Din handlekurv er nå tom!
Karameller
Verdens beste – blir ikke jul uten!
For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!
Karameller a la mamma
Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.
Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).
Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…
|
|
Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!
Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g
Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.
2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)
3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.
4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller. |
|
|
Vian
Hei! Jeg har lyst til å prøve meg på dette. Sist og første gang jeg skulle lage karameller ble de mislykka. Jeg ble anbefalt å sjekke din oppskrift blant annet. Nå har jeg lest alle kommentarene, og ut ifra det kan jeg bruke hvilken som helst kjele. Jeg vet ikke om jeg har sånn heavy buttom kjele.. Men jeg tror jeg har en stor kjele som er egnet til induksjonplater. Så lurer jeg på om det går an å bruke helmelk i stedet for fløte? Har du prøvd det?
Konditor-Elin
Nei, jeg har ikke prøvd å lage disse med melk, og har du ikke lykkes før har jeg et råd: Hold deg til oppskriften. Bruk fløte.
Silje
Hei
Har lagd disse karamellene flere år på rad, og de ble knallgode. Mener å huske at jeg lagde dem i ei lita langpanne, men lurer på hvilken str på bakepannen du bruker? Går det an å doble oppskriften og bruke den i en stor langpanne? (Ja, må bruke en stor kasserolle så det ikke koker over) 😉
Konditor-Elin
Går fint å lage dobbel porsjon og hell gjerne i langpanne. Jeg heller massen utover et smurt underlag, så strengt tatt behøver du ingen langpanne i det hele tatt.
Heidi
Hei. Kjøpte meg sukkertermometer i dag (var så dum at jeg trodde jeg kom til å få bruk for det). Har laget karameller x antall ganger i løpet av mine 38 år, disse er de som har vært minst vellykket. Karameller har aldri vært noe problem, helt til nå. De ble altfor mye kokt, jeg kikket på termometeret, som viste godt under 120 grader…. måtte bare ta dem da de så fint ferdige ut… de ble steinharde. Neste gang bruker jeg erfaring og kuletesten. Sikkert en grei «verdens beste karameller», men neeei, funket dessverre ikke for meg, det ble knekk… Jaja, da har man iallefall lært at man ikke skal Google rundt for å finne de «beste» oppskriftene.
Konditor-Elin
Har du laget karameller i 38 år går jeg ut i fra at du har selve oppskriften på de perfekte karamellene. Jeg har ikke annet svar til deg enn at dette var skikkelig dumt. Både at du ble skuffet over termometeret ditt og av karamelloppskriften. For meg og mange andre er dette den beste oppskriften i verden. Men det er selvfølgelig helt objektivt sett.
kristine
Skal sies at vi er andre som har fått et helt annet resultat enn deg da. Jeg har bestandig brukt denne oppskriften, og kokt opp til 120gr, de har blitt perfekte vær gang!
tenkt på at du kan ha gjort en feil?
Mio
Kanskje du var så sur at de ble stive av skrekk. Det er iallefall ren kjemi at sukkermasse ikke blir steinhard før den kokes på over 120 grader. Sukkertøy krever feks 160 grader.
kristine steen johannessen
Hei. For en fantastisk god og fin oppskrift! Jeg fikk til på første forsøk og ble så glad:D Men en ting: Kan jeg dobble denne uten at det skjer noe annerledes? og har du doblet oppskriften på disse bildene? jeg føler jeg fikk mye mindre masse enn deg, så derfor jeg spør!:)
Konditor-Elin
Hei Kristine. Du kan fint doble oppskriften. Husker ikke hva jeg gjorde da disse bildene ble tatt, men det kan godt hende det er en dobbel oppskrift der. Bare pass på å ha en kjele som er stor nok 😉
Jenny
Hei Jeg tenkte jeg skulle gå igang med disse nå i kveld, men jeg har dessverre ikke noe å ha dem i enda. Kan de ligge litt hulter til bulter på et fat i kjøleskapet? Eller vil de smelte sammen igjen da?
Gleder meg kjempemasse 🙂
Konditor-Elin
De kan ligge til i morgen før du pakker dem, men behøver ikke å oppbevares i kjøleskap. Kan hende klistrer de seg litt sammen, kommer litt an på kokingen. Lykke til!
Berit
Anbefaler å prøve med 50/50 sukker og honning og droppe sirupen – nydelig!!!!
Tone
Hei, har en dårlig erfaring fra barndommen da jeg skulle lage karameller. De ble aldri faste, så jeg ga opp. Skjønner nå hvorfor, jeg turte aldri å la de koke 🙂 hadde fløte jeg skulle nytte opp, så jeg fant din oppskrift. Og herlige tid så gode de ble!!! Tusen takk for den beste oppskrifta og så godt beskrevet fremgangsmåte! Ungene mine ble helt ville, og deklamerte at hjemmelaga karameller var verdens beste <3 tusen takk for oppskrift 🙂
Konditor-Elin
Værsågod! Så hyggelig!
May Iselin
Hei!
