Din handlekurv er tom.

Kardemomme-skolebrød
Det er den tiden på året da man skal markere skolebrødets dag, men tro meg – dette er en helårsbolle av gullkaliber! Sååå god atte fy! Smaker godt uten kokos også..
Jeg har tatt utgngspunkt i min kardemommebolle som jeg lagde til boka Kokebok fra Kardemommeby, der jeg steker bollene i et muffinsbrett. Nå er dette en deig som gir litt flere boller enn det er plass til i muffinsbrettet, og om du ikke vil bruke muffinsbrett – bare følg instruksjonene og se hvordan jeg lager «vanlige» skolebrødform av bollene.
Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller en 1/2 dl vann
en liten klype salt
Fyll:
100 g brunt, mykt sukker
100 g mykt smør
1.5 ts kardemomme(etter ønske)
Det går med ca. en halv porsjon vaniljekrem dersom du vil fylle bollene
1.5 dl helmelk
1 dl fløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Slik gjør du:
1. Lag vaniljekremen og sett kjølig. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatureller kald) og deretter egg/vann, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen litt og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller dra et trekk over. Den kan gjerne stå i kjøleskapet noen timer (eller til dagen etter).
7. Etter at deigen har stått en time på benken, kjevle ute et langt rektangel (se bilder lenger ned på siden). Smør på fyll på ene halvdelen. Legg den andre halvdelen over. Del deigen i 16 like firkanter. Klem kantene inn mot midten, sånn at du får en rund bolle. Putt bollene i den smurte muffinsformen, eller sett på plate og klem flate.
8. Settes til etterheving i ca. 45 min til 1 time.
9. Før steking, rør opp vaniljekremen og ha den i en sprøytepose med en smal tyll. Min tyll se du bilde av lenger ned. Stikk tyllen godt nedi bollen og klem i vaniljekrem. I de flate bollene – lag et stort krater midt i bollen og klem i vaniljekremen, eller plasser den i midten med en skje.
10. Stek i ca. 10 minutter på 215 grader varmluft eller 10-15 minutter på 220 grader over/undervarme.
11. Vri bollene ut av muffinsformen etter en stund (mens de enda er varme) og sett på rist.
12. Ha på melis og kokos (kan spises uten kokos også..)

Kjevle deigen ut til et rektangel. Min er ca. 65 cm lang, men det spiller ikke så stor rolle, så lenge….

Når bollene har etterhevet ferdig, rør opp vaniljekremen og ha i en sprøytepose. Putt en litt spiss tyll i posen, sånn at du kan stikke den nedi bolla. Klem i godt med vaniljekrem i hver bolle.

Jeg har sprayet bollene med vann under hevingen, så de ikke skal tørke ut. Her er de klare for ovnen.