Kontanter, sa du? Nei takk. Det tar vi ikke. Vi er da tross alt en bank. 

Kontanter, sa du? Nei takk. Det tar vi ikke. Vi er da tross alt en bank. 

 - Bruk dem opp, sa hun. – Det er det enkleste.

Hvordan forklare en tolvåring at banken ikke vil ha småpengene han har spart opp over mange år? Hvorfor skal vi på død og liv over på det kontantløse samfunnet?

I kveld har jeg sendt denne til baken min, DNB: 

​Jeg har en sønn på tolv år som samler litt flasker, og som plukker opp ei krone her og der når han finner det. Han sparer på ei sparebøsse. Han har gjort det lenge. Til egen snøscooter. Nå har haugen med sedler og småmynter vokst seg stor. Så, da mannen min var innom i banken deres i dag og spurte hvordan vi skulle få levert inn alle myntene han hadde spart, var svaret nesten ikke til å tro. Den bankansatte hadde egentlig bare ett godt råd å komme med: – Bruk dem opp, sa hun. – Det er det enkleste.

Hæ?

Hvordan i all verden skal jeg forklare til sønnen min, som helt siden han brukte bleier har spart penger på ei sparebøsse – fått av dere, at banken hans ikke er særlig interessert i å ta imot pengene og sette dem inn på konto? At han heller bør bruke dem opp? Fordi alt blir så enklere uten småpengene.

Uff, sånt bryderi! Bruk dem opp, du. Alt sammen! Det lærer du masse av, gutten min.

Vet dere hvor stort det er for en tolvåring og telle hvor mange hundrelapper, tohundrelapper, femtilapper og mynter han har spart? Ekstra stas er det å telle penger etter bursdag. Et av rådene som ble gitt i banken i dag var at det i barnebursdag bare var å vippse penger over.

Akkurat. Så stas.

Jeg kjenner jeg blir provosert av at dere stadig skal presse meg som kunde over på nye løsninger og bestemme hvordan jeg skal gjøre opp for meg. Bare fordi dere vil tjene mer penger. Og kom ikke drassende med hvitvasking-av-penger-kortet. Det er faktisk ikke det dette handler om.

Hvis vi skal slutte med småpengene, hvordan skal jeg lære barna mine hva ting koster? Hvorfor skal vi på død og liv over til et samfunn uten kontanter? Jeg er ikke av dem som syntes alt var bedre før, og utstyrte sønnen med bankkort da han var ti. Det kortet har fått ligge ganske i ro. Enn så lenge er der de fysiske pengene som har størst verdi.

Jeg lurer egentlig på hva dere driver med i banken nå for tiden, for ut ifra interiøret har jeg skjønt dere ikke er særlig glad i å ha kunder innom. Bare bryderi. Akkurat som småpenger. 

Mandagstanker er mine personlige betraktninger over forskjellige tema. Dette er en fast post som blir lagt ut på mandager – med ujevne mellomrom.
Be the first to write a review
1Kommentar
  • Wenche
    Svar
    Skrevet på14:08, 21. august 2016

    Hei og takk for flott innlegg!
    Jeg er så hjertens enig!Norge ligger først i løypa i galskapen!Leste et sted at Norge kom til å bli første land ut når det gjelder kontantfritt samfunn:(Ingenting å juble for akkurat.Vi oppmuntrer barna fra de er små til å spare,til noe,sette seg mål.Jojo,ser det at vil jeg gi 20 åringen gave til bursdag/jul i form av penger er det greit feks rett inn på Boligsparing for ungdom er det OK å sette inn på konto.Men som du skriver til snøscooter eller sykkel eller hva nå måtte være.Barn er barn.Husker så stas det var med en håndfast bankbok!LYKKE!Vi kommer ingen vei med våre enkelt protester.Vi vil være med på «jaget etter det være seg,vips inn på konto eller Toro mat..eller annen fix ferdig,tilsett et egg og vann samfunn»Nei takk!Men DnB de er vi ferdige med for å si det sånn;)

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...