøk på å lage dem ble ikke så vellykket. Selv om jeg rørte konstant i gryten svidde det seg i bunnen, noe som også selvsagt satte seg i smaken. Kjørte nesten full styrke på plata gjennom det hele. Bør jeg heller ha svakere varme og mer tålmodighet da? Også fjernet jeg gryta fra varmen når den nådde 120 grader, men den steg jo fort mot slutten så vil jo anta at den fortsatte å stige etterpå? Noe som gjorde at de ble veldig harde/knekk. Brukte jerngryte. Noen tips her på hvordan jeg bør gå frem? 🙂

  • Tone
    Svar
    Skrevet på10:03, 16. desember 2015

    Hei😊
    Herlige karameller 😊 Men hvor lenge venter du til du begynner å rute de opp?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:06, 16. desember 2015

      Hei Tone! Når du merker at karamellmassen er så avkjølt at den ikke siger etter at du har dratt kniven gjennom. Jeg skjærer vanligvis etter et kvarter til en halvtime etter at de er helt ut på plate.

  • Nina
    Svar
    Skrevet på01:36, 17. desember 2015

    Mine karameller ble ikke stive, så hev de i gryta på nytt og kokte, funket fint det. Har gjort det et par ganger tidligere det ikke har stivnet nok og det har alltid funket for meg.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:01, 17. desember 2015

      Godt å vite – takk for tips!

  • Terese
    Svar
    Skrevet på14:30, 17. desember 2015

    Jeg har lagd karameller, men de ble myke, kan jeg varme det opp igjen for et bedre resultat? Eller funker ikke det?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:09, 17. desember 2015

      Som du ser av kommentaren over – det skulle gå!

  • Silje
    Svar
    Skrevet på13:10, 21. desember 2015

    Hei:)Første gang jeg lager disse her nå,skal smøret være smeltet,romtemperert eller sånn smøret er rett etter du har tatt smøret ut av kjøleskapet?

    • Karamellelin
      Svar
      Skrevet på15:48, 21. desember 2015

      Har ingen ting å si – jeg tar det rett fra kjøleskapet.

  • Kirsti
    Svar
    Skrevet på22:10, 21. desember 2015

    Hei,
    Du har så mye spennende og godt på sidene dine – nam!
    Tenkte å prøve meg på karameller i morgen, og lurte bare på hvor du har kjøpt silikonmatta? Kan man bruke sånn «bakepapir» fra clas ohlsson som kan brukes flere ganger, tror du..?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:46, 22. desember 2015

      Hei Kirsti! Jeg har kjøpt silikonmatta på Ebay – du kan fint bruke sånt bakeunderlag også. Eller vanlig bakepapir.

  • Margrete
    Svar
    Skrevet på15:59, 23. desember 2015

    Hei, er det mulig å lage karamellene i former?

    • Karamell-Elin
      Svar
      Skrevet på16:59, 23. desember 2015

      Hei Margrethe – ja, det kan du. Men erfaringsmessig kan det være litt vanskelig å få de ut av formene.

  • Anne K.
    Svar
    Skrevet på13:36, 28. desember 2015

    Jiipppi… perfekte karameller 🙂
    Mine aller 1ste karameller noen gang, og etter leste komplikasjoner hadde jeg ingen formening annet enn; heller drops enn suppe.
    Siden det ikke kan gå verre enn galt, puttet jeg i kakao, kaffe og litt vaniljesukker.
    DET BLE HELT PERFEKTE, PASSE SEIGE SJOKOLADEKARAMELLER.
    Takk for tips om vann på kanten mot sukring… ikke påtenkt, ble praktisert, og ingen sukkerproblematikk.
    Mine «fosskokte» i 30min. etter at begynte å putre i gryta.
    Jeg helte av ca 1/2dl fett (sikkert fra overkokt fløte). Gjorde ingenting… Glad og lykkelig er jeg igang med runde nr. 2.
    NB! Tips om enkel måte å måle sirup? Skikkelig seigt og klissete og ukult å få videre i gryta.

    • Karamell-Elin
      Svar
      Skrevet på16:27, 28. desember 2015

      Så gøy! Smakskombinasjonene er jo helt perfekt 🙂 Tips til hvordan unngå sirup-klin. Gjør som meg – kjøp sirup på flaske i Sverige. Eller gjør sånn: Dypp fingrene dine i kaldt vann før du tar i sirup. Slipp sirup! Det skal gå uten klin. Takk for veldig koselig kommentar Anne 🙂

  • Vetle Skagmo
    Svar
    Skrevet på08:50, 8. mai 2016

    Hei kjempe fin oppskrift og godt forklart men jeg lurer på én ting: skal det være noe bake-stekepapir på bakeplate når man heller på karamell sausen
    Mmh happy 11 åring

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:50, 8. mai 2016

      Hei Vetle. Det enkleste er å smøre platen litt med olje eller smør. Lykke til!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...