Skulle gjerne laget disse til julegaver – meeen – holder de til jul om jeg lager de nå? 🙂
Vet bare at de jeg har laget tidligere som vi har glemt, så har det ytterste laget blitt mykt.. det er jo ikke noe å gi bort 😉
Disse karamellene er knallgode!
Konditor-Elin
Dessverre, jeg tror det er for tidlig. De vil sukre seg. Vent enda et par -tre uker!
May Iselin
Da gjør jeg det! Takk!!
Hanne
Hva type smør bruker du?
Konditor-Elin
Det er opp til deg. Liker du smørsmak, bruk smør. Er du ikke så glad i smørsmak, bruk margarin.
Iselinn
Hei. Jeg har laget karameller i mange år til jul, men jeg stusser litt når du sier du rører masse i dem. Jeg har lest mange steder at når ingrediensene er smeltet sammen så skal man la karamellen koke i fred til den har rett farge. Jeg mener ikke å flisespikke, jeg bare lurer på om du kan forklare meg hvorfor du rører? For jeg opplevde at det var da jeg lot karamellen være at jeg endelig fikk den til. Jeg bare lurer:)
Konditor-Elin
Hei Iselinn! Jeg forstår at du stusser. Dette henger sammen med temperatur / koketid/ kjele med teflonbelegg eller ikke. Det som skjer når du ikke rører er at melkesukkeret i fløten legger seg på bunnen og blir brunt. Det er som når du koker risengrynsgrøt. Det blir brune flak på no time. Derfor rører jeg hele tiden.
Siri Renate
Hei, hadde så lyst å prøve å lage karameller, så fant jeg din oppskrift.. har aldri prøvd dette før, men du hadde så fine bilder så jeg tenkte jeg hadde noe å se etter. Men min karamell ser ikke så fin ut som din. Min ser tørr ut. Hva har jeg gjort galt? Den har kokt så lenge vanntesten sa jeg skulle, fargen er gylden, men den ser tørr ut. (Jeg har ikke smakt på den ennnå, den er fortsatt for varm). Hvor gikk det galt så jeg vet det til neste runde? Gir meg ikke så lett.. alle andre har jo fått det til..
Konditor-Elin
Den har kanskje sukret seg? (I såfall – les i blogginnlegget om hvordan du unngår sukkerkrystaller)
Siri Renate
Hei igjen, Det er mye mulig den har sukret seg. Leste det om å ta vann langs kanten, dette fulgte jeg. Men den ble heldekket altså.. Men men.. bare for å få klarhet.. Den skal fosskoke hele tiden? Helt til den når ca 120 grader? Eller skal den kokes opp til 120 og så senke temperaturen igjen? Hvis ikke fargen er fin nok ennå?
Konditor-Elin
Du bestemmer selv hvor raskt du ønsker å koke karamellene. De behøver ikke å fosskoke. Det viktigste er at de kommer til den ønskede temperaturen (rundt 120 grader). Det kan gå raskt eller saktere på lavere varme. For å komme dit på tryggest mulig vis anbefaler jeg sterkt å bruke et termometer.
Janne
Hei 🙂 Tror jeg har kokt karamellene litt for lenge.. De er knallharde. Er det mulig å varme opp karamellene og tilsette mer fløte for å gjøre de mykere?
Konditor-Elin
Hm, nei, det tror jeg ikke funker så bra. Spis dem som sukkertøy, kjøp et termometer og prøv igjen en gang til.
Marie
Hei:)
Jeg lagde karameller etter denne oppskriften i går, og de ble helt perfeeeekte👏 Verdens beste oppskrift. Skal nok ta en ny runde om 1 uke, for karamellene fikk bein å gå på!
Maren
Hei!
Mine karameller stivner ikke, hadde de over 120 grade… har du peiling på hva jeg gjør feil? :O
Konditor-Elin
Da må det være noe feil med termometeret. Skal ikke være mulig.
sindre rudshaug
Skal jeg bruke lys eller mørk sirup fra DanSukker?
Mvh Sindre
Konditor-elin
Det bestemmer du selv. Mørk sirup gir en litt skarpere smak enn lys.
Kirsti
Hei. Har du noen erfaring med å bruke laktosefri fløte?
Elin Krem.no
Nei, dessverre.
Ingvild Marie
Hei, jeg lagde karameller i går og til tross for at de besto vanntesten er de ikke «harde» nok, de smelter med en gang jeg tar de ut av kjøleskapet og er rett og slett klissete og mykt som smør…
Burde de koke enda lenger da?
Elin Krem.no
Ja!
Grete
Prøvde med laktose fri fløte, å litt himalaya salt! Ble syyykt digg😍 så ikke at jeg skulle røre, så svidde seg i det, jeg nådde 120 grader, mn oppdaga det kjappt så satt ikke smak heldigvis. Så neste gang skal jeg røre å ha litt svakere varme 🙂 men oppskriften var perfekt!!
Elin
De beste karamellene og stort pluss at det er få ingredienser! Skal begynne lage de nå og gleder meg til å prøvesmake 😍 har havsalt, polka eller mandler på noen av karamellen!
Mariell hagevik
Fantastisk oppskrift, kjempegode! Jeg fikk det til på første forsøk (stolt)