Vil du bli en krem-støttespiller og bidra til at alle oppskriftene på www.krem.no fortsatt forblir gratis for alle?
Send din gave, for eksempel kr. 39,- til VIPPS 509685 Takk for din støtte! - Hilsen Elin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Kardemomme-skolebrød

Kardemomme-skolebrød

Det er den tiden på året da man skal markere skolebrødets dag, men tro meg – dette er en helårsbolle av gullkaliber! Sååå god atte fy! Smaker godt uten kokos også..

Jeg har tatt utgngspunkt i min kardemommebolle som jeg lagde til boka Kokebok fra Kardemommeby, der jeg steker bollene i et muffinsbrett. Nå er dette en deig som gir litt flere boller enn det er plass til i muffinsbrettet, og om du ikke vil bruke muffinsbrett – bare følg instruksjonene og se hvordan jeg lager «vanlige» skolebrødform av bollene.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller en 1/2 dl vann
en liten klype salt

Fyll:
100 g brunt, mykt sukker
100 g mykt smør
1.5 ts kardemomme(etter ønske)

Det går med ca. en halv porsjon vaniljekrem dersom du vil fylle bollene
1.5 dl helmelk
1 dl fløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

Slik gjør du:
1. Lag vaniljekremen og sett kjølig. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatureller kald) og deretter egg/vann, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen litt og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller dra et trekk over. Den kan gjerne stå i kjøleskapet noen timer (eller til dagen etter).
7. Etter at deigen har stått en time på benken, kjevle ute et langt rektangel (se bilder lenger ned på siden). Smør på fyll på ene halvdelen. Legg den andre halvdelen over. Del deigen i 16 like firkanter. Klem kantene inn mot midten, sånn at du får en rund bolle. Putt bollene i den smurte muffinsformen, eller sett på plate og klem flate.
8. Settes til etterheving i ca. 45 min til 1 time.
9. Før steking, rør opp vaniljekremen og ha den i en sprøytepose med en smal tyll. Min tyll se du bilde av lenger ned. Stikk tyllen godt nedi bollen og klem i vaniljekrem. I de flate bollene – lag et stort krater midt i bollen og klem i vaniljekremen, eller plasser den i midten med en skje.
10. Stek i ca. 10 minutter på 215 grader  varmluft eller 10-15 minutter på 220 grader over/undervarme.
11. Vri bollene ut av muffinsformen etter en stund (mens de enda er varme) og sett på rist.
12. Ha på melis og kokos (kan spises uten kokos også..)

Hvis du vil lage bollene i en muffinsform – pensle formene med smør eller margarin først

Rør sammen smør, brunt sukker og grovmalt kardemomme. Det skal være veldig mykt og smørbart..

Kjevle deigen ut til et rektangel. Min er ca. 65 cm lang, men det spiller ikke så stor rolle, så lenge….

…du bretter deigen over fyllet og kutter i 16 like store biter.

Klem hvert hjørne inn mot midten og form til en rundt bolle. Sett i muffinsformen, eller på plate.

Prøv å få alle skjøter under bollen.

De «vanlige» bollene klemmes så flate du kan.

Når bollene har etterhevet ferdig, rør opp vaniljekremen og ha i en sprøytepose. Putt en litt spiss tyll i posen, sånn at du kan stikke den nedi bolla. Klem i godt med vaniljekrem i hver bolle.

Her ser du størrelsen på den runde tyllen.

Jeg har sprayet bollene med vann under hevingen, så de ikke skal tørke ut. Her er de klare for ovnen.

 

Vri bollene ut av muffinsformene før sukkeret stivner (før de blir kalde). La gjerne avkjøle opp ned.

Stryk på melis og dypp i kokos. Nyyy!


Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Kardemomme-skolebrø..

Det er den tiden på året da man...

Pariserloff

Reklame for Wilfa Probaker. Sommeren nærmer seg og...

Lemon bars (sitronru..

Lemon bars (eller sitronruter på norsk)- en godsak...

Red velvet i stor la..

Jeg har laget en stooor, FANTASTISK god red...

Pavlova trinn-for-tr..

Jeg har her laget Pavlova på en NY